Madonas novadu apmeklē sadraudzības partneri no Gruzijas

Madonas pilsētas 90. jubilejas svētku ietvaros Madonā un tās apkārtnē viesojās delegācija no sadraudzības pilsētas Boržomi Gruzijā.

Sveic madoniešus svētkos

Kopš sadarbības līguma noslēgšanas 2013. gadā gruzīnu delegācijas Madonas novadā viesojas regulāri, piedaloties valsts un pilsētas svētkos. Arī šoreiz gruzīnu delegācijas vadītājs Anzors Svanidze Boržomi pašvaldības vārdā sveica madoniešus apaļajā jubilejā, uzsverot sadraudzības nozīmīgumu un paužot gandarījumu par mūsu pilsētas attīstību. Svētku brīdī gruzīni pasniedza sava vietējā mākslinieka darinātu metāla cilni ar tēliem no gruzīnu folkloras.

Vokālais ansamblis kuplina svētku koncertus

Ar ovācijām Saieta laukumā tika uzņemta Boržomi vokālā ansambļa uzstāšanās deviņu vīru sastāvā. Gan īpašie tautas tērpi, gan smeldzīgās gruzīnu melodijas raisīja neviltotu interesi klausītājos, taču koncerta kulminācija tika sasniegta gruzīniem latviešu valodā izpildot Latvijas himnu.

Pirms diviem gadiem madoniešus pilsētas svētkos priecēja gruzīnu tautas deju ansamblis.

Iepazīst Madonu un tās apkārtni

Lielākā daļa delegācijas pārstāvju Latvijā viesojās pirmo reizi, tāpēc ar patiesu interesi iepazinās ar Madonu, tuvāku un tālāku apkārtni, apmeklējot virkni dažādu objektu.

Apmeklējot amatnieku un mājražotāju tirdziņu 4.jūnijā, ne viens vien pamanījās iegādāties sev noderīgo un kāroto.

5.jūnijā viesiem tika piedāvāts izbrauciens ar Vikinga laivu pa Daugavu, klausties aizraujošos, vēsturiski teiksmainos stāstos. Ekskursijas sākumā tika apskatītas Kokneses pilsdrupas, bet noslēgumā iepazīta Liepkalnu maizes ceptuve. Patiesu aizkustinājumu un muzikālu baudījumu viesi guva svētku lielkoncertā, uzgavilējot Raimondam Paulam un Vidzemes simfoniskajam orķestrim. Pēc koncerta viesiem bija iespēja personīgi tikties ar mūsu valsts prezidentu Raimondu Vējoni, Raimondu Paulu un citiem koncerta izpildītājiem, kas ir tikai šādas nelielas valsts īpašā priekšrocība un izbrīns viesu acīm.

6.jūnijā viesiem tika piedāvāts viena no jaunākajām un populārākajām tūrisma aktivitātēm ne tikai Madonas novadā, bet visā Latvijā – pārgājiens pa purvu ar īpašajām purva kurpēm, šoreiz pa Teirumnieku purvu. Tas raisīja daudz nebijušu, bet ļoti pozitīvu emociju. Gājienu pavadīja gan gruzīnu dziedājumi purva ezera malā, gan savstarpējas sarunas un arvien jauni stāsti no latviešu un gruzīnu tautu dzīves. Gards izvērtās saimniecības “Zvejnieki” apmeklējums Lubāna ezera krastā. Sama zupa, kūpinātas karpas un nebeidzams, humorpilns saimnieka Jāņa stāstījums.

7.jūnijā tika izstaigāts un gida vadībā apskatīts mūsu lepnums – krāšnais Kalsnavas arborētums, drosmīgākajiem uzkāpjot arī 25 m augstajā skatu tornī. Dienas otrajā pusē īstenu veldzējumu sniedza “Madonas alus” ražotais alus jaunatvērtajā brūzī Praulienas pagastā. Daļa gruzīnu pārstāvji izvēlējās gūt piedzīvojumus un saņemt adrenalīna devu šautuvē “Palejas” un kvadraciklu izbraucienā pa vietējiem mežiem.

8.jūnijā – noslēdzošajā gruzīnu viesošanās dienā Latvijā, viesiem vēl tika dota iespēja gūt priekšstatu par Latvijas galvaspilsētu Rīgu profesionālas gides pavadībā. Tika izstaigāta Vecrīga, apbraukta Pārdaugava un Klusā centra rajons, novērtējot Jūgendstila arhitektūru. Ekskursiju beidzot, tradicionālo latviešu virtuvi, ārvalstu tūristiem tik omulīgo vidi un daudzveidīgo suvenīru tirdziņu, kur iegādāt vēl kādu piemiņu no Latvijas, piedāvāja atpūtas cetrs “Lido”.

Visas dienas neraksturīgi jūnija sākumam bija ļoti siltas un saules pielietas, tās tika pavadītas daudz smaidot, priecājoties, jokojot un dziedot. Brīvbrīžos viesi labprāt nodarbojās ar sportiskām aktivitātēm, peldēšanos un makšķerēšanu.

Savukārt neviens jaunas vietas apmeklējums neizpalika bez kādas saldsērīgas gruzīnu dziesmas, bez sirsnīgiem laba vēlējumiem vietējiem uzņēmīgajiem un radošajiem un cilvēkiem.

Prombraucot viesiem tika pasniegti Madonā cepti rudzu rupjmaizes kukuļi – simboliski arī gruzīnu tautai vēlot latviešu spēku un izturību. Atvadoties, ciemiņi ar neviltotu sajūsmu atzina, ka esot iemīlējuši latviešu tautu, cilvēkus un labprāt te atgieztos vēlreiz.

Viesu uzņemšanā iesaistās arvien vairāk madoniešu

Ierasts, ka pašvaldības ciemiņu uzņemšana pārsvarā ir uz pašvaldības pleciem kā organizatoriskā, tā finansiālā ziņā. Prieks, ka gruzīnu uzņemšanā tā nav, tālos ciemiņus laipni pie sevis uzņēma arī vietējie ļaudis - vetārstu Litas un Kaspara Udrasu ģimene, Andris un Vitālijs Dombrovski, Nelda un Oskars Janoviči, Elīna un Māris Štrombergi, pretī saņemot neviltotu sirsnību, gruzīnu kolorītās dziesmas un uzaicinājumu apmeklēt viesmīlīgo Gruziju.

Dz. Stradiņa, I.Riekstiņa.   

 

© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums