Izvēlne

Noslēdzies ideju konkurss “Madonas pilsētas vides objektu dizaina izstrāde”

iesūtīts: 2018.12.12 17:10
Madonas novada pašvaldība 2018. gada 1. oktobrī izsludināja ideju konkursu.

Tā mērķis bija rast idejiski labākos risinājumus vides objektu izveidei Madonas pilsētas publiskajā ārtelpā, iekļaujot to apkārtējā vides kontekstā, kā arī veicināt Madonas pilsētas vizuālo identitāti un atpazīstamību, motivēt ikvienu izstrādāt orģinālas idejas, lai vēlāk tās īstenotu pilsētvidē. Konkursā tika aicināta piedalīties jebkura fiziska vai juridiska persona, iesniedzot neierobežota skaita ideju priekšlikumus. Lai pretendentiem būtu vieglāk piesaistīt savu idejas ieceri konkrētai vietai pilsētā, pašvaldība piedāvāja vairākas potenciālās vides objektu lokācijas vietas - Mīlestības graviņa, laukums pie Madonas bibliotēkas, Madonas estrādes teritorija, bērnu rotaļu laukums Upes skvērā, slimnīcas teritorija (dzemdību nodaļas tuvumā, tematiski radot objektu, pie kura nofotografēties ar jaundzimušo bērniņu), Smeceres sila sporta un atpūtas bāze. Pretendentiem tika dota iespēja meklēt dizaina risinājums Madonas zīmei, kā arī izvēlēties jebkuru vietu pilsētvidē, kas uzrunā vides objekta izstrādes autoru.

Konkurss noslēdzās 30. novembrī un kopskaitā tika saņemti 50 ideju priekšlikumi no 30 autoriem. Dalībnieku vidū bija gan atpazīstami tēlnieki kā Olga Šilova, Gļebs Panteļejevs kopdarbā ar arhitektu Jāni Liepiņu no Madonas, tēlnieks Norberts Kudiņš, Ivars Drulle, Juris Švalbe, gan arī skolēni no Rīgas Dizaina un Mākslas vidusskolas, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas, Ogres tehnikuma audzēkņi, dizaineri, un citi mākslas entuziasti.

Savus darbus prezentēt klātienē 30. novembrī Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā bija ieradušies 15 dalībnieki.

Iesniegtos ideju priekšlikumus, pēc izstrādātiem vērtēšanu kritērijiem, izvērtēja konkursa komisija 7 cilvēku sastāvā: Valda Kļaviņa – Madonas novada pašvaldības domes deputāte, izglītības un jaunatnes lietu komitejas priekšsēdētāja, Silvija Šīre - Madonas būvvaldes arhitekte, Agnese Silupa – Madonas novada pašvaldības ainavu arhitekte, Margrieta Griestiņa - māksliniece, Ieva Putniņa -māksliniece, Einārs Dumpis - podnieks un Pauls Pudžs - tēlnieks.

Pēc žūrijas vērtējuma 1. vieta tiek piešķirta tēlniekam Ivaram Drullem ar darbu „Aproce”. 2. vieta - skolniekam no Rīgas Dizaina un Mākslas vidusskolas Matīsam Daudziņam ar darbu „Uzkavēties” un 3. vieta - tēlniekam, pasniedzējam no Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas Norbertam Kudiņam ar darbu „NLO 1-klasiskais”.

Ivars Drulle savā darbā centies atklāt Madonas novada arheoloģiskā materiāla unikalitāti, piedāvājot veidot aproci Mīlestības graviņā, kas ir palielināta atrastā arheoloģiskā lietas kopija. Vides objekts, pēc mākslinieka domām, parādītu Madonas novada bagātību, simbolizētu mūsu kultūras saknes, identitāti un būtu izcils objekts, pie kura nofotografēties.

Matīss Daudziņš ir veidojis ideju par kāpnēm, kas riņķa veidā ved uz augšu un uz leju, augstākajā punktā veidojot tiltu. Objekts būtu papildināts ar ūdens kritumu abās kāpņu pusēs. Ūdens tiktu pievadīts caur kāpņu centra asi un tas tiktu novadīts turpat zemē.

Norberts Kudiņš piedāvā ļoti savdabīgu un interesantu ideju par gaismas objektu pie Madonas bibliotēkas - NLO lidojošo šķīvīti, kas balstās uz metāla konstrukcijām un gaismas staru ietekmē rada sajūtu, ka tas levitē.

Uzteicama idejas iecere, kas šoreiz ierindojās 4. vietā ir dizaineres Līgas Rozentāles Smeceres sila logotips un Jāņa Liepiņa pielāgojums vides objektam “Uz mērķi”. Vides objekta mērķis ir nostiprināt sporta un atpūtas bāzes „Smeceres Sils” tēlu un atpazīstamību. Telpiskā versija veidota kā taisnstūra piramīda, saglabājot čiekura formas atveidu, un papildinot objekta dinamiku, tieksmi: ātrāk, augstāk, spēcīgāk -“CITIUS, ALTIUS, FORTIUS”.

Konkursa godalgoto vietu ieguvējiem tiek piešķirtas arī naudas balvas: 1. Vieta - 600 Eur; 2. vieta – 400 Eur; 3. vieta - 300 Eur.

Starp iesniegtajiem darbiem ir daudz labu ideju, kuras pilnveidojot un attīstot tiktu radīti oriģināli vides objekti. Pašvaldība patur iespēju sazināties ar pārējiem ideju autoriem, ja nākotnē  radīsies šāda nepieciešamība.

Ikviens interesents iesniegtās ideju ieceres var aplūkot Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā.

VIDEO.


Informāciju sagatavoja: Agnese Silupa
ainavu arhitekte

‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums