Uzņēmēji ieinteresēti stiprināt kaimiņattiecības ar Baltkrieviju

iesūtīts: 2011.05.26 14:49
Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) veidotās Latvijas-Baltkrievijas sadarbības padomes sēdē šonedēļ tika apspriesti ekonomiskās sadarbības stiprināšanai nozīmīgi jautājumi un uzsākta gatavošanās nākamajai Latvijas un Baltkrievijas starpvaldību komisijas sēdei, kurā uzņēmēji aicina apspriest turpmākās aktivitātes Latvijas un Baltkrievijas sadarbībai ekonomikas un izglītības un zinātnes jomā, kā arī Eiropas Savienības (ES) pārrobežu projektu veicināšanā.

Tikšanās laikā uzņēmēji vienojās paust kopēju viedokli par ES valstu vidū notiekošajām diskusijām, kas rosina ES vērsties pret Baltkrieviju ar sankcijām, kuras ierobežos tās ekonomisko attīstību. LDDK aicina Latvijas valdību sarunās ar ES dalībvalstīm iestāties par pārdomātu un izsvērtu nostāju attiecībās ar Latvijas kaimiņvalsti - Baltkrieviju, jo tikai ekonomiska sadarbība kopā ar pilsoniska rakstura aktivitātēm var veicināt attīstības procesus valstī.

Latvijas – Baltkrievijas Lietišķās sadarbības padomes vadītājs Vasīlijs Meļņiks: ”Divpusējā un daudzpusējā tirdzniecība ar ES valstīm ir ceļš, kādā iespējams veidot un stiprināt uz savstarpējo sapratni orientētas attiecības. Mūsdienu globalizētajā pasaulē ekonomikas izaugsme ir virzītājspēks, kas prasa vispārējo tiesību stiprināšanu un ievērošanu un padziļinātus savstarpējos kontaktus. Sankcijas, kas orientētas uz ekonomiskās sadarbības ierobežošanu, var izraisīt pretreakciju, kā rezultātā varētu pasliktināties sociālekonomiskā situācija Baltkrievijā.”

Tāpēc LDDK atbalsta Baltkrievijas vēstniecības Latvijā aktivitātes, kas pēc Latvijā 2009. un 2010. gadā notikušajiem biznesa forumiem tagad vērstas uz Latvijas uzņēmēju vizīšu organizēšanu Baltkrievijas reģionos.

Sadarbības padomes ietvaros īpaša uzmanība tika pievērsta sadarbībai izglītības un zinātnes jomā, kurai ir sena vēsture. Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks ierosināja paplašināt sadarbību profesionālās izglītības jomā, ņemot vērā Latvijā pieejamos resursus – zinošus pasniedzējus, ieguldījumus ēku renovācijā un zinātniski tehniskā aprīkojuma atjaunošanā. LDDK atbalsta sadarbības padziļināšanu izglītības jomā un aicina aktualizēt šo jautājumu Latvijas – Baltkrievijas starpvaldību komisijas ietvaros šā gada rudenī.

Tāpat LDDK uzsver, ka ne tikai profesionālās, bet arī augstākās izglītības un pētniecības kontekstā ir būtiski veicināt eksportspēju, piedāvājot studējošajiem no ārvalstīm apgūt mācību programmas Latvijas izglītības iestādēs.

LDDK kā labu piemēru min Rīgas Biznesa skolas projektu – augstākā līmeņa biznesa vadības programmas izveidi Baltkrievijā. Tāpēc LDDK aicina Izglītības un zinātnes ministriju starpvaldību komisijas ietvaros aicināt Baltkrieviju nodrošināt labvēlīgus apstākļus projekta īstenošanai. Šāda sadarbība ne tikai veido pamatu turpmākai savstarpēji izdevīgai divpusējai ekonomiskai sadarbībai, bet arī veicina pozitīvu kaimiņattiecību veidošanos ar pārējām Eiropas Savienības valstīm.

Sanāksmes noslēgumā tika pārrunāti pārrobežu projekti un ES finanšu līdzekļu piesaiste valstu savstarpējo attiecību veicināšanai. LDDK norādīja uz nepieciešamību veicināt ES pārrobežu sadarbības līdzekļu apgūšanu, piedāvājot sniegt plašāku informāciju līdz nākamajam projektu pieteikumu atvēršanas termiņam šā gada novembrī.

Par LDDK

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) ir lielākā darba devēju intereses pārstāvošā organizācija Latvijā uzņēmējdarbības vides uzlabošanas, izglītības, nodarbinātības, sociālās drošības, veselības aprūpes, darba tiesību un darba aizsardzības jomās. LDDK ir sociālā dialoga partneris valdībai un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai, ved sarunas ar valsts un pašvaldību institūcijām, apvieno 63 nozaru, profesionālās un reģionālās uzņēmēju biedrības un darba devēju organizācijas, kā arī vadošos uzņēmumus, kuros strādā virs 50 darbiniekiem, - kopumā vairāk kā 5000 darba devējus. LDDK biedri nodarbina virs 37% no nodarbinātājiem Latvijā.

Starptautiski LDDK ir pārstāvēta Starptautiskajā darba devēju organizācijā (IOE), Uzņēmējdarbības un rūpniecības konsultatīvajā padomē (BIAC) pie Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD), Eiropas Biznesa konfederācijā (BUSINESSEUROPE), kas ir nozīmīgākais Eiropas uzņēmēju interešu pārstāvis ES institūcijās. LDDK ir pārstāvēta Eiropas Ekonomiskajā un Sociālajā komitejā, kā arī astoņās Eiropas Komisijas konsultatīvajās komitejās un padomēs, un trijās ES aģentūrās.  

Sīkāka informācija www.lddk.lv

                                                                          

Kontaktpersona:

Agnese Alksne, LDDK korporatīvās pārvaldes eksperte

Tālr.: 7325169 vai 29443666 e-pasts: agnese@lddk.lv


 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums