.

Reģionālā vizītē Madonu un Ērgļus apmeklējis veselības ministrs

iesūtīts: 2024.02.16 10:35
Ceturtdien, 15. februārī, Madonas slimnīcu, ģimenes ārstus, Ērgļu slimnīcu un Ērgļu sociālās aprūpes centru apmeklēja Veselības ministrs Hosams Abu Meri. Reģionālā vizīte iesākās ar Veselības ministra, Veselības ministrijas un Nacionālā Veselības dienesta pārstāvju tikšanos Madonas slimnīcā, klātesot Madonas slimnīcas un Madonas novada pašvaldības vadībai, ārstiem.

Madonas slimnīcā ministrs apmeklēja Traumatoloģijas un Dzemdību nodaļu, iepazinās ar sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Madonas slimnīcā ir 90 gultas vietas un tā nodrošina ambulatoro un stacionāro palīdzību dažādos medicīniskajos profilos. Madonas slimnīcā uzsvēra, ka, līdzīgi kā citviet reģionos, viens no lielākajiem izaicinājumiem ir speciālistu piesaistīšana.

Tiekoties ar slimnīcas personālu un Madonas novada pašvaldības pārstāvjiem, slimnīcas kapitāldaļu turētāju, Veselības ministrs Hosams Abu Meri informēja par aktualitātēm, tajā skaitā par slimnīcu tīkla attīstības plānu un priekšlikumiem, kuru mērķis ir savlaicīga un kvalitatīva veselības aprūpe iedzīvotājiem un efektīvi plānoti pieejamie cilvēkresursi, infrastruktūra un veselības nozarei atvēlētais valsts budžeta finansējums.

Madonas novada pašvaldībai kopā ar medicīnas nozares pārstāvjiem būtu ļoti būtiski iepazīties ar izstrādāto gala versiju slimnīcu tīkla modelim, kas šobrīd tiek virzīts tālākai skatīšanai valdībā. Pagaidām reģionos un medicīnas nozares speciālistiem nav tikusi dota iespēja iepazīties ar gala ziņojumu par slimnīcu tīkla attīstības plānu. Tas ietver būtiskus jautājumus, kas var ietekmēt turpmāko veselības nozares darbību, tādēļ nepieciešams arī atvērts dialogs par šo plānu.

Tikšanās laikā Madonas slimnīcā Veselības ministrs Hosams Abu Meri uzsvēra: “Būtiskām izmaiņām Madonas slimnīcas dzīvē nevajadzētu būt. Tieši otrādi, mēs meklējam veidu, kā mēs varētu stiprināt reģionus. Meklējam tās nozares slimnīcās, kurās varētu vairāk investēt, kurās piesaistīt trūkstošos speciālistus. Kopā ar nozaru speciālistiem esam uzsākuši problemātiku apzināšanu. Dialogos un sarunās cenšamies nonākt pie nozarei labvēlīgiem, bet tiešām pārdomātiem lēmumiem.”

Saskaņā ar ministra pausto, jau šobrīd ir paplašināts valsts finansēto budžeta vietu skaits māsu specialitātē, tiek risināti ģimenes ārstu prakšu jautājumi un problemātika. Tiek plānots palielināt rezidentu skaitu, kā arī jāmeklē risinājumi, kā piesaistīt ģimenes ārstus un jaunos speciālistus tieši reģionos, kur to visvairāk trūkst.

“Otrs lielākais projekts - Ministru kabinetā 16. janvārī pieņēmām ziņojumu par farmācijas nozares sakārtošanu, par aptiekām, par medikamentu cenu samazināšanu, par kompensējamo medikamentu saraksta paplašināšanu. Otrdien valdībā Stratēģiskās komitejas sēdē prezentējām mūsu redzējumu par slimnīcu sadarbības tīklu stiprināšanu.

Trešais jautājums ir par digitalizāciju un ar to saistītie jautājumi. Piemēram, par vienotu rindu pierakstu sistēmu. Lai nav situācija, ka pacients stāv rindā uz vienu pakalpojumu piecās iestādēs. Un tas pagarina rindu citiem pacientiem. Mēs daudz runājam ar ārstu asociācijām un pacientu organizācijām. Un protams – veselības apdrošināšanas jautājums. Viena no problēmām, piemēram – Latvijas valsts pilsonis dzīvo un strādā ārzemēs, bet veselības aprūpi viņš vēlas saņemt Latvijā. Viņš Latvijā nemaksā nodokļus, bet vēlas uzturēt savu veselību šeit uz citu nodokļu maksātāju rēķina.  Manuprāt nav godīgi. Jo tie Latvijas iedzīvotāji, kuri maksā šeit nodokļus gaida vienā rindā ar tiem, kuri nemaksā. Ir par šo jautājumu nopietni politiskā līmenī jādomā,” galvenos jautājumus akcentēja Hosams Abu Meri.

Tāpat vizītes laikā veselības ministrs Hosams Abu Meri apmeklēja Initas Galejas un Sigitas Petrovskas ģimenes ārsta prakses. Madonas novadā kopumā praktizē ap 20 ģimenes ārstu. Primārā veselības aprūpe un tās stiprināšana ir viena no veselības ministra prioritātēm. Veselības ministrijai ir vairāki atbalsta veidi īpaši jaunajiem ģimenes ārstiem ārpus Rīgas, lai motivētu ārstus strādāt reģionos.

Reģionālās vizītes izskaņā Veselības ministrs apmeklēja Ērgļu slimnīcu, kas iedzīvotājiem nodrošina ambulatoros pakalpojumus, un Ērgļu sociālās aprūpes centru, kur uzturas un dzīvo pensijas vecuma cilvēki un pieaugušie ar invaliditāti.


GALERIJA

Informāciju apkopoja: Laura Kovtuna, Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums