Izvēlne
.

Noskaidroti labākie CITS BAZĀRS ZIEMĀ skolēnu mācību uzņēmumi, starp tiem arī madonieši!

iesūtīts: 2022.12.08 09:22
Sestdien, 3. decembrī, aizvadītajā Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Ziemassvētku gadatirgū CITS BAZĀRS pasniegtas balvas labākajiem SMU deviņās nominācijās. Šoziem pēc divu gadu pārtraukuma CITS BAZĀRS atkal norisinājās klātienē, kur tirdzniecības centrā “Domina Shopping” savus izstrādājumus piedāvāja 270 skolēnu uzņēmumi no visas Latvijas. Pasākumu organizē Junior Achievement Latvia (JA Latvia) sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA).

Pasākuma norisi pozitīvi vērtē izglītības organizācijas “Junior Achievement Latvia“ vadītājs Jānis Krievāns: “Patīkami bija redzēt tik daudz motivētu jauniešu vienuviet, kas īsā laikā pratuši radīt inovatīvus, oriģinālus un jau gatavus produktus, ne vien ideju prototipus. Gadatirgus ir iespēja jauniešiem dzīvē sastapt savus mērķa klientus, dzirdēt viņu atsauksmes un ieteikumus. Cits Bazārs ir apliecinājums, ka jaunajai paaudzei ir uzņēmēja gars un prasme ieceres realizēt.”

Pasākuma ietvaros jauniešus vērtēja ne tikai pircēji, bet arī vairāk kā 50 pieredzējuši profesionāļi no uzņēmumiem, akadēmiskajām struktūrām, finanšu sektora un valsts pārvaldes, pasniedzot balvas deviņās nominācijās.

Nominācijā “SMU biznesa potenciāls” vidusskolu grupā uzvarēja un balvu no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras saņēma SMU “TE” no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas. SMU saviem klientiem piedāvā 100 lietas emocionālai uzlādei īpašā sajūtu burciņā. Pamatskolu grupā šajā nominācijā par laureātu kļuva SMU “Carry On” no Madonas Valsts ģimnāzijas, kas piedāvā maisiņu turētājus ērtākai pirkumu veikšanai.

Balvu no BA “Turība” kā “Sociāli atbildīgākais SMU” vidusskolu grupā ieguva SMU “Siltums dzirdei” no Saldus vidusskolas, kas radījuši galvassegas, ko ērti lietot cilvēkiem ar dzirdes aparātu, bet pamatskolu grupā – SMU “ND Art” no Dobeles 1. vidusskolas, kas piedāvā ar roku zīmētas tematiskas kartiņas.

Nominācijā “Tehnoloģiskās inovācijas produkts/pakalpojums” tika apbalvoti divi laureāti no vidusskolu grupas un viens mācību uzņēmums pamatskolu grupā. Tie saņēma naudas balvas no “Printful” savas inovācijas tālākai attīstībai. Starp laureātiem ir SMU “Soilnetic” no Rīgas Teikas vidusskolas ar produktu – automatizētu augu laistīšanas sistēmu. Un SMU “Game On” komanda no Ogres tehnikuma, kas radījuši izglītojošu spēli, kas ar tehnoloģiju palīdzību attīsta dažādas maņas. Pamatskolu grupā pie apbalvojuma tika SMU “HelseBox” no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas ar izstrādājumu – īpašām, medikamentu uzglabāšanai paredzētām kastītēm.

“Labākā SMU pārdošanas komanda” starp vidusskolām sevi pierādīja un balvu no RTU Rīgas Biznesa skolas saņēma SMU “Herble” komanda no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas un PIKC Rīgas Valsts tehnikuma, kuru produkts ir puķupodi ar iestrādātu viedo laistīšanas funkciju. Pamatskolu grupā šajā nominācijā sevi lieliski parādīja SMU “Lotilio” no pamatskolas Rīdze, kuri nodemonstrēja izcilas pārdošanas prasmes, piedāvājot pircējiem matu rotas Scrunchie.

Balvu no LR Patentu Valdes nominācijā “Uz zināšanām balstīts SMU produkts/pakalpojums” starp vidusskolām izcīnīja SMU “Hool” no Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas ar produktu – no niedrēm veidotiem dzērienu salmiņiem. Pamatskolu grupā triumfēja SMU “Komatieris” no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, kas izveidojuši interaktīvu vietni, kas noderēs, lai iemācītos pareizi lietot pieturzīmes latviešu valodā.

Nominācijā “Ilgtspējīgs SMU produkts/pakalpojums” balvu no Swedbank vidusskolu grupā izcīnīja SMU “CoffeeGrounds” no PIKC Rīgas Valsts tehnikuma, piedāvājot interjera priekšmetus un traukus no kafijas biezumiem. Starp pamatskolām uzvarētāji ir SMU “Liesma” no Lizuma vidusskolas, kas gatavo priedes koksnes skaliņus iekuram.

“Sociālo mediju komunikācijas balvu” no “Printful”  vidusskolu grupā ieguva SMU “Kimy” no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas, piedāvājot ķimeņu izspiedu skrubja ziepes. Pamatskolu grupā šo balvu saņēma SMU “Sophiaart” no Daugavpils Valsts pilsētas ģimnāzijas, radot mākslinieciskus priekšmetus dāvanām. Šie uzņēmumi sevi pierādīja kā prasmīgākie sociālo mediju komunikācijā.

Kā labākais “SMU produkts/pakalpojums gatavs starptautiskajam biznesam” un balvu no “FactSet Latvia” vidusskolu grupā saņēma SMU “Ingame” no Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas - liceja, ražojot no dabiskiem materiāliem veidotas izglītojošas spēles. Pamatskolu grupā vislabāk sevi parādīja SMU “Odia” no Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas, ar produktu  - mīkstajām rotaļlietām un atslēgu piekariņiem.

Mācību uzņēmumi tika apbalvoti arī kategorijā “Labākais SMU stends”. Par labākajiem šajā kategorijā vidusskolu grupā  tika atzīti SMU “Wallboard”  skolēni no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas, kuru produkts palīdz izdekorēt dažādas telpas. Pamatskolu grupā balvu ieguva SMU “Denise’s desire” no Iecavas vidusskolas, kas ražo rotaļu zirdziņus “Hobby Horse”. Balvas uzvarētāji saņēma no tirdzniecības centra “Domina Shopping”.

Skolēnu mācību uzņēmumu CITS BAZĀRS notiek Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) īstenotā ERAF projekta “Inovāciju motivācijas programma” ietvaros, un to rīko Latvijas lielākā izglītības organizācija Junior Achievement Latvia (JA Latvia) sadarbībā ar ilggadējo atbalstītāju Swedbank.

CITS BAZĀRS informatīvie atbalstītāji – inbox.lv,  izdevniecība Dienas Mediji un Clear Channel.


JA Latvia Skolēnu mācību uzņēmumu programma

Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) programma ir īpaši 4.–12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22% programmas absolventu jau ir iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa – tos Latvijā pārstāv tikai JA Latvia, kas ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

2021./2022. mācību gadā JA Latvia ir reģistrējušies vairāk kā 1000 skolēnu mācību uzņēmumu.

Par JA Latvia

JA Latvia ir Latvijas lielākā izglītības organizācija ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu un praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās. JA Latvia ir viens no 37 Junior Achievement Europe un viens no 123 Junior Achievement Worldwide® tīkla biedriem kopš 1991. gada. Junior Achievement Worldwide par ieguldījumu izglītībā šogad nominēta arī Nobela Miera prēmijai.

Eiropas Komisija atzinusi JA Latvia par vienīgo pozitīvo iniciatīvu Latvijā, kas ilgtermiņā un metodiski nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības izglītību.

JA Latvia katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 120 000 skolēnu visā Latvijā, visos izglītības līmeņos:

  • Finanšu pratības ABC — sociālo zinību priekšmeta mācību un metodiskie materiāli 1.–9. klasei.
  • Karjeras izglītības programma ĒNU DIENA 1.–12. klasei.
  • Skolēnu mācību uzņēmumu programma 4.–12. klasei.
  • Līderu programma 10.–12. klasei.
  • HealthTech programma - pirmsakselerators augstskolu studentiem, kas veicina inovāciju kopradi starp medicīnas un tehnoloģiju nozarēm.
  • Kvalifikācijas paaugstināšanas un tālākizglītības programmas skolotājiem.

 

Papildu informācija: Jānis Krievāns,

JA Latvia valdes priekšsēdētājs

Tālrunis: 26188785

E-pasts: janis@jalatvia.lv

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums