.

Finanšu pratības kursi pieaugušajiem Cesvaines pilsētas bibliotēkā

iesūtīts: 2024.04.17 09:18
Lai uzlabotu iedzīvotāju finanšu pratību, Madonas novada pašvaldībā sākta izglītības programmas "Kļūsti par naudas pratēju!" pilotēšana pieaugušajiem, kuru izstrādājusi Latvijas Banka sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un Eiropas Savienības (ES) programmas "Erasmus+" projektu "Nacionālie koordinatori Eiropas programmas ieviešanai Latvijas pieaugušo izglītībā" (projekta numurs Nr. 101144108-NCLV2024-2025-ERASMUS-EDU-2023-AL-AGENDA-IBA).

Programma “Kļūsti par naudas pratēju!” sastāv no 3 neformālās izglītības programmām – 1.modulis “Manu personīgo finanšu plānošana”, 2.modulis "Finanšu darbības pamati: Kā nosargāt savu naudu un atpazīt finanšu krāpniekus", 3.modulis “Praktiski risinājumi: Kā veiksmīgi ikdienā lietot bankas pakalpojumus”.

Pirmo moduli “Manu personīgo finanšu plānošana” Madonas novada pašvaldībā  pilotējam otro reizi. Pirmo reizi tas notika 2023.gada novembrī Madonas Valsts ģimnāzijā, tad programmas ietvaros zināšanas apguva 11 pieaugušie. Savukārt šogad, laikā  no 2.aprīļa līdz 11.aprīlim,  Cesvaines pilsētas bibliotēkā,  septiņās nodarbībās 13 pieaugušie  pasniedzējas Ilutas Zepas vadībā iepazinās ar 6 dažādām tēmām, proti, “Mans budžets”, “Ienākumi un izdevumi, kā tos pārvaldīt ikdienā”, “Uzkrājumi un to veidi”, “Mans "drošības spilvens"”, “Mana pensija”, “Apdrošināšana”.

Sniedzot atgriezenisko saiti par apgūtajām tēmām, kursanti atzina, ka informācija saistoša, mūsdienīga, reālai dzīvei noderīga. Elīna Kārkliņa sacīja, ka “interesēja tēmas par budžeta plānošanu, uzkrājumiem. Guvu atziņu, ka nevajag tik ļoti taupīt, bet vajag atlicināt arī savam prieciņam. Pēc kursiem jūtos daudz pārliecinātāka, zināšanas sakārtojās pa “plauktiņiem”. Ir jāizvērtē vairāki piedāvājumi, lai atrastu  to, kas atbilst tieši tavām vajadzībām. Ļoti noderīgas tēmas  par nodokļiem, par banku procentiem, par pensiju plāniem. Priecājos, ka pašizglītojos, veltīju laiku sev, satikos ar jaukiem cilvēkiem, uzklausīju arī citu pieredzi”. Ieva Lase: “Dalība kursos man bija īstajā laikā un vietā. Pirms tam gan televīzijā, gan arī  reālajā dzīvē tika dzirdēti stāsti  par finanšu krāpniecībām, par pensiju līmeņiem, par nodrošinājumu vecumdienām un blakus faktoriem, kas ietekmē  šos procesus. Ieguvums – nostiprinot esošās zināšanas, pavērās iespēja paskatīties uz jautājumiem par finansēm no citas puses, informācija ir daudzveidīga, jāizsver visi plusi un mīnusi, jāņem vērā ieteikumi rūpīgi iepazīties ar līgumiem, piedāvājumiem utt.. Noteikti uzzināto pielietošu dzīvē, dalīšos ar saviem tuvākajiem. Klusēšana ne vienmēr ir zelts, jādalās ar iegūto informāciju”. Vēl daži piemēri no citu kursantu atbildēm – “mācīties nekad nav par vēlu. Brīvā atmosfērā iegūta pārliecība, ka finanšu jomā nav mazsvarīgu jautājumu, regulāri jāseko līdzi jaunumiem. Labi, ka ir zinošs speciālists, kas sniedz skaidrojumu par it kā zināmām lietām, pievēršot uzmanību detaļām, kas ir būtiskas, lai veiksmīgi pārvaldītu savas finanses”; “daudz lielāka izpratne par uzkrājumu veidošanu, apdrošināšanas nozīmīgumu, līgumu analīzi”; “iegūtas  jaunas zināšanas par pensiju līmeņiem, apdrošināšanu, par sava budžeta sistematizēšanu”; “noderēja padomi, kā plānot izdevumus” u.c.. Jautājot, kādas tēmas kursantiem šķita sarežģītas, nebija viennozīmīgu atbilžu. Vairāki minēja – “Uzkrājumi” un  “Apdrošināšana”, bet lielākajai daļai tā bija katram sava tēma. Viens kursants minēja, ka sarežģītu tēmu nebija. Atbildot uz jautājumu par turpmāko izglītošanos, priecēja, ka lielākā daļa grupas labprāt  apgūtu arī  2.moduli “Finanšu drošības pamati: Kā nosargāt savu naudu un atpazīt finanšu krāpniekus”.

Finanšu konsultantes Ilutas Zepas secinājumi : “Grupa daudzveidīga, interesanta, ļoti mērķtiecīga iegūt konkrētas zināšanas, ko pielietot dzīvē. Vēlu, lai tas arī tiktu darīts ilgtermiņā! Drosmīgi un radoši!”

Paldies visām iesaistītajām pusēm par veiksmīgi realizēto neformālās izglītības programmu!


Informāciju sagatavoja projekta koordinatore - Madonas novada Centrālās administrācijas Izglītības pārvaldes  izglītības darba speciāliste Jolanta Pabērza
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums