Izvēlne

Parakstīts līgums ar Bobrinecas pilsētu Ukrainā

iesūtīts: 2023.06.08 10:22
Jūnija pirmās dienas tika aizvadītas Madonas pilsētas svētku gaisotnē. Šogad svētku programmu papildināja arī kāds nozīmīgs notikums – Madonas novada pašvaldības jaunā sadarbības partnera - Ukrainas Kirovohradas (Кіровоградськ) apgabala Bobrinecas (Бобринець) pilsētas pārstāvju – mēra Leonīda Kravčenko (Леонід Kравченко) un mēra vietnieka Jevgēnija Kuļika (Євгеній Кулик) vizīte mūsu novadā, kā arī sadarbības līguma svinīgā parakstīšana, kas norisinājās 3. jūnijā Madonas biznesa attīstības centrā.

Ar sadarbības līguma parakstīšanu noslēdzās vairāk nekā pusgadu ilgušais sagatavošanās posms, kura laikā abu pašvaldību pārstāvji gan tieši, gan ar Ukrainas Mazo pilsētu asociācijas izpilddirektores Oksanas Kiriļjukas (Оксана Кирилюк) starpniecību risināja jautājumus, kas saitīti ar turpmāko sadraudzību.

Līgumu, klātesot Madonas novada pašvaldības domes deputātiem – Aigaram, Šķēlam (domes priekšsēdētāja vietnieks), Artūram Čačkam (domes priekšsēdētāja vietnieks), Andrim Dombrovskim, Sandrai Maksimovai, Andrim Saknem, Arvīdam Greidiņam, Kasparam Udrasam, izpilddirektoram Uģim Fjodorovam, Madonas pilsētas pārvaldes vadītājam Guntim Ķeverim, izpilddirektoram Uģim Fjodorovam, parakstīja Madonas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Zigfrīds Gora un Bobrinecas pilsētas mērs Leonīds Kravčenko.

Zigfrīds Gora svinīgajā pasākumā akcentēja, ka viens no veidiem, kā cilvēkiem visā plašajā pasaulē vienam otru labāk iepazīt, izprast, ir sadarbības saišu stiprināšana, un nereti tieši starp pašvaldību dibinātā sadarbība ir tā, kas spēj tuvināt tautas, veidot sabiedrībā skaidrāku izpratni par to, kas notiek citās valstīs, kā dzīvo sabiedrība ārpus mūsu valsts robežām.

“Šobrīd pasaulē, tepat mums blakus, Ukrainā, notiek karš. Tā nav tikai Ukrainas tautas varonīgā cīņa par savu neatkarību. Tas ir arī mūsu kopīgs karš, kurā tiek aizstāvētas demokrātiskās vērtības. Arī šodien noslēgtā sadarbība ir stiprinošs elements cīņā pret agresoru. Tā dos spēku Ukrainai un stiprinās arī mūsu pārliecību, ka vērtības par kurām iestājamies ir pārākas par agresora vērtībām,” sadarbības nozīmi uzsvēra Zigfrīds Gora.

Bobrinecas mērs Leonīds Kravčenko savukārt uzsvēra, ka viņu ir ļoti aizkustinājusi un iepriecinājusi viesmīlība, ar kādu Madonas novadā uzņemta Bobrinecas delegācija.

“Neraugoties uz to, ka mūs ikdienā šķir liels attālums – 2000 kilometru - un runājam dažādās valodās, atrodoties pie jums, jūtu, ka esam viens otram tuvu. Mūsu cilvēki ir brīvību un neatkarību mīloši. Mums nekad neviens nenorādīs, kādu ceļu iet. Mēs paši to izvēlamies. Agresoram, kas uzbrucis mūsu valstij, nepatīk mūsu tautas alkas pēc brīvības, taču mēs cīņu turpināsim. Pateicoties starptautiskajam un, jo īpaši, Baltijas valstu atbalstam, šo cīņu mēs turpināsim līdz uzvarai, neraugoties uz grūtībām, ar ko saskaramies. Kara periodā situācija Ukrainā un arī Bobrinecā nav viegla. Uzņemam kara bēgļus no militārā konflikta skartajām teritorijām. Bobrinecas iedzīvotāji dara visu iespējamo, lai ikviens, kas radis patvērumu, justos aizsargāts. No sirds pateicamies Madonas novadam par jau sniegto palīdzību, dāvinot gāzes apkures katlu, kas palīdzēs labāk sagatavoties jaunajai apkures sezonai, un vēlmi sadarboties arī nākotnē. Šajās dienās mēs jo īpaši izjūtam, ka neesam vieni. Jūs esat ar mums,” par silto uzņemšanu un atbalstu pateicās Leonīds Kravčenko.

Arī Ukrainas mazo pilsētu asociācijas izpilddirektore Oksana Kiriļuka akcentēja, ka Ukraina augstu novērtē to atvērtību un atbalstu, kādu kopš kara sākuma no Latvijas valsts un tās iedzīvotājiem ir saņēmusi viņas dzimtene un Ukrainas valsts piederīgie, kas raduši patvērumu Latvijā.

“Esmu Latvijā jau vairāk nekā gadu un nepastarpināti redzu un sajūtu to, cik ļoti Latvijas tauta mums palīdz. Arī Madonas novads jau no pirmajām kara dienām ir atsaucies, un arī sadraudzība ar Bobrinecu sākās jau pirms līguma parakstīšanas ar savstarpējiem kontaktiem un ļoti nozīmīgu dāvinājumu. Ukrainas kopienai jūsu atbalsts ir ļoti nozīmīgs. Jūsu pieredze un tas, ka dalāties ar to, palīdzēs Ukrainai atveseļoties, kad karš būs noslēdzies un Ukraina turpinās ceļu uz eirointegrāciju. Ar jūsu atbalstu mēs agresoru uzvarēsim un Ukraina atkal būs brīva,”  Latvijas un arī Madonas novada nozīmīgo lomu Ukrainas cīņā par uzvaru uzsvēra Oksana Kiriļuka. 

Pēc līguma parakstīšanas Leonīds Kravčenko Zigfrīdam Goram pasniedza Bobrinecas rokdarbnieču izšūto ukraiņu tradicionālo garo dvieli, kuru rotā abu draudzīgo valstu un pašvaldību nosaukumi. Zigfrīds Gora savukārt Bobrinecas mēram dāvāja Madonas novada amatnieka darinātu koka pulksteni.

Oksana Kiriļuka Zigfrīdam Goram pasniedza Ukrainas Mazo pilsētu asociācijas pateicību par visaptverošu palīdzību Ukrainas kopienām, kuras skārusi militārā agresija.

Bobrinecas pilsētas domes delegācijas vizīte Madonas novadā ilga no 1. līdz 4. jūnijam. Tās laikā Bobrinecas pārstāvji apmeklēja Madonas Valsts ģimnāziju, SIA “Madonas namsaimnieks”, SIA "Madonas ūdens", Madonas pilsētas Īpašumu uzturēšanas dienestu, SIA “Madonas slimnīca”, SIA “Baltic Block”, kā arī sporta un atpūtas bāzi “Smeceres sils” un Madonas biznesa attīstības centru. 2. jūnijā Bobrinecas pārstāvji kopā ar Oksanu Kiriļuku un Uģi Fjodorovi apmeklēja Ukrainas vēstniecību Latvijā, kur tikās ar vēstnieku Anatoliju Kucevolu.

Bobrinecas delegācijas pārstāvji kopā ar Anīkšču delegāciju 3. jūnijā guva unikālu pieredzi, dodoties daudzskaitlīgajā Madonas novada XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku dalībnieku un bērnu deju kolektīvu gājienā uz pilsētas estrādi, kur kopā ar Madonas novada domes priekšsedētāju vēroja koncertu “Ieskats Dziesmu un Deju svētkos 2023”. Koncerta ievadā Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs, uzrunājot koncerta dalībniekus un apmeklētājus, uzsvēra, ka jaunā draudzība ir vienlīdz nozīmīga abām pašvaldībām. Leonīds Kravčenko applausu pavadībā pateicās Madonas novada iedzīvotājiem par neapsīkstošu atbalstu un dāvāja Bobrinecas pilsētas karogu.

3. jūnijā parakstītā sadarbības līguma ietvaros Madonas novada pašvaldība un Bobrinecas pilsētas pašvaldība apņemas sadarboties, veicot pieredzes un zināšanu apmaiņu tādās jomās kā kultūra, sports, jaunatnes lietas, tūrisms, uzņēmējdarbība, vēsture, izglītība, vides aizsardzība un citas jomas.

Pašvaldības izvirza ilgtermiņa sadarbības mērķi – veicināt draudzību un sadarbību starp abām pašvaldībām, izveidot kontaktus starp komersantiem, nevalstiskām organizācijām un iedzīvotajiem.

Sadarbību iespējams organizēt savstarpēji sadarbojoties pašvaldību administrācijām, pašvaldību izglītības iestādēm, komersantiem, nevalstiskām organizācijām vai pašvaldību iedzīvotājiem.

Jau drīzumā plānots rīkot kopīgas sanāksmes tiešsaistē, lai pārrunātu jau konkrētas aktivitātes, ko sadarbības līguma ietvaros varētu īstenot. 

Informāciju sagatavoja: EGILS KAZAKEVIČS, Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums