Izvēlne

Par eID kartes noformēšanas nepieciešamību braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā

iesūtīts: 2023.01.04 14:33
Madonas novada bāriņtiesā (turpmāk-bāriņtiesa) informē, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iniciētie Grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā paredz, ka personas apliecība jeb eID karte no 2023.gada 1. maija būs obligāts personu apliecinošs dokuments Latvijas pilsonim un nepilsonim, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu.

Līdz 15 gadu vecumam personai neviens dokuments nav obligāts, izņemot bērna dzimšanas apliecību. Bērniem līdz 15 gadu vecumam eID karte nav obligāta un to nepieciešams noformēt tikai, ja paredzēts šķērsot Latvijas robežu.

Atsevišķas pasažieru kategorijas ir tiesīgas saņemt braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā, tostarp, bērni bāreņi un bez vecāku gādības palikuši bērni, kuri atrodas audžuģimenēs, aizbildnībā, bērnu aprūpes institūcijās vai mācās vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs, kā arī augstskolās un koledžās līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

Vēršam Jūsu uzmanību uz to, ka ŠOBRĪD personas tiesības izmantot braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā, apliecina dokuments, -kas apliecina personas sociālo statusu - apliecība sociālo garantiju nodrošināšanai un -personu apliecinošs dokuments, pase vai eID karte; skolēna vai studenta apliecība.

TURPMĀK – 2023. gada 1. pusgada laikā plānots, ka braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā (starppilsētu un vietējās nozīmes autobusos, vilcienos) varēs saņemt TIKAI ar eID karti, kas papildināta ar speciālu funkcionalitāti (lietotni). Atvieglojumu varēs saņemt, gan iegādājoties biļeti biļešu tirdzniecības kasē, gan tiešsaistē (internetā), vai saņemot atvieglojumu uzreiz pie transportlīdzekļa vadītāja autobusā vai konduktora kontroliera vilcienā.

Atbilstoši Sabiedriskā transporta pakalpojumu likunoteiktajam, eID karte braukšanas maksas atvieglojumu saņemšanai būs nepieciešama arī personām, kurām atbilstoši Personu apliecinošu dokumentu likumā  noteiktajam eID kartes saņemšana nav obligāta, tostarp, bērniem līdz 15.g.v. un personām ar I invaliditātes grupu.

Kā saņemt eID ar speciālo funkcionalitāti?

  1. Ja eID karte izsniegta sākot ar 2021. gada 28. decembri, personai papildu darbības nav jāveic, jo speciālā funkcionalitāte (lietotne) eID kartē jau ir iestrādāta.
  2. Ja personai eID karte izsniegta no 2019. gada 2. septembra līdz 2021. gada 27. decembrim, personai nepieciešams aktivizēt speciālo funkcionalitāti (lietotni), lai atvieglojumu varētu izmantot. Funkcionalitāti eID kartē aktivizēt var:
  • pats (instrukcija funkcionalitātes aktivizēšanai pieejama Latvija.lv dzīves situācijas aprakstā “Braukšanas maksas atvieglojumi”);
  • Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) (bērniem līdz 14.g.v., arī, tad ja personai nav PIN kods, kurš izsniegts saņemot eID karti, tad eID kartes speciālo funkcionalitāti var noformēt tikai PMLP);
  • Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) (maksas pakalpojums 2,18 euro), līdzi ņemot eID karti un tās PIN kodu, kurš izsniegts saņemot eID karti;
  • No 01.09.2022. līdz 31.12.2022. Vienotajos klientu apkalpošanas centros (VKAC), līdzi ņemot eID karti un tās PIN kodu, kurš izsniegts saņemot eID karti.
  1. Ja eID karte izsniegta līdz 2019. gada 1. septembrim, nepieciešams saņemt jaunu eID karti PMLP.

Ņemot vērā to, ka rindas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē dokumentu izgatavošanai šobrīd ir ļoti garas, lūdzam pēc iespējas ātrāk uzsākt eID kartes izgatavošanas procesu savā aprūpē un uzraudzībā esošiem bērniem.

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums