.

Bāriņtiesu darbinieku diena – 26. marts

iesūtīts: 2024.03.26 13:21
Ar šo gadu aizsākta tradīcija 26. martā Latvijā atzīmēt bāriņtiesu darbinieku dienu. Bāriņtiesu darbiniekiem uz saviem pleciem nākas iznest visdažādākās dzīves situācijas – gan risināt krīzes un bērnu drošības apdraudējuma situācijas, gan dalīties priekā un patiesā smaidā, kad izdevies ģimenēm palīdzēt. Novērtējot Madonas novada bāriņtiesas darbu, šai amata svētku dienā darbinieces sveica Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs un domes priekšsēdētāja vietnieks Zigfrīds Gora.

Bāriņtiesas darbs ir sirds aicinājums, diemžēl ikdiena nereti ir saistīta ar skarbām dzīves situācijām, pārdzīvojumiem. Tieši tādēļ ir svarīgi uz mirkli apstāties, šo darbu novērtēt, aiz tā saredzot arī cilvēcisko – ikkatru darbinieku. Prieku par to, ka no šī gada tiek atzīmēta bāriņtiesu darbinieku diena, pauda un Madonas novada bāriņtiesas komandu sveica Agris Lungevičs.

Domes priekšsēdētāja vietnieks Zigfrīds Gora pateicās bāriņtiesas darbiniecēm par šo misijas darbu – palīdzēt tiem, kuri ir visneaizsargātākie.

Labklājības ministrija, Bērnu aizsardzības centrs un Latvijas bāriņtiesu darbinieku asociācija ir vienojušies, ka turpmāk ik gadu 26.marts tiks noteikts kā bāriņtiesu darbinieku diena. Labklājības ministrija paudusi: “Bērni nav mini-personas ar mini-tiesībām, mini-jūtām un mini-cilvēka cieņu. Viņi ir neaizsargāti cilvēki ar pilnām tiesībām, kas prasa vairāk aizsardzības kā pieaugušie. Ģimenei būtu jābūt vietai, kurā bērns jūtas pasargāts, saņem nepieciešamo aprūpi un atbalstu, lai varētu attīstīties un sekmīgi sagatavoties patstāvīgai dzīvei, tomēr ir ģimenes, kur pretēji tam, lai bērnam nodrošinātu labvēlīgu vidi, situācija ir bērna attīstību, veselību un labklājību apdraudoša. Pašreizējos ekonomiskajos un sociālajos apstākļos, kad nākas saskarties ar izaicinājumiem materiālā ziņā, daudzas ģimenes nespēj sekmīgi pielāgoties pārmaiņām, un tas rada ģimenē krīzi. Nerodot iekšējus resursus un savlaicīgi nesaņemot palīdzību un atbalstu, ģimenes nonāk institūciju redzeslokā, palielinās novārtā pamesto nepilngadīgo skaits, pieaug atkarību izraisošo vielu lietošana gan vecāku, gan bērnu vidū, attīstās bērnu uzvedības problēmas, kas dezorganizē indivīdu, ģimeni un pat veselu sabiedrības grupu. Bāriņtiesu uzdevums nav pārņemt ģimenes funkcijas, bet veicināt ģimeņu stabilitāti, rast drošības sajūtu un stiprināt tās. Bāriņtiesu ikdienas darbs primāri ir nozīmīgs ikkatra bērna, kuram nepieciešama palīdzība, dzīvē. Vienlaikus tās darbs ir būtisks ieguldījums pašvaldību iedzīvotāju sociālās labklājības līmeņa paaugstināšanai kopumā,”

Atzīmējot bāriņtiesu darbinieku dienu, Bērnu aizsardzības centrs rīkoja arī tiešsaistes diskusiju “Atklāti par bāriņtiesu” Facebook profilā, savukārt Labklājības ministrija apkopojusi informāciju par to, kādos gadījumos bērns vai pieaugušais var vērsties bāriņtiesā.


 
‌Informāciju sagatavoja: Laura Kovtuna, Sabiedrisko attiecību speciāliste 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums