Izvēlne

Aptaujā noskaidrots Madonas novada jauniešu viedoklis

iesūtīts: 2021.04.22 09:04
Veidojot novadā jaunatnes politiku, kā viens no svarīgākajiem aspektiem, kas jāņem vērā, ir jauniešu viedoklis, jo bez jauniešu līdzdalības nav iespējams veidot vidi, kas jaunietim veicinātu vēlmi veidot savu dzīvi Madonas novadā.

Lai noskaidrotu jauniešu viedokli,  2021. gada martā tika veikta Madonas novada jauniešu aptauja, ar mērķi noskaidrot jauniešu apmierinātību ar dzīvi Madonas novadā, viņu vēlmēm, idejām un nepieciešamajiem uzlabojumiem. Anketas tika izplatītas Madonas novada oficiālajos sociālajos kontos, jauniešu centros un novada izglītības iestādēs. Kopā saņemtas 403 atbildes no 10 līdz 52 gadu veciem respondentiem.  Aktīvākie jaunieši bija vecumā no 13 līdz 18 gadiem. Pozitīvi vērtējams, ka aptverta visa novada teritorija un saņemtas jauniešu atbildes no visiem novada pagastiem, jo viens no novada Jaunatnes politikas mērķiem ir nodrošināt jauniešiem piemērotu vidi visā novada teritorijā.

Apkopojot anketās minēto, paldies visiem, kas norādīja uz konkrētiem uzlabojumiem gan novada infrastruktūrā, gan nepieciešamajem uzlabojumiem esošajos pakalpojumos. Ieteikumi ir apkopoti un tiks ņemti vērā, veidojot novada infrastruktūru, pasākumus un aktivitātes jauniešiem.

Covid-19 pandēmija ir atstājusi iespaidu arī uz jauniešiem un anketās bieži parādījās atbildes, kas saistītas ar attālinātajām mācībām, ierobežotajiem kontaktiem ar draugiem, ierobežojumiem attiecībā uz interešu izglītību un jauniešu centru apmeklējumu un to, kādas sekas tas ir radījis jauniešu psihoemocionālajai veselībai. Jaunieši vēlās, lai ātrāk beigtos ierobežojumi un varētu atgriezties pie pierastās komunikācijas skolas vidē un ar draugiem, kas ir ļoti svarīgi jauniešu attīstībai. Pagājušā gada beigās un šogad Latvijā ir veiktas divas jauniešu aptaujas, ko veikusi Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra un Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centrs. Abas aptaujas apliecina, ka jauniešu psihoemocionālā labsajūta ir pasliktinājusies un daudziem no jauniešiem ir nepieciešams atbalsts. Tādēļ svarīgi gan vecākiem, gan skolotājiem, gan citām atbalsta personām, kas ikdienā sakaras ar jauniešiem, pievērst lielāku uzmanību jauniešu emocionālajai labsajūtai - biežāk aprunājoties, pavadot vairāk laika aktivitātēs svaigā gaisā un izmantojot citas iespējas, kas nav ierobežotas.

Viens no aptaujas jautājumu blokiem bija saistīts ar jauniešu centriem, to apmeklēšanas paradumiem un aktivitātēm, ko jaunieši vēlētos redzēt jauniešu centrā. Šobrīd Madonas novadā aktīvi darbojas 12 jauniešu centri, taču paredzēts, ka jauniešu centri darbosies visos novada pagastos un pilsētā. Tā ir vieta, kur jaunietis var saturīgi pavadīt brīvo laiku, tikt sadzirdēts, realizēt savas idejas, iegūt jaunus draugus un īstenot citas aktivitātes.

Šādas aptaujas plānots veikt arī turpmāk. Aicinām jauniešus būt aktīviem, iesaistīties novada procesos un paust savu viedokli, lai Madonas novads turpinātu attīstīties kā jauniešus atbalstoša vieta.


Informāciju sagatavoja: Inga Strazdiņa 

Madonas novada pašvaldības

Attīstības nodaļas vecākā speciāliste jaunatnes un ģimenes politikas jomā

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums