Izvēlne
.

Aicinām iedzīvotājus paust viedokli par vietvārdu nomaiņu Madonas novadā

iesūtīts: 2023.05.02 16:34
Madonas novadā, līdzīgi, kā daudzviet Latvijā, pēc agresorvalsts – Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada 24. februārī, aktualizējās jautājums par PSRS okupācijas totalitārā komunistiskā režīma, kā arī Krievijas Impērijas rusifikācijas politikas toponīmu likvidēšanu ielu nosaukumos.

Madonas novada pašvaldībā ir vērsies arī “Publiskās atmiņas centrs”, organizācija, kurā apvienojusies daļa bijušo Valsts drošības komitejas dokumentu izpētes komisijas pētnieku. Centrs apkopojis padomju varu un tās atbalstītājus slavinošu, kā arī rusifikācijas politiku iemiesojošu ielu nosaukumus, kuri tādēļ būtu jāmaina.  

2022. gada 24. februārī centrs izdeva Satversmē nostiprinātās komunistiskā totalitārā režīma nosodīšanas pienākuma īstenošanas oficiālos vietvārdos ieteikumus un nosūtīja ieteikumus visām pašvaldībām, tajā skaitā arī Madonas novada domei.

Šobrīd pašvaldībā – deputātu, kā arī sabiedriski aktīvo iedzīvotāju iniciatīvas rezultātā aktualizēts jautājums par sešu oficiālo vietvārdu nomaiņu Madona novadā.

1.    Martas Riekstas iela, Madona, Madonas novads.

Iela nosaukta LPSR Latvijas Komunistiskās Jaunatnes Savienības Madonas apriņķa orgkomitejas skolu daļas vadītājas un Madonas pilsētas komitejas locekles, Vladimira Iļjiča Ļeņina Vissavienības pionieru organizācijas apriņķa pionieru vadītājas 1940., 1941. gadā, Madonas apriņķa Adulienas pagasta  “Saulītēs” (tagad Gulbenes novada Jaungulbenes pagastā) dzimušās Cesvaines vidusskolnieces, diversantes un staļinisko represiju īstenotājas Martas Riekstas vārdā.

2.    Oškalna iela, Ērgļi, Ērgļu pagasts, Madonas novads.

3.    Oškalna iela, Ošupe, Ošupes pagasts, Madonas novads.

Iela nosaukta nelegālās Latvijas Komunistiskās partijas kaujinieka, Latvijas Komunistiskās partijas (turpmāk - LKP) Centrālās komitejas opergrupas locekļa, LKP Rīgas apriņķa komitejas pirmā sekretāra, Staļina okupācijas Tautas Saeimas locekļa, PSRS Augstākās Padomes deputāta, Padomju Savienības varoņa Otomāra Aleksandra Oškalna vārdā. “Publiskās atmiņas centra” iesniegumā uzsvērts, ka Ošupes pagasta Ošupes Oškalna ielas oficiālā vietvārda etimoloģijas skaidrojums vienīgi ar Ošupi nav korekts, jo no Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts arhīva datiem ir nepārprotami zināms, ka Cesvaines rajona Ošupes ciemā darbojās tieši Otomāra Oškalna vārda nosauktais lauksaimniecības artelis, vēlāk kolektīvā saimniecība jeb kolhozs ar šādu nosaukumu.

4.    Maskavas iela, Madona, Madonas novads.

PSRS un Krievijas federācijas galvaspilsētas nosaukums. Komunistiskajam totalitārajam režīmam veltīts oficiālais vietvārds.

5.    “Komunāri”, Kraukļi, Cesvaines pagasts, Madonas novads.

“Komunāru” vārda izmantošana saistāma ar PSRS okupācijas komunistisko totalitāro režīmu. Latvijā ir tikai trīs šādi oficiālie vietvārdi.

6.    Orehovozujevas iela, Madona, Madonas novads.

Lai arī Valsts zemes dienesta kadastra datos nav iekļauta Krievijas Federācijas Maskavas apgabala Orehovozujevas iela, tomēr ir izskanējis aicinājums pārdēvēt arī šo oficiālo vietvārdu, kas eksistē dabā.

Orehovozujeva PSRS okupācijas laikā bijusi Madonas sadraudzības pilsēta, tomēr tā PSRS komunistiskā totalitārā okupācijas režīma propagandas ideoloģiskajā komplektā ietvaros popularizēta ka 1885. gada 19. janvāra Savvas Morozova, dēla un kompānijas rūpnīcu strādnieku streika vieta.

Aicinām iedzīvotājus būt aktīviem un LĪDZ 16. MAIJAM aptaujā izteikt savu viedokli, paužot atbalstu, vai arī noliegumu oficiālo vietvārdu maiņai, kā arī sniegt savu ieteikumus ielu nosaukumu maiņas atbalsta gadījumā.  

SAITE UZ APTAUJU

Priekšlikumus iespējams paust arī rakstiski, sūtot tos uz Saieta laukums 1, Madona, Madonas novads, LV-4801 vai kādu no Madonas novada pagastu vai apvienību pārvaldēm.  

Papildu informācija:

·       Vietvārdu veidošanas pamatprincipus nosaka Vietvārdu informācijas noteikumiNoteikumi nosaka, ka par oficiāliem vietvārdiem izvēlas tādus ģeogrāfisko objektu nosaukumus, kas:

  • iekļaujas latviskajā kultūrvidē, sekmē tās vērtību saglabāšanu un attīstību;
  • atbilst latviešu valodas un Latvijas vēstures tradīcijām;
  • atbilst labiem tikumiem.

·       Ielas nosaukuma maiņa nozīmē izmaiņas administratīvajos dokumentos, zemesgrāmatā, adresācijā. Adreses piešķir un ar lēmumu apstiprina pašvaldības (pilsētu un novadu domes vai pašvaldību kompetentās institūcijas). Adreses maiņas rezultātā deklarētās dzīvesvietas adrese tiek aktualizēta automātiski, bez personas starpniecības datu apmaiņas rezultātā starp valsts nozīmes reģistriem.

·       Juridiskā adrese var mainīties uz sabiedrības pieteikuma vai pašvaldības lēmuma pamata. Ja juridiskā adrese mainīta pēc pašvaldības lēmuma, par tās aktualizāciju komercreģistrā nav jāmaksā valsts nodeva. Plašāka informācija: https://www.ur.gov.lv/lv/registre/uznemumu-vai-komersantu/sia/izmainas/juridiskas-adreses-maina/

·       Pašvaldībai ir pienākums iesniegt Valsts valodas centrā (VVC) saskaņošanai lēmumu projektus par oficiālo vietvārdu piešķiršanu vai maiņu, ko VVC izvērtē atbilstoši noteikumos paredzētajiem kritērijiem un sniedz atzinumus par lēmumu projektu atbilstību vai neatbilstību vietvārdu informācijas noteikumu prasībām. Tikai pēc šāda atzinuma saņemšanas dome ir tiesīga izskatīt jautājumu un pieņemt lēmumu par attiecīgās ielas nosaukuma maiņu.

·       Madonas novada pašvaldība apņemas segt ar ielas nosaukuma maiņu saistīto māju numuru plākšņu nomaiņas izdevumus.

 Informāciju sagatavoja: Egils Kazakevičs, Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums