Izvēlne

Ģimeniskai videi pietuvināts pakalpojums Madonas novada Liezēres pagastā Ozolos

iesūtīts: 2022.08.11 14:44
2016. gada 1. martā Vidzemes plānošanas reģions ar Madonas novada pašvaldību noslēdza sadarbības līgumu, īstenojot deinstitucionalizācijas plānu ar mērķi palielināt kvalitatīvu institucionālai aprūpei alternatīvu sociālo pakalpojumu dzīvesvietā un ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu pieejamību personām ar invaliditāti un bērniem.

Projekta ietvaros 2022. gada 1. augustā Madonas novada Liezēres pagastā durvis vēra sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrs “Ozoli”, kas turpmāk nodrošinās ģimeniskai videi iespējami tuvāku ikdienu bērniem, kuri palikuši bez vecāku gādības. Pakalpojuma būtība ir “dzīve kā ģimenē”, kas tiks nodrošināta, pašiem radot savu apkārtējo vidi, apgūstot prasmes un iemaņas, pilnveidojoties, izglītojoties un radoši pavadot brīvo laiku. Centrs tapis, reorganizējot līdzšinējo aprūpes centru bērniem.

Tika atklātas divas jaunas mājas, kur viena ir jaunuzbūvēta, kurā dzīvo 6 bērni, bet otra pārbūvēta ēka, kurā dzīvo 8 bērni. Šie svētki ir tieši bērniem.

Bērns mācās no tā, ko viņš piedzīvo.

Ja bērnu pastāvīgi kritizē, viņš mācās neieredzēt;

Ja bērnam apkārt naidīgums, viņš mācās agresivitāti;

Ja bērnu izsmej, viņš kļūst noslēgts;

Ja bērnam bieži pārmet, viņš mācās dzīvot ar vainas apziņu;

Ja bērns aug iecietībā, viņš mācās pieņemt citus;

Ja bērnu uzmundrina, viņš mācās ticēt sev;

Ja bērnu slavē, uzteic, viņš mācās būt pateicīgs;

Ja bērns aug godīgā vidē, viņš mācās būt taisnīgs;

Ja bērns aug, jūtot drošību, viņš mācās ticēt cilvēkiem;

Ja bērnu atbalsta, viņš mācās cienīt sevi;

Ja bērnu saprot un tas aug labvēlībā, viņš mācās atrast mīlestību pasaulē.

/Dž.Nolla/

Madonas novada svētku dāvana bija Sociālā dienesta darbinieku izpildījumā, kur kopā ar audzinātājām un bērniem katrai mājiņai tika izgatavots savs svētku karogs. Bērniem bija iespēja sevi uzpucēt – uz rokas un sejas tapa sociālās darbinieces Ievas Repšas zīmējumi, jeb glitera tetovējumi.

Kā jau atklāšanas svētkos, tika izteikts daudz laba vēlējumu, bet ļoti labus ceļa vārdus visiem, kuri strādā šajā centrā, deva “Vidzeme iekļauj“ sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, citējot Imantu Ziedoni: “Būt blakus, bet nekāpt tieši dvēselē”.

Madonas novada Sociālais dienests saka paldies Madonas novada pašvaldībai par ieguldījumu deinstitucionalizācijas attīstībai novadā.

 

Ilze Fārneste,

Sociālā dienesta vadītāja 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums