Sociālā dienesta aktuālā informācija

iesūtīts: 2022.03.03 10:40

Sociālais darbs

Sociālā darba nodaļā personas (ģimenes) var vērsties, ja nepieciešama vienreizēja konsultācija vai sarežģītas problēmsituācijas risināšana. Konsultācijas un atbalstu sniegs sociālie darbinieki darbam ar ģimenēm un bērniem. Risinot gadījumus, kopā ar klientu tiek sastādīts sociālās rehabilitācijas plāns. Pusaudžiem ar uzvedības problēmām tiek sastādīti uzvedības sociālās korekcijas un sociālās palīdzības plāni. Sociālo darbu ar ģimenēm un bērniem darbinieki veic, sadarbojoties ar citām institūcijām (bāriņtiesu, skolu, policiju, ārstniecības iestādēm u.c.), nodrošinot informācijas apmaiņu un vienojoties par kopējiem mērķiem un uzdevumiem ģimenes situācijas uzlabošanai.

Lai veiksmīgi risinātu gadījumus, sociālie darbinieki darba ietvaros bērniem piedāvā dažādu terapeitu pakalpojumus.

Darbinieki ir apguvuši daudzveidīgas darba metodes gan grupu darbā, gan konsultējot individuāli, kā arī regulāri piedalās Labklājības ministrijas rīkotajās mācībās, kas veicina sociālo darbu ar dažādām mērķa grupām: “Darbs ar ģimenēm un bērniem”, “Darbs ar atkarīgām un līdzatkarīgām personām”, “Darbs ar vardarbībā cietušām un vardarbību veikušām personām” un “Darbs ar personām ar garīga rakstura traucējumiem”.

Ērgļos tiek īstenotas grupu nodarbības vardarbību veikušām personām. Ir ieplānotas grupu nodarbības arī citām klientu grupām.

 

Sociālie pakalpojumi

1. Informācija par atskurbināšanas un naktspatversmes pakalpojumiem

Likuma “Par pašvaldībām” 12. pantā noteikts, ka pašvaldības attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi realizēt savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu, tiesas vai citu pašvaldību kompetencē vai arī ja šāda darbība nav aizliegta ar likumu.

Sociālais dienests informē, ka:

  • Madonas novada pašvaldība 2022. gada 18. janvārī ar domes lēmumu Nr. 41 (protokols Nr. 1, 41. p.) ir noslēgusi sadarbības līgumu ar Balvu novada pašvaldību par atskurbināšanas  pakalpojumu. Madonas novada administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušās personas, kuras atrodas alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē, ir iespējams nogādāt Balvu novada atskurbtuvē.
  • krīzes situācijā, kad personai ir nepieciešams naktspatversmes pakalpojums (īslaicīgas uzturēšanās iespējas Madonā), ja persona nav alkohola vai apreibinošo vielu ietekmē, lūgums zvanīt 26136243. Naktspatversmes pakalpojumu ir iespējams nodrošināt arī Jēkabpils naktspatversmē Zaļā ielā 9, Jēkabpilī, iepriekš zvanot 65236440.

2. Informācija par DI pakalpojumiem

Novadu reformas rezultātā ir paplašinājies projekta “Vidzeme iekļauj” Nr. 9.2.2.1/15/I/003 darba spektrs.

No 2022. gada 1. janvāra pakalpojumus projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros izvērtētie bērni ar funkcionāliem traucējumiem un viņu likumiskie pārstāvji, pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem var saņemt, sazinoties ar sociālo darbinieci Ritu Šuvcāni, tālrunis 20232979, Blaumaņa ielā 3, Madonā.

Pie jau esošā dienas aprūpes centra pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējamiem “Baltā ūdensroze” klāt ir nākusi filiāle – dienas aprūpes centrs pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem “Eglāji” Lubānā. Abiem dienas aprūpes centriem pakalpojuma sniedzējs, pamatojoties uz deleģējuma līgumu, ir nodibinājums “Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas Diakonijas centrs”. Dienas aprūpes centru “Baltā ūdensroze” Madonā apmeklē 12 jaunieši, kopienas centra “Baltā ūdensroze” dienas aprūpes centra filiāli “Eglāji” apmeklē 10 jaunieši no Madonas novada un sadarbībā ar Varakļānu novada pašvaldību arī 3 jaunieši no Varakļānu novada. Dienas aprūpes centra pakalpojumi projektā izvērtētajām pilngadīgajām personām tiek finansēti no projekta “Vidzeme iekļauj”.

Uz 2022. gada 1. februāri Madonas novadā projektā “Vidzeme iekļauj” kopumā bija izvērtētas 58 pilngadīgas personas, pakalpojumus var saņemt vai turpina saņemt 42 personas, un izvērtēti 65 bērni ar funkcionāliem traucējumiem, 10 no tiem projektu ir noslēguši, 3 projektā iesaistītie bērni ir mainījuši deklarēto dzīvesvietu. 52 bērni ir saņēmuši vai turpina saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus projekta ietvaros.


3. Informācija par aprūpe mājās pakalpojumu

Madonas novada pašvaldības 2021. gada 25. novembra saistošo noteikumu Nr. 19 “Par sociālajiem pakalpojumiem Madonas novadā” (turpmāk – Saistošie noteikumi)  5. punktā noteikti sociālie pakalpojumi, ko sniedz Madonas novada pašvaldība, tajā skaitā 5.1.5. apakšpunktā noteiktais pakalpojums “Aprūpe mājās”. Saistošo noteikumu 32.1. apakšpunktā paredzēts, ka līdzmaksājumu par aprūpes mājās pakalpojumu atbilstoši aprūpes līmenim nosaka ar pašvaldības domes lēmumu. Saistošo noteikumu 26. punktā  noteikts, ka ir četri aprūpes līmeņi un noteikts veicamo darbu apjoms stundās katram aprūpes līmenim.

Madonas novada pašvaldībā pakalpojumu sniedz biedrība „Latvijas Samariešu apvienība”, šī pakalpojuma izmaksas ir:

  • I aprūpes līmenis (līdz 4 stundām nedēļā) - 85,00 EUR (bez drošības pogas), 95 EUR (ar drošības pogu) mēnesī;
  • II aprūpes līmenis (līdz 6 stundām nedēļā) – 95,00  EUR mēnesī;
  • III aprūpes līmenis (līdz 8 stundām nedēļā) – 105,00 EUR mēnesī;
  • IV aprūpes līmenis (līdz 10 stundām nedēļā) – 160,00 EUR mēnesī.

No 2022. gada 1. aprīļa klienta līdzdalības maksājumu par aprūpes mājās pakalpojumu:

  • I aprūpes līmenis (līdz 4 stundām nedēļā) – 20,00 EUR mēnesī;
  • II aprūpes līmenis (līdz 6 stundām nedēļā) – 30,00 EUR mēnesī;
  • III aprūpes līmenis (līdz 8 stundām nedēļā) – 40,00 EUR mēnesī;
  • IV aprūpes līmenis (līdz 10 stundām nedēļā) – 50,00 EUR mēnesī.

Trūcīgas personas ir atbrīvotas no līdzdalības maksājuma, maznodrošinātas personas maksā 50 % no līdzdalības maksājuma.

 

Sociālā palīdzība

Aktuālākais šī brīža pabalsts ir mājokļa pabalsts. Mājokļa pabalstu var saņemt, ja izdevumi par mājokli ir lielāki par ienākumiem vai tie pilnībā nesedz izdevumus par mājokli. Lai saņemtu mājokļa pabalstu, tiek ņemti vērā šādi kritēriji: mājokļa platība, īres/apsaimniekošanas izdevumi, izdevumi par gāzi, elektroenerģiju, karsto un auksto ūdeni, apkuri, tai skaitā par cieto kurināmo, atkritumu izvešanu, asenizāciju, nekustamā īpašuma nodokli, izdevumi par telekomunikāciju un interneta lietošanu u.c.

Lai izvērtētu mājsaimniecības materiālo situāciju, Sociālajā dienestā jāiesniedz: iesniegums, darba devēja izziņa par 3 mēnešu neto ienākumiem, izziņa par 3 mēnešu ienākumiem no saimnieciskās darbības, bankas kontu izdrukas par 3 pēdējiem mēnešiem, informācija un apliecinošie dokumenti par citiem regulāriem un neregulāriem ienākumiem, aktuālos izdevumus par mājokli apliecinoši dokumenti.

Visām izdevumu pozīcijām ir noteikti maksimāli pieļaujamie normatīvi, ko nosaka Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumu Nr.809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu” 3. pielikums.

Piemēri:

Mājokļa pabalsta apmērs atsevišķi dzīvojošam pensionāram vai cilvēkam ar invaliditāti

= 109 x koeficients 2,5

+ izdevumu par mājokli summa

– ienākumi

Mājokļa pabalsta apmērs mājsaimniecībai, kurā tikai pensionāri vai cilvēki ar invaliditāti

= (109 + 76) x koeficients 2

+ izdevumu par mājokli summa

– ienākumi

Mājokļa pabalsta apmērs ģimenei ar 2 bērniem

= (109+76+76+76) x koeficients 1,5

+ izdevumu par mājokli summa

– ienākumi (izņemot ģimenes valsts pabalstu)


Informēju, ka atbildes uz neskaidriem jautājumiem var saņemt Sociālajā dienestā Blaumaņa ielā 3, Madonā, kā arī pie sociālajiem darbiniekiem pagastu un apvienību pārvaldēs, kontakti atrodami ŠEIT.


Informāciju apkopoja sociālā

dienesta vadītāja I. Fārneste

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums