.

Kuri ir vērtīgākie dabas kapitāla objekti Madonā? Sākas iedzīvotāju balsojums

iesūtīts: 2023.07.19 11:32
Šonedēļ sākas balsošana par vērtīgākajiem dabas kapitāla objektiem Madonas novadā. Šis process ir daļa no Latvijas Dabas fonda īstenotā projekta “Dabas kapitāls mūsu ikdienā”, kura mērķis ir veidot izpratni par dabas vērtībām caur dabas kapitāla jēdzienu. Jau notikušas tikšanās ar madoniešiem, izglītojošas lekcijas un dabas kapitāla objektu apspriešana, bet tagad iedzīvotāji aicināti izvēlēties piecus objektus novadā, kas vēlāk taps par dabas kapitāla maršrutu. Balsošana notiks gan tiešsaistē, gan klātienē 29. jūlijā šlāgermūzikas festivāla laikā.

“Dabas daudzveidības straujā samazināšanās un klimata krīze prasa tūlītējus risinājumus mūsu ikdienā. Mēs vēlamies vērst uzmanību uz to, ka mūsu rīcībā jau ir lieliski risinājumi – tie, ko piedāvā daba, tāpēc ir ļoti svarīgi izprast dabas vērtību ne tikai estētiskajā un rekreācijas nozīmē, bet arī novērtēt tās sniegtos ekosistēmu pakalpojumus. Tāpēc mēs esam kopīgi ar iedzīvotājiem izvēlējušies 10 objektus, aplūkojuši, kāda ir to vērtība kā dabas kapitāla objektiem un tagad aicinām izvēlēties nozīmīgākos,” stāsta Latvijas Dabas fonda direktore Vita Anda Tērauda.

Madonā dabas kapitāla objektu vidū ir tādas visiem iedzīvotājiem un pilsētas viesiem pazīstamas vietas kā Smeceres sils, Kāla ezers, Mīlestības graviņa, kā arī, piemēram, Madonas reljefs, kas ir pamats gan lielākai dabas daudzveidībai, gan arī paver plašas iespējas vizuāli un funkcionāli pievilcīgai pilsētvides veidošanai. Tāpat izvirzītas dabiskās pļavas pie Dziesmu svētku skolas, Lubāna ezers, Aiviekstes upe un tās paliene, Teiču purvs, Kalsnavas arborētums. Protams, madonieši ir izvirzījuši arī Gaiziņkalnu – kā augstākā vieta Latvijā tas ir tūrisma objekts un latviskās identitātes daļa, taču šeit ir arī dabiskās pļavas un kā reljefa objekts tas sniedz devumu klimata regulācijā.

Balsošanas tiešsaistē pieejama šeit: https://ej.uz/dabaskapitalsmadona . Balsošana norisināsies līdz 6. augustam.   

Balsošana klātienē notiks mūzikas festivālā “Zelta šlāgeris 2023” Madonas pilsētas estrādē Egļu ielā 1, 29. jūlijā no plkst. 17.00-20.00.

Aktivitātes tiek īstenotas projektā “Dabas kapitāls mūsu ikdienā”. Projektu finansē Latvijas Vides aizsardzības fonds.


Papildu informācija: 

Dainuvīte Roginska

Projekta “Dabas kapitāls mūsu ikdienā”

komunikācijas speciāliste

Latvijas Dabas fonds

29191638

dainuvite.roginska@ldf.lv   
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums