Izvēlne
.

Atbalsts Latvijas jauniešu medijpratībai

iesūtīts: 2018.03.26 15:09
Izglītības attīstības centrs (IAC) no 2017.gada oktobra līdz 2019.gada februārim īsteno projektu „Atbalsts Latvijas jauniešu medijpratībai”. Projektu finansiāli atbalsta ASV vēstniecība. Projekta mērķis ir stiprināt demokrātiskās vērtības Latvijas sabiedrībā, sekmējot jauniešu medijpratību. Projekta uzdevums ir izstrādāt jauniešu medijpratības programmu un mācību materiālus, kas aprobējami un integrējami Latvijas vispārizglītojošo skolu mācību saturā.

Lai pedagogi varētu pilnveidot savu profesionālo kompetenci medijpratībā un tālāk izglītot jauniešus, Latvijas skolas tika aicinātas pieteikt savas komandas darbam IAC projektā. Izturot pamatīgu konkurenci, Madonas pilsētas vidusskolas darba grupa (A.Krīgere, L.Strode, L.Mozga, I.Danieka) iekļuva to 16 komandu pulkā, kas no šā gada 1. līdz 3. februārim apguva dažādus medijpratības jautājumus: Latvijas mediju vide, to funkcijas, žurnālista profesija, labas ziņas kritēriji, viltus ziņas, attēla spēks, metodiskie paņēmieni medijpratībā kompetenču pieejas īstenošanai skolās.

Semināra nodarbības vadīja IAC projekta satura ekspertes un dažādi pieaicinātie jomas speciālisti: gan Nellija Ločmele, žurnāla „Ir” galvenā redaktore, gan Rita Ruduša un Gunta Sloga, Baltijas Mediju izcilības centra ekspertes, gan citi. Seminārā tika nodrošināts līdzsvars starp teoriju un praktiskiem uzdevumiem, kuros sarežģītais padarīts viegli uztverams un izmantojams darbā ar jauniešiem. Semināra noslēguma posmā skolu komandas plānoja savu turpmāko darbu, lai integrētu medijpratības gan mācību stundās, gan audzināšanas darbā.

Projektu nedēļas laikā (12.02. – 15.02.) tika organizētas pirmās medijpratības nodarbības Madonas pilsētas vidusskolā. Lūk, dažas 9.b klases skolēnu atsauksmes.

Dagnija: Slavenībām  Markum Rivam un Aminatai Savadogo maksā simtus, lai tikai viņi veidotu slēptās uzņēmuma „Coca Cola” preces reklāmas sociālajā medijā Instagram. Šī stunda man radīja pārdomas par to, kā var manipulēt ar cilvēkiem, lai mainītu viņu domas par pasaulē notiekošo. Man patika domāt par to, kura bilde ir reāla, ticama, kura apstrādāta ar Photoshop palīdzību.

Agnese: Lai reklamētu vien nieka sulu, Markus Riva prasa samaksāt aptuveni 500 eiro. Biju jau dzirdējusi par melīgu informāciju, ko izplata Raivis Raspopovs interneta portālā vip-klubs.lv. Interesanta bija stunda par attēliem, jo cilvēki mēdz apjukt un „uzlabotas” fotogrāfijas uztvert kā īstas. Attēlam ir ļoti liels spēks, jo tas var likt cilvēkam mainīt savas domas.

Kārlis: Izbrīnīja tas, ka, liekot nepatiesu informāciju sociālajos tīklos, var mēnesī nopelnīt vismaz 800 eiro, ka lētticīgi cilvēki, klikšķinot uz viltus ziņām, ar katru klikšķi uzdāvina 20 centus šāda melu portāla īpašniekam.



Informāciju sagatavoja: Iveta Danieka
Madonas pilsētas vidusskolas skolotāja

‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums