Izvēlne

Top filma par aktrisi Elvīru Baldiņu

iesūtīts: 2021.07.26 10:43
Kinorežisores un scenāristes Virdžīnijas Lejiņas vadībā norit darbs pie dokumentālās filmas veidošanas par aktrisi Elvīru Baldiņu “Es esmu runājusi”. Dokumentālā filma par simtgadnieci, aktrisi Elvīru Baldiņu iecerēta kā pētījums par cilvēka mūžu, par dzīves jēgu un vērtībām, par dzimtās vietas, Madonas un Cesvaines puses nozīmi, viņas izaugsmes procesā. Ar Madonas novada tradīcijām, ar bērnībā iemīlētām tautas dziesmām, kuras ir caurvijušas visu Elvīras Baldiņas dzīvi.

Elvīra Baldiņa vienmēr bijusi aktīva sabiedriskā darba veicēja, palīdzējusi ļoti daudziem cilvēkiem un palīdz vēl joprojām- ar labu vārdu, gudru padomu, ar gaišumu, kas pievelk pie viņas cilvēkus kā puķe pievelk bites. Bijusī Jaunatnes teātra aktrise, bijusī tikai tāpēc, ka teātra vairs nav... No dibināšanas līdz tā slēgšanai viņa atdevīgi kalpoja teātra mākslai un, droši vien, šodien ir visvecākā Teātra savienības biedre- daudzām atzinībām godalgota, visu cienīta un mīlēta. Ilgus gadus viņa strādājusi par izvadītāju, aizgājēja mūžu izstāstot tikai caur tautas dziesmu – arī šai jomā viņai nav līdzinieku.

Elvīra Hortenzija Maiga Baldiņa dzimusi 1919.gada 11.augustā Madonas apriņķī, laukstrādnieces un piensaimnieka ģimenē. Neskatoties uz dažiem smagiem notikumiem Elvīra savas bērnu un jaunības dienas viņa atceras gaišas, darba un laimes pilnas. Elvīras kā aktrises darba mūžs bijis ārkārtīgi garš. Pirmo lomu viņa nospēlēja jau sešu gadu vecumā un jau kopš bērnu dienām daudz dejoja un dziedāja. Elvīra Baldiņa spēlējusi gan Maiju Annas Brigaderes "Maijā un Paijā" (1949), gan Saulcerīti Raiņa "Zelta zirgā" (1956), gan daudzas citas lomas bērniem un jauniešiem domātās izrādēs. Par Mirdzas lomu Annas Sakses romāna "Pret kalnu" dramatizējumā tikusi nominēta PSRS Valsts prēmijai. Jaunatnes teātrī spēlējusi vairākas puiku lomas, piemēram, bijusi Janka Jāņa Grīziņa "Vārnu ielas republikas" iestudējumā (1956), Tonis Zentas Ērgles "Mūsu sētas bērni" (1960) vai Gavrošs iestudējumā pēc Viktora Igo romāna "Nožēlojamie" (1960). Tāpat aktrises balss dzirdama daudzos radioteātra iestudējumos un radio lasījumos, īpaši bērniem un jauniešiem. Lai gan aktrise filmējusies maz, kino skatītājiem viņa labi pazīstama kā Sprīdīša vecmāmiņa Gunāra Pieša 1985.gada filmā "Sprīdītis". Elvīras Baldiņas sirdslieta un lepnums ir plašās latviešu tautasdziesmu zināšanas, turklāt ilgu laiku aktrise savu talantu likusi lietā kā aizgājēju izvadītāja, spējot katra mūžam atrast piemērotākās četrrindes. Viņas tautas dziesmu krājums ir milzīgs - vairāk kā divi tūkstoši. Viņa var atrast, ko pateikt par katru dzīves situāciju, par katru notikumu un situāciju. Valsts Kultūrkapitāla fonds novērtējis Elvīras Baldiņas radošo darbu ar mūža stipendiju. Aktrise ir arī uzņemta Latvijas Teātra Zelta fondā, bet 2010. gadā par mūža ieguldījumu latviešu teātra mākslā, neatkārtojami spilgtām lomām Jaunatnes teātra iestudējumos bērniem un jauniešiem aktrisei piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

Elvīra Baldiņa ir unikāla personība Latvijas teātra un kino mākslā – viņa ne tikai visu savu aktrises mūžu dāvājusi teātra un kino skatītājiem, bet arī viņas latviešu tautas dziesmās izteiktie cilvēku mūža apraksti ir pavadījuši lielu mūsu tautas daļu gan bēdās, gan priekos. Iemūžināt šādus mūsu tautas dižgarus ir Latvijas dokumentālā kino virsuzdevums. Šādai filmai ir kultūrvēsturiska nozīme un neatsverama mūsu kultūras saglabāšana nākamajām paaudzēm.

Dokumentālās filmas projektu producē producentu grupa - SIA “Tumsa Music” sadarbībā ar SIA “Red Dot Media”. Projekta sagatavošanas posmā ir safilmēts 95% no nepieciešamā materiāla. Filmas režisore Virdžīnija Lejiņa, kuru pazīstam kā TV seriāla “Likteņa līdumnieki”, dokumentālās filmas par Andu Līci režisori. Filmas mūzikas autors ir komponists Raimonds Tiguls.

Dokumentālās filmas par Elvīru Baltiņu “Es esmu runājusi” pirmizrāde plānota 2021.gada 30.decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Lai filma nonāktu pie skatītājiem, vēl garš ceļš ejams – lai filmu pabeigtu, nepieciešams finansiāls atbalsts.  

Dokumentālās filmas projekts atkārtoti š.g. augustā tiks iesniegts Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas konkursā, par atbalstu lems arī Madonas novada pašvaldība. Taču ikviens, kam zināma Aktrise Elvīra Baldiņa, kas novērtē režisores Virdžīnijas Lejiņas darbu, atbalsta dokumentālā kino devumu Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanā, aicināts ziedot filmas pabeigšanai uz SIA “Tumsa music” ziedojumu kontu Nr: LV32RIKO0002013265084, LUMINOR banka, RIKOLV2X. Kopā ir iespējams paveikt lielas un nozīmīgas lietas!

Informāciju iesūtīja: AIGARS NOVIKS,  Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļas Vecākais speciālists kultūras jomā

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums