Izvēlne

Satiksmes ministra vizīte Madonā 25. augustā

iesūtīts: 2021.08.26 16:08
Investīcijas reģionu satiksmes un sakaru infrastruktūrā apvienojumā ar pašvaldību tālredzīgiem ieguldījumiem uzņēmējdarbības atbalstam sniedz jaunas izaugsmes iespējas Latvijas reģionu ekonomiskajai attīstībai. To pēc 25. augusta reģionālās vizītes Madonā un Gulbenē uzsver satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Laba infrastruktūra – sakārtoti ceļi uz attīstības teritorijām un starp novada centriem, kā arī pašvaldības atbalsts uzņēmējdarbības videi ir priekšnoteikumi novada attīstībai, jo rada labākus apstākļus nodarbinātībai, nodrošina iedzīvotāju mobilitāti un labklājību. Tāpēc ir svarīgi īstajā brīdī investēt infrastruktūras un jaunu pakalpojumu attīstībā, uzskata ministrs.

Pēdējos divos gados valsts un reģionālo ceļu saimniecības sakārtošanai ir pieejams rekordliels līdzekļu apjoms, un Madonas un Gulbenes novadā kopā turpmākajos pāris gados tiks remontēti vairākus simtus kilometru ceļu. Ir sagatavots reģionālo ceļu sakārtošanas plāns turpmākajiem sešiem gadiem, kas papildinās valsts galveno autoceļu attīstības stratēģiju. Ar jaunajām novadu pašvaldībām notiks arī sarunas par vietējo ceļu tīkla nākotni, piedāvājot pašvaldībām pārņemt savā īpašumā vismaz daļu pašlaik valstij piederošos vietējo ceļu posmus, līdzi saņemot arī finansējumu.

Madonas novadā satiksmes ministrs kopā ar pašvaldības domes priekšsēdētāju Agri Lungeviču un Latvijas Valsts radio un televīzijas centra valdes priekšsēdētāju Edmundu Beļski apmeklēja Dzelzavu, kur iepazinās ar Madonas novada pieredzi un nākotnes plāniem platjoslas interneta pieejamības nodrošināšanā. Ministrs atzinīgi novērtēja, ka Madonas novads šogad ir ieņēmis līderpozīciju starp Latvijas novadiem iznomāto vidējās jūdzes tīkla kilometru ziņā. “Labas kvalitātes internets ir kļuvis par pirmās nepieciešamības pakalpojumu. Jo īpaši to izjūtam pandēmijas laikā. Madonas pašvaldība, apzinoties kvalitatīvu sakaru nozīmi gan pašvaldības iestāžu darbā, gan iedzīvotāju ikdienā, ir veikusi gan sava tīkla modernizāciju, gan efektīvi sadarbojas ar reģionālo operatoru, radot iespēju būtiski paplašināt kvalitatīva interneta pieejamību pēc iespējas lielākam gala lietotāju skaitam, turklāt arī vietās, kur operators par saviem līdzekļiem tīklu izbūvēt nevarētu,” sarunā teica satiksmes ministrs. Šosezon, stiprinot pasažieru pārvadājumus pa dzelzceļu, tika norīkoti vilcienu reisi uz Madonu un Gulbeni – uz Madonu katru dienu, uz Gulbeni nedēļas nogalēs, pieskaņojot to kursēšanas grafiku Gulbenes–Alūksnes bānīša reisiem. Pasažieru skaits gan uz Madonu, gan Gulbeni kopumā atbilst prognozētajam un pastāvīgi pieaug, un sarunā ar ministru gan Madonas, gan Gulbenes pašvaldību pārstāvji un tūrisma organizētāji atzinīgi novērtēja vilcienu satiksmes sniegtās iespējas gan reģiona iedzīvotājiem ātri un ērti nokļūt galvaspilsētā un atgriezties mājās, gan jaunās tūrisma iespējas, ko vilcienu satiksme nodrošina. Ministrs sarunā apstiprināja, ka Sabiedriskā transporta padomē tiks lemts par viena reisa uz Gulbeni saglabāšanu arī ziemas sezonā.

Gan iepazīstoties ar kokskaidu granulu ražotni SIA “Latgran” pie Gulbenes, gan tiekoties ar Gulbenes novada uzņēmēju biedrības pārstāvjiem, ministrs pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar iekšzemes kravu pārvadājumiem pa dzelzceļu, tai skaitā vagonu pieejamību, jo īpaši graudaugu ražas novākšanas sezonā, loģistikas un administratīvos procesus Gulbenes dzelzceļa mezglā. “Iekšzemes pārvadājumi kļūst arvien svarīgāki, – svarīga ir katra kravas tonna, ko varam piesaistīt dzelzceļam, lai efektīvāk izmantotu pieejamo infrastruktūru. Pieejamībai un modernam klientu servisam šai ziņā ir liela nozīme,” apliecināja satiksmes ministrs.

Ministrs apmeklēja “Latvijas Pasta” Lazdonas pasta nodaļu, kas ir veiksmīgs e-komercijas piemērs, apliecinot, ka ar e-komerciju var nodarboties arī nelielā Latvijas ciematā, vienlaikus piedaloties globālos tirdzniecības procesos. Šajā pasta nodaļā pasta pakalpojumus intensīvi izmanto vietējie mazie uzņēmēji, mājražotāji, kas savu produkciju sūta adresātiem visā pasaulē. “Vietējo mazo ražotāju aktivitāte ļauj pasta nodaļai strādāt rentabli, un šis ir labs piemērs, ko saistītajām nozarēm un vietējai sabiedrībai var dot un ģenerēt e-komercijā iesaistīti vietējie ražotāji. Pasta nodaļas telpas pirms pāris gadiem tika izremontētas ar Lazdonas pagasta pārvaldes un Madonas novada domes atbalstu. Arī šī sadarbība demonstrē, cik svarīgs pašvaldībai ir atbalsts savu iedzīvotāju dzīves kvalitātei un pakalpojumu pieejamībai,” sarunā ar Lazdonas pasta nodaļas darbinieci Ainu Īspēteri atzīmēja Tālis Linkaits.


Papildinot - reģionālās vizītes ietvaros Madonā Satiksmes ministrs Tālis Linkaits ne tikai apmeklēja Dzelzavu, kur iepazinās ar Madonas novada pieredzi un nākotnes plāniem platjoslas interneta pieejamības nodrošināšanā, be izrādīja interesi aplūkot arī Sauleskalna industriālās zonas būvniecības gaitu, apskatīja sporta un atpūtas bāzes "Smeceres sils" biatlona šautuvi un paveikto pēdējo gadu laikā, iepazinās ar Lazdonas pasta nodaļas darbību un specifiku, kā arī tikās ar Madonas novada pašvaldības vadību, pārrunājot aktuālākos jautājumus, problemātikas un nākotnes perspektīvas transporta, sakaru un ceļu infrastruktūras jomā. 

Ilze Salna

Ministra padomniece stratēģiskās komunikācijas jautājumos

Tālr.: 67028255, 29404124

e-pasts: ilze.salna@sam.gov.lv  

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums