.

Parūpējies par nieru veselību!

iesūtīts: 2024.03.14 11:24
Katru gadu marta otrajā ceturtdienā - šogad 14. martā - tiek atzīmēta Pasaules nieru diena, kuras mērķis ir veicināt izpratni par nieru nozīmi cilvēka organismā, samazināt nieru slimību cēloņus, to izplatību.

Tiek lēsts, ka hroniska nieru slimība skar vairāk nekā 850 miljonus cilvēku visā pasaulē un 2019. gadā izraisīja vairāk nekā 3,1 miljonu nāves gadījumu, kas nieru slimības kā nāves cēloni ierindo 8. vietā pasaulē. Tiek prognozēts, ka, nerisinot problēmu, līdz 2040. gadam hroniska nieru slimība būs piektais izplatītākais nāves cēlonis pasaulē.

Galvenie ietekmējamie nieru slimību riska faktori ir liekā ķermeņa masa, 2. tipa cukura diabēts, paaugstināts asinsspiediens, smēķēšana un alkohola lietošana, tādēļ ir ļoti svarīgi veikt profilaktiskus pasākumus. 

Būtiska nozīme nieru veselības saglabāšanai un veicināšanai ir ne vien veselīga dzīvesveida ievērošana, (piemēram, uzņemt pietiekamu daudzumu šķidruma, lietot veselīgu, sabalansētu uzturu un nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm), bet arī regulāriem (vismaz reizi gadā) ģimenes ārsta apmeklējumiem, lai savlaicīgi diagnosticētu jebkādus nieru darbības traucējumus.


Aktualizējot tēmu, aicinām iepazīties arī ar citiem Slimību profilakses un kontroles centra izstrādātajiem informatīvajiem materiāliem nieru veselību veicinošu paradumu veidošanai:

 Latvijas Veselīgo Pašvaldību Tīkls
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums