Izvēlne

Madonā nosēdīsies NLO!

iesūtīts: 2021.02.05 16:19
Kad precīzi tas notiks, vēl nav zināms, taču šogad neatpazīta lidojoša objekta vizīte Madonas pilsētā īstenosies. Runa gan nav par īstu NLO, bet vides objektu, kuru plānots uzstādīt Valdemāra bulvārī – līdzās Madonas novada bibliotēkai un Mīlestības graviņai.

Pirms divām nedēļām Madonas novada pašvaldība uzsāka aptauju “NLO Madonā - būt vai nebūt!”, kurā aicināja iedzīvotājus sniegt vērtējumu šai idejai, kā arī aicināja dalīties reālos vai izdomātos piedzīvojumos, kuros iesaistīta dzīvība no citām planētām. Aptauja apzināti tika veidota ar noslēpuma un intrigas piegaršu, jo, kā zinām, arī citplanētieši ir noslēpumainas būtnes, kas ne visiem atklājas. Priecājamies, ka iedzīvotāji, kas piedalījās aptaujā lielākoties pareizi nolasīja tās vēstījumu, un to uztvēra ar vieglu humora pieskaņu. Paldies visiem, kas ne tikai nobalsoja aptaujā, bet sniedza arī plašākus komentārus, kas palīdzēs turpmākajā darbā ne tikai izveidojot šo vides objektu, bet arī domājot par Madonas pilsētvides labiekārtošanu kopumā.

3. februārī aptauja (tā bija anonīma) noslēdzās un kopumā tika saņemtas vairāk nekā 300 balsis. Atbalstu idejai izteica 80%, savukārt 17% pauda vēlmi, lai NLO dodas citur. 3% no anketas aizpildītājiem atzina, ka viņiem ir vienalga.

Kā jau iepriekš tika minēts iedzīvotāji, kas balsoja par ideju aktīvi pauda savu vērtējumu. Vieni tajā saskata interesantu, tūristus piesaistošu vietu, kuru laika gaitā var papildināt ar citiem interesantiem elementiem, citi – oriģinālu, formās nesamākslotu, pietiekami atturīgu un pilsētvidei piemērotu gaismas objektu. Protams, viedoklis ir arī tiem, kas nevēlas NLO redzēt Madonā, to pamatojot ar to, ka šāds objekts Madonas tēlam nepiedien un būtu lietderīgāk sakārtot, piemēram, Mīlestības graviņu, kas šogad arī tiks iesākts.

Ieraugot NLO, daudzi droši vien iekšēji uzdeva jautājumu “Kāpēc NLO?” Ideja par tieši šādu vides objektu, tieši šādā izpildījumā nav nejauši paķerta no gaisa. 2018. gada nogalē Madonas novada pašvaldība rīkoja ideju konkursu “Madonas pilsētas vides objektu dizaina izstrāde”, kura mērķis bija rast idejiski labākos risinājumus vides objektu izveidei Madonas pilsētas publiskajā ārtelpā, iekļaujot tos apkārtējā vides kontekstā, kā arī veicināt Madonas pilsētas vizuālo identitāti un atpazīstamību, motivēt ikvienu izstrādāt oriģinālas idejas, lai vēlāk tās īstenotu pilsētvidē. Kopskaitā tika saņemtas 50 idejas no 30 autoriem. Trešo vietu konkursā kompetentas žūrijas vērtējumā ieguva tēlnieka Norberta Kudiņa piedāvātā savdabīgā un interesantā ideja par gaismas objektu pie Madonas bibliotēkas - NLO lidojošo šķīvīti, kas balstās uz metāla konstrukcijām un gaismas staru ietekmē rada sajūtu, ka tas levitē. Darba nosaukums - „NLO 1- klasiskais”. Šobrīd ir pienācis laiks autora ideju īstenot dzīvē.

Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļas ainavu arhitekte Agnese Silupa skaidro, ka objekta gala versija tiks precizēta, noslēdzoties maketēšanai dabā. Vides objekts šobrīd ir iecerēts  aptuveni 5 metrus augsts un 3 metrus plats. Tas tiks veidots no nerūsējošā tērauda un tērauda. Diennakts tumšajā laikā to paredzēts izgaismot. Idejā ietilpst arī solu jeb sēdvietu izveide nedaudz kosmiski futūristiskajās noskaņās sasaucē ar pašu vides objektu.

“Līdz ar vides objekta uzstādīšanu, plānots veikt arī tā teritorijas labiekārtošanu -pieejas celiņu, apgaismojuma izbūvi, apstādījumu ierīkošanu, labiekārtojuma elementu uzstādīšanu. Šogad plānojam arī uzsākt vides objektam līdzās esošās Mīlestības graviņas labiekārtošanas darbus. Saskaņā ar izstrādātu labiekārtojuma projektu, būvprojekta kārtu ietvaros, plānots izbūvēt apgaismojumu, uzstādīt video novērošanu visā graviņas teritorijā, izbūvēt celiņus, skatu platformas, atpūtas vietas utml.,” informē Agnese Silupa.   

Vides objekta autors Norberts Kudiņš atzīst, ka viņš darba simbolisko nozīmi atstāj tā vērotāja ziņā. Katrs var sajust savas asociācijas un vides objektā ieraudzīt  ko savu.

“Mana darba devīze  - noticēt neparastajam, priecāties par interesanto. Ja izdotos radīt rotāciju, radīt levitācijas sajūtu, tas būtu piemineklis neikdienišķībai,“ – tā par savu darbu stāsta Norberts Kudiņš, un turpina, “Ciest nevaru aiz ausīm pievilktus stāstus. Rīgā - Bastejkalnā stāv bronzas kumeļš – stāv jau daudzus gadu desmitus. Viņš neko nesimbolizē. Jau vairākas reizes tas ir restaurēts, jo bērni grib apsēsties, grib fotografēties, līdz izdilst zirgam mugura. Vai pazīstamais piemineklis Pēterburgā – Čižiks Pižiks – zvirbulis dabīgajā izmērā (daudzas reizes jau nozagts). Var teikt, ka tur ir simbols – simbolizē vietējo Pēterburgas iedzīvotāju, kas rudeņos nelido prom, pavasaros neatgriežas, bet pēc būtības, tas ir tikai zvirbulis, ar kuru fotografējas miljoniem cilvēku.”

Arī Madonas iedzīvotājus un viesus mēs aicinām vides objektu uztvert kā neikdienišķo Madonas ikdienišķajā. Nebaidīsimies būt neparasti! 

Informāciju sagatavoja: EGILS KAZAKEVIČS, Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums