Izvēlne
.

Zemessardzes 25. kājnieku bataljons atzīmē 30. gadadienu

iesūtīts: 2021.10.19 13:12
Šogad Latvijas Republikas Zemessardze atzīmē 30 gadu jubileju. Arī 25. kājnieku bataljons ir viens no tiem, kas tika dibināts pirms 30 gadiem - 17. oktobrī.

Bataljons, klātesot aktīvajā dienestā esošajiem zemessargiem, veterāniem, Zemessardzes Vidzemes 2. brigādes pārstāvjiem un sadarbības partneriem, savu 30. gadadienu atzīmēja 15. oktobrī. Jubileju ievadīja ziedu nolikšana pie pulkveža Oskara Kalpaka atdusas vietas Visagala kapos. Turpinājumā sekoja Svinīgā izvade O. Kalpaka dzimtas mājās “Liepsalās”.

Pateicība par 30 gados paveikto

Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Gunārs Kauliņš, uzrunājot svinīgā pasākuma dalībniekus, atzina, ka arī viņam šis ir emocionāls brīdis, jo pats, būdams gulbenietis, 25. kājnieku bataljonu uztver kā savu dzimto.

“30 gadi bataljonam ir zīmīgs skaitlis, kas vienlaikus iezīmē mirkli, kad 25. kājnieku bataljons, citējot Raini, mainīsies uz augšu. 25. kājnieku bataljons pērn tika atzīts par labāko 2. Vidzemes brigādē, un ir simboliski, ka tieši šajā brīdī tas sper nākamo soli savā attīstībā un kļūst par profesionālā dienesta bataljonu. Esmu pateicīgs katram zemessargam par lielo ieguldījumu, ko sniedzāt, sniedzat un turpināsiet sniegt, lai bataljons arī turpmāk ar lepnumu un gandarījuma sajūtu varētu atzīmēt nozīmīgas gadadienas,” uzsvēra pulkvedis Gunārs Kauliņš.

Svinīgās izvades ietvaros zvērestu “Liepsalu” pagalmā deva četri jaunie zemessargi. Zemessardzes 25. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Ģirts Pintāns, sveicot jaunuzņemtos zemessargus, aicināja stiprināt biedriskumu, saliedētību un atbildīgi pildīt zemessarga zvērestu.

“Stāvot ar savu vienību ierindā, vienmēr atminaties, ka no cilvēka, kas atrodas jums līdzās, var būt atkarīga jūsu dzīvība. Rūpējieties par saviem biedriem, kā par sevi pašu,” komandas gara nozīmi akcentēja Ģirts Pintāns.

Ja jauno zemessargu zvēresta došana “Liepsalās” ir jau iepriekš iedibināta tradīcija, tad jaunievedums, ko iedzīvināja svinīgā pasākuma laikā, bija iepriekšējā bataljona komandiera zīmes piestiprināšana 25. kājnieku bataljona karoga kātam. “Liepsalās” šo uzdevumu veica 2. Vidzemes brigādes komandieris.

Svinīgās izvades laikā godināti arī bataljona zemessargi un karavīri. Arī Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs, novērtējot pašvaldības un bataljona veiksmīgo sadarbību un atbalstu Madonas novada pašvaldības pasākumu organizēšanā, teritorijas un iedzīvotāju aizsardzības stiprināšanā un nodrošināšanā, pasniedza Atzinības rakstu 25. kājnieku bataljona komandierim Ģirtam Pintānam un Kaujas atbalsta rotas komandierim kapteinim Edgaram Līcītim.

“Tiekamies īsu brīdi pirms novembra Valsts svētkiem un šis ir brīdis, kad katrs iedzīvotājs izvērtē savu redzējumu par mūsu valsti, vēstures notikumiem un arī Zemessardzes lomu tajos. Man, kā pašvaldības vadītājam, vienmēr ir bijusi sajūta, ka mums līdzās ir spēcīgs, profesionāls bataljons, kas iedzīvotājiem ir ļāvis justies droši. Gan atbalsts, rīkojot kopīgus pasākumus, gan iesaiste novada teritorijas un sabiedrības aizsardzības stiprināšanā un nodrošināšanā ir pamats, uz kura līdz šim esam veiksmīgi sadarbojušies. Lai tikpat stipra tā ir arī turpmāk, par līdzšinējo auglīgo sadarbību bataljonam pateicās Agris Lungevičs.

Pasākumā piedalījās arī Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes virsseržants galvenais virsseržants Aigars Kašs, kapelāns virsleitnants Jānis Kolns, Gulbenes novada pašvaldības Gulbenes novada domes deputāts Anatolijs Savickis.

Atskats uz bataljona izveidi

Pārliecība par tautas pašaizsardzības organizācijas nepieciešamību radās 1991. gada barikāžu dienās. Šo gadu laikā Zemessardze ir izveidojusies par skaitliski lielāko Nacionālo bruņoto spēku struktūru un valsts aizsardzības pamatu. Zemessardze dod iespēju Latvijas Republikas pilsoņiem brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību.

Zemessardzes 25. kājnieku bataljons dibināts 1991. gada 17. oktobrī. 2002. gadā Zemessardzes reorganizācijas laikā tas tika apvienots ar 26. kājnieku bataljonu. Bataljona atbildības teritorija ietver Gulbenes un Madonas novadus. Bataljona pamatuzdevums ir attīstīt jaunās un uzlabot esošās bataljona kaujas spējas un iemaņas, lai nodrošinātu bataljona atbildības rajona aizsardzības uzdevumu izpildi, dalību starptautiskajās operācijās un atbalstu valsts, pašvaldību un civilajām institūcijām.

Šajā laikā Zemessardzes 25. kājnieku bataljons ir pilnveidojies, gadu no gada stiprinot kaujas iemaņas, taktikas prasmes, un attīstījis spējas dažādās specialitātēs. Bataljona zemessargi ir patriotiski, profesionāli un gatavi aizsargāt Latviju.

2020. gadā tika uzsākta Zemessardzes 25. kājnieku bataljona Kaujas atbalsta rotas izveide, kas ir viena no jaunākajām profesionālā dienesta vienībām Nacionālajos bruņotajos spēkos. Rotas izveide stiprina Bruņoto spēku reaģēšanas spējas un veicina efektīvu un visaptverošu Valsts aizsardzības uzdevumu izpildi Vidzemes reģionā.

Pārmaiņu laiks

Šis gads ir īpašs ne tikai ar apaļo bataljona jubileju, bet arī ar pārmaiņām. Turpmāk tas būs 25. kaujas atbalsta bataljons, kurā dienesta uzdevumus pildīs profesionālā dienesta karavīri vairākās vietās Vidzemē. Savukārt, zemessargi, kuri dienesta uzdevumus līdz šim pildīja 25. bataljonā, tos veiks atjaunotajā Zemessardzes 26. kājnieku bataljonā, kurš pārņems līdzšinējo 25. bataljona atbildības teritoriju, Madonas un Gulbenes novadus.

Lai Zemessardzes 25. kājnieku bataljona devīze tālu skan, stiprina un turpina vest izaugsmes ceļu ikkatru vienības karavīru un zemessargu!

“Mēs iesim tur, kur Tēvu zeme sauks!”

Informāciju sagatavoja: EGILS KAZAKEVIČS, Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists un Zemessardzes 25.kājnieku bataljona Civilmilitārās sadarbības nodaļa

Foto: AGRIS VECKALNIŅŠ    
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums