Izvēlne

“Patiesus draugus iepazīst nelaimē!”

iesūtīts: 2023.03.29 17:44
Kopš Krievijas noziedzīgā režīma uzsāktā pilna mēroga karadarbības Ukrainā Madonas novada iedzīvotāji ir aktīvi iesaistījušies atbalsta sniegšanā, gan sūtot palīdzības sūtījumus Ukrainas karavīriem un iedzīvotājiem, gan atbalstot tos, kas, mūkot no kara patvērumu, rada mūsu novadā. Arī Madonas novada pašvaldība visu šo laiku ir sniegusi palīdzību, izmitinot, ēdinot un sarūpējot pirmās nepieciešamības lietas Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Šonedēļ 27. martā Vestienā, kravas auto  furgonā iekraujot un nosūtot uz Kirovohradas (Кіровоградськ) apgabala Bobrinecas (Бобринець) pilsētu gāzes apkures katlu, tika pāršķirta jauna lappuse Madonas novada pašvaldības sadarbībā ar Ukrainu.

Madonas novada pašvaldības izpilddirektors Uģis Fjodorovs minēja, ka jau kopš kara sākuma Madonas novads ir meklējis veidus, kā iespēju robežās mērķēti sniegt palīdzību Ukrainai. Viena no idejām bija Madonas novada pašvaldības pamatlīdzekļu uzskaitē esošā taču neekspluatētā gāzes apkures katla dāvinājums kādai no Ukrainas pašvaldībām.

Apkures katlu pašvaldība saņēma 2016. gada 20. jūlijā kā SIA “CEMEX”, kuras pašreizējais nosaukums SIA “SCHWENK Latvija”, ziedojumu ar mērķi nodrošināt Madonas novada Vestienas pagasta izglītības iestāžu apkuri. Pašvaldība apkures katlu ar 895 kW jaudu nav izmantojusi ne Vestienas pagasta izglītības iestāžu, ne citu novada pagastu izglītības iestāžu apkures nodrošināšanai. Ņemot vērā to, ka katls ir ar lielu jaudu un apkurei izmantojama gāze, netika saskatīta iespēja un arī nepieciešamība apkures katlu izmantot pašvaldības vajadzībām.

Vienlaikus pašvaldība saņēma Ukrainas Kirovohradas apgabala Bobrinecas pilsētas pašvaldības vēstuli ar lūgumu rast iespēju sniegt palīdzību izglītības iestāžu un kopmītņu energoefektīvas un ekonomiskas apkures sakārtošanā. Pašvaldības Bērnu un jauniešu radošuma centrā un kopmītnēs mitinās studenti, kā arī skolotāji un skolēni, kuri pārvietoti valsts robežās no dažādiem Ukrainas reģioniem.

“Šā gada 31. janvārī Madonas novada pašvaldības dome nolēma dāvināt gāzes apkures katlu Bobrinecas pilsētai, un šodien tas tiek uzkrauts un tālāk jau dosies uz savu galamērķi Ukrainā. Bobrinecu kā atbalsta saņēmēju izvēlējāmies sadarbībā ar Ukrainas Mazo pilsētu asociāciju. Gāzes apkures katla dāvinājums ir tikai pirmais solis un šobrīd plānojam, kā varētu vēl vairāk nostiprināt mūsu sadarbību, palīdzot Bobrinecai gan kara apstākļos, gan pēckara periodā, kad Ukrainai un tās pašvaldībām būs nepieciešams ilgstošs atbalsts”, Bobrinecas pilsētu kā Madonas novada turpmāko sadraudzības un sadarbības partneri pieminēja Uģis Fjodorovs.

Šā gada 28. februāra Madonas novada pašvaldības domes sēdē Ukrainas Mazo pilsētu asociācijas izpilddirektore Oksana Kiriļjuka (Оксана Кирилюк) aicināja domes deputātus veidot sadarbību ar kādu no Ukrainas pašvaldībām, kā vienu no potenciālajiem sadraudzības partneriem piedāvājot tieši Bobrinecas pilsētu. Domes deputāti pauda gatavību veidot ciešāku sadraudzību ar minēto pilsētu.   

Bobrineca kopš kara sākuma ir uzņēmusi un turpina uzņemt Ukrainas iedzīvotājus, kas bēg no karadarbības. Galvenokārt, no Krievijas īslaicīgi okupētajām teritorijām tuvumā esošā Mikolajivas (Миколаївськ) reģiona.

Oksana Kiriļjuka 27. martā apmeklēja Vestienu un, pieņemot Madonas novada pašvaldības dāvinājumu, pateicās Ukrainas, tostarp, Bobrinecas pilsētas iedzīvotāju vārdā, gan par pašvaldības dāvinājumu, gan par mūsu valsts un tās iedzīvotāju nozīmīgo palīdzību, kas sniegta jau no pirmajām kara dienām.

“Laikus pasniegta palīdzīga roka ir nenovērtējams atbalsts. Arī palīdzība, ko Madonas novada pašvaldība šodien sniedz Ukrainai un Bobrinecas pilsētai, uz kuru dosies apkures katls, ir ļoti nozīmīga. Gāzes apkures katls apsildīs sociālās infrastruktūras objektus – skolu un slimnīcu. Tas arī ļaus pilsētai laicīgi sagatavoties jaunajai apkures sezonai. Jūs droši vien zināt, ka Ukrainas pilsētas pēc raķešu uzbrukumiem regulāri saskaras ar siltumapgādes, energoapgādes un ūdenspadeves traucējumiem. Jūsu sniegtā palīdzība tiešā vārda nozīmē sasildīs mūsu iedzīvotājus. Priecājos, ka apkures katla dāvinājums kalpos arī par grūdienu turpmākām, noturīgām partnerattiecībām un draudzībai starp Bobrinecu Ukrainā un Madonu Latvijā. Esmu pārliecināta, ka šī draudzība būs savstarpēji izdevīga, jo varam viens no otra daudz mācīties un aizgūt. Protams, Ukrainai šobrīd primāri ir nepieciešams atbalsts, kas ļaus uzvarēt karā, taču turpmākā sadarbība, īstenojot mērķi – Ukrainai kļūt par pilntiesīgu Eiropas ģimenes locekli, nozīmīga būs Latvijas pašvaldību pieredze eirointegrācijas jautājumos. Protams, arī starpkultūru saišu stiprināšana un citas jomas būs tās, uz kurām mēs raugāmies kā labiem saskares punktiem,” Madonas novada dāvinājumu, kā labu sākumu sadraudzībai ar Bobrinecu raksturoja Oksana Kiriļjuka.

Kristīgās želsirdības misijas “Ковчег” direktors Pjotrs Vlasovecs (Петр Власовец), kura kopā ar kolēģi vadītajā kravas auto ar furgonu tika iekrauta Bobrinecas iedzīvotājiem tik vērtīgā krava, neslēpa, ka katrs atbalsts, ko Ukraina saņem, ir tai nozīmīgs.

“Jūsu, kā arī citu valstu iedzīvotāju sniegtā palīdzība ir ļoti nepieciešama. Mēs ar palīdzības sūtījumiem dodamies uz dažādām teritorijām Ukrainā, tostarp ar teritorijām, kuras nesen atbrīvotas. Sastopam cilvēkus, kuri mēnesi nav redzējuši maizi. Šie palīdzības sūtījumi viņiem ir ļoti nozīmīgi.  Labi zināmā paruna vēsta “Patiesus draugus var iepazīt nelaimē!” Latvija un tās iedzīvotāji ir patiess Ukrainas draugs,” pateicību Latvijai par tās sniegto atbalstu Ukrainai izteica Pjotrs Vlasovecs.

Jāpiebilst, ka furgonā tika iekrautas arī Valmieras novada iedzīvotāju ziedotās lietas, arī bērnu pašdarinātas rotaļlietas, kuras kopā ar apkures katlu nonāks pie Bobrinecas pilsētas iedzīvotājiem.

Informāciju sagatavoja: EGILS KAZAKEVIČS, Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums