Izvēlne

Kur saņemt medicīnisko palīdzību Lieldienu brīvdienu laikā?

iesūtīts: 2021.03.31 17:49
Pirms gaidāmajām Lieldienu brīvdienām, no 2. līdz 5. aprīlim, Nacionālais veselības dienests (NVD) iedzīvotājiem atgādina par medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām.

Gaidāmo svētku laikā iedzīvotāji, gadījumos, kad  būs nepieciešama medicīniskā palīdzība vai ārsta konsultācija, to varēs saņemt ne tikai pie dežūrārstiem, steidzamās medicīniskās palīdzības punktos, slimnīcu uzņemšanas nodaļās vai zvanot ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa 66016001 speciālistiem, bet arī atsevišķās ģimenes ārstu praksēs visā valsts teritorijā. Ārstniecības iestādē jāievēro divu metru distance, jālieto sejas aizsargmaska vai respirators, kā arī regulāri jādezinficē rokas.

Informācija par pieejamo veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju darba laiku svētkos pieejama NVD tīmekļvietnes www.vmnvd.gov.lv sadaļā – "Kur saņemt medicīnisko palīdzību?".

Medicīniska rakstura padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos visu diennakti varēs saņemt, zvanot uz valsts Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (tālruņa darba laiks: darba dienās no pulksten 17:00 līdz 8:00; brīvdienās un svētku dienās visu diennakti). Pa šo tālruni pieredzējuši mediķi sniedz medicīniskus ieteikumus iedzīvotājiem, kuriem ir nepieciešams ģimenes ārsta padoms, bet sūdzības par veselības stāvokli ir parādījušās ārpus ģimenes ārsta darba laika.

Ar tālruņa speciālistiem iedzīvotāji ir aicināti sazināties arī gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā vai arī to var saņemt pēc svētkiem, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē.

Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību varēs saņemt pie dežūrārstiem, kuri sniedz medicīniskas konsultācijas ģimenes ārsta kompetences ietvaros. Dežūrārstu darba grafiks svētku brīvdienās un informācija par citām medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām ir pieejama NVD tīmekļvietnes sadaļā “Kur saņemt medicīnisko palīdzību?”.  Tāpat informācija par dežūrārstu, steidzamās medicīniskās palīdzības punktu un slimnīcu uzņemšanas nodaļu atrašanās vietu, darba laiku apkopota interaktīvā kartē, kas pieejama NVD mājaslapā.

Traumu (piemēram, apdegumu, lūzumu, mežģījumu) vai pēkšņu saslimšanu gadījumos medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punktos.

Savukārt neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta cilvēka veselība vai dzīvība, palīdzību sniedz slimnīcu uzņemšanas nodaļas. Ja tiek plānots patstāvīgi doties uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu, pirms došanās (ja tas ir iespējams), ieteicams ar slimnīcu sazināties par palīdzības saņemšanas iespējām atbilstoši pacienta veselības stāvoklim. Piemēram, ir slimnīcu uzņemšanas nodaļas, kurās var vērsties, ja ir aizdomas par kaula lūzumu, savukārt citās var vērsties, ja gūti ķermeņa apdegumi. Jāņem vērā, ka slimnīcu uzņemšanas nodaļās netiek sniegta valsts apmaksāta medicīniskā palīdzība gadījumos, kas nav neatliekami un kuros bijusi nepieciešama plānveida pakalpojuma saņemšana.

Iedzīvotāji, gadījumos, kad būs nepieciešama medicīniskā palīdzība vai ārsta konsultācija, to varēs saņemt arī atsevišķās ģimenes ārstu praksēs visā valsts teritorijā. Aicinām iedzīvotājus noskaidrot informāciju par sava ģimenes ārsta darba laiku Lieldienu brīvdienās NVD tīmekļa vietnes sadaļā – "Kur saņemt medicīnisko palīdzību?".


Līdz 6. aprīlim, ja parādījušies saslimšanas simptomi, piemēram, akūtas elpceļu infekcijas pazīmes, paaugstināta temperatūra, ožas traucējumi, garšas izjūtas zudums u.c., Covid-19 analīzes var nodot bez ārsta nosūtījuma.

Covid-19 analīžu nodošanai var pieteikties elektroniski:

Covid-19 analīžu nodošanai var pieteikties, zvanot:

  • Tālrunis centralizētam pierakstam Covid-19 analīžu veikšanai - 8303
  • Centrālā laboratorija – 8330
  • E. Gulbja laboratorija – 67801112
  • MFD Laboratorija – 8313
  • NMS Laboratorija – 67144015
  • Valsts zinātniskais institūts "BIOR" – 28369560
  • "BIOCON" laboratorija – 20006062

Laboratoriju Covid-19 paraugu nodošanas punktu darbs Lieldienu brīvdienās atrodams NVD tīmekļa vietnes sadaļā – "Kur saņemt medicīnisko palīdzību?".

Aicinām ikvienu lejupielādēt mobilo lietotni “Apturi Covid”, kas radīta lai ierobežotu Covid-19 izplatību Latvijā, lai ātrāk uzzinātu, vai esi bijis kontaktā ar Covid-19 saslimušo. Izmantojot lietotni, varēsi savlaicīgāk izolēties, lai neapdraudētu ģimeni, kolēģus, draugus un pārējos iedzīvotājus, kā arī pievērst uzmanību slimības simptomiem un ātrāk vērsties pēc palīdzības, ja nepieciešams.


Informāciju sagatavoja: Ginta Ozoliņa

Nacionālā veselības dienesta

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece

Tālr.: 67043744


Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums