„3x3 basketbols”-vērienīgs panākums

iesūtīts: 2020.08.03 16:28
Latvijas Basketbola savienība izstrādājusi 3x3 basketbola attīstības plānu “Parīze 2024”. Mērķis – Latvijas basketbolistiem nodrošināt izaugsmes iespējas un pēctecību, sekmējot visaugstāko vietu sasniegšanu starptautiskajās sacensībās un olimpisko medaļu izcīnīšanu. “Parīze 2024” ietvaros tiks īstenoti vairāki projekti. Viens no tiem – profesionālas 3x3 basketbola līgas (turpmāk – “TOP GUN”) izveide, kas tika uzsākta jau šajā vasarā.

TOP GUN uzdevumi ir veicināt spēlētāju iesaisti 3x3 basketbola turnīros, konkurenci un masveidību, sekmēt  Nacionālo izlašu kandidātu gatavošanos un nodrošināt Nacionālo izlašu spēlētāju atlasi, kā arī nodrošināt FIBA 3X3 reitinga punktu akumulēšanu ziemas periodā. TOP GUN dalībnieki ir pašvaldību profesionālās ievirzes sporta izglītības iestāžu, juridisku personu dibināto sporta klubu, biedrību un vispārējās izglītības iestāžu komandu spēlētāji, kuri ir sasnieguši 18 gadu vecumu, treneri, oficiālie pārstāvji, tiesneši, kā arī 3x3 basketbola administrācija.

     Uzaicinājumi piedalīties 3x3 basketbola attīstības programmu realizēšanā izsūtīti  Latvijas pilsētu un novadu pašvaldībām. Prieks, ka daudzas vēlas iesaistīties Latvijas basketbola rītdienas veidošanā.

     Uz iepriekš minēto informāciju, mērķiem un uzdevumiem reaģējām arī mēs – treneris A.Beķeris un Madonas BJSS basketbola nodaļas audzēkņa tēvs, izveidojot „Basketbola klubs 3x3 Madona”.

     18. un 19. jūlijā Ventspilī jaunos 3x3 basketbola laukumos notika Latvijas profesionālās 3x3 basketbola līgas pirmais turnīrs. Divu dienu turnīrs sākās ar jauno laukumu atklāšanas ceremoniju, kuras laikā skatītājus priecēja „slam dunk” šovs Kristapa Dārgā un Kārļa Apsīša izpildījumā, BK “Ventspils” karsējgrupas uzstāšanās un paraugspēle ar Latvijas izlases spēlētāju Agņa Čavara, Kārļa Lasmaņa, Artūrs Strēlnieka, Armanda Seņkāna, Roberta Pāžes un Mārtiņa Šteinberga līdzdalību.

     25. un 26. jūlijā Saldū notika 3x3 basketbola līgas kvalifikācijas posma otrais turnīrs. Uz šo posmu jau bija izveidota „BK 3X3 Madona” komanda. Uz tālo posmu  vīri devās –sestdien un svētdien 3 spēlētāju sastāvā, kā uz spēku pārbaudes un treniņposmu.  Vīriešu turnīra izšķirošajā spēlē zem “Ķekavas” karoga spēlējošā Latvijas izlase (Nauris Miezis, Kārlis Lasmanis, Agnis Čavars un Edgars Krūmiņš ) ar 18:16 pārspēja pirmā turnīra uzvarētājus BK “Saldus” (Matīss Kulačkovskis, Dāvis Gūtmanis, Kārlis Apsītis, Rendijs Feikners). Pirms tam pusfinālā BK “Saldus” – Latvijas U18 izlase 21:8 un “Ķekava” – “Mārupe” 21:14, bet ceturtdaļfinālā: “Ķekava” – “East Ball” 21:14, “Kandava/Anzāģe” – “Mārupe” 12:21, RSU – Latvijas U18 izlase 17:21, BK “Saldus” – BK 3x3 Madona” 21:10.

     1. un 2. augustā Rēzeknē notika Latvijas profesionālās 3x3 basketbola līgas kvalifikācijas posma trešais turnīrs. Šajā posmā startēja „BK 3X3 Madona”(Z.Raimo, I.Ikstens, J.Eglītis, M.Kalniņš) un treniņam, pieredzei, 3x3 basketbola ātrumu izjusšanai-  komanda „BK Madona/BJSS” (A.Škute, T.Holsts, K.Bitels, J.Mednis).

     1.augustā 10 vīriešu komandas izspēlēja grupu turnīrus. „BK Madona/BJSS” zaudējums 13:21 pret „Mārupe”, uzvara pret Daugavpils novads 18:6, uzvara 11:10 pret „Rēzekne/Ezerzeme-2”, zaudējums 11:19 pret „Rēzekne/Ezerzeme-1”. „BK 3X3 Madona” uzvara 12:9 pret „RSU”, uzvara 18:7 pret „BK Jēkabpils”, uzvara 14:4 pret „3x3 U-18”, uzvara 15:10 pret „LU”. Otrās dienas „play-off” nekvalificējās komanda Daugavpils novads un „3x3 U-18” izlases komanda.

     Svētdien ceturtdaļfinālā BK “3x3 Madona” pārliecinoši ar 21:6 uzvarēja Rēzekne/“Ezerzeme” 2, bet „BK Madona/BJSS” atzina „RSU” pārākumu ar 12:17, “Rēzekne/“Ezerzeme” – “Latvijas Universitāte 9:11, “Mārupe” – BK “Jēkabpils” 21:11.

Pusfinālā BK “3x3 Madona” grūtā un līdz mača beigām saspringtā spēlē izcīnīja uzvaru pār “Latvijas Universitāte” 19:15, bet „Mārupe” atzina „RSU” pārākumu 18:22.

Tātad finālā iekļuva „BK 3X3 Madona” un „RSU”. Uz trešo posmu RSU komanda savas rindas papildināja ar Rihardu Ginteru, kurš kombinācijā ar Ginteru Blumbergu, Edgaru Lāci un Albertu Putānu. Mūsu galvenais papildinājums uz šo posmu bija Zigmārs Raimo, kurš pievienojās Ivaram Ikstenam, Jurģim Eglītim un Mikam Kalniņam.

     Finālmačs risinājās punkts punktā. Rezultāts abām komandām auga vienlīdzīgi, divas minūtes pirms cīņas izskaņas uz tablo esot pilnīgam līdzsvaram - 10:10. Savu grozu ar bloķētiem metieniem sargāja Raimo, bet svarīgu trejaci „iešāva” I.Ikstens un M.Kalniņš, bet uzreiz drošo pārsvaru atņēma Blumbergs, sadeldējot starpību un dodot RSU cerības izglābties. Pēdējā mača minūtē studentiem gan neizdevās iemest izmisuma tālmetienus, ļaujot mūsējiem noturēties pie vadības. Rēzeknes posma finālā "BK 3X3 Madona" izcīnīja panākumu ar 18:13. Par Rēzeknes posma MVP-vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Ivars Ikstens, kurš ar saviem „trejačiem”un izcilo saspēles organizēšanu kaldināja  „BK 3X3 Madona” iekļūšanu pamatturnīrā.

     Atlikušie kvalifikācijas posmi- Liepājā (15. un 16. augustā), Ogrē (22./23. augustā) un Jelgavā (29./30. augustā),uz kuriem dosimies spēļu praksei, treniņam, spēlētāju labākai saspēlei, jo pamatturnīram  esam kvalificējušies, kā arī astoņi pamatturnīra posmi un finālposms.

     “TOP GUN” - 3x3 basketbola turnīru seriāls, kas notiks no jūlija līdz maijam. Paredzēti 6 atlases posmi, 8 pamatturnīra posmi un finālposms. Katrs posms risināsies divas dienas. Katrā no sešiem atlases posmiem divas labākās komandas kvalificēsies pamatturnīram. 12 labākās sieviešu un 12 vīriešu komandas astoņos pamatturnīra posmos cīnīsies par augstāku pozīciju turnīra tabulā un labāku starta pozīciju finālturnīrā. Visu pamatturnīra posmu laikā risināsies individuālie konkursi, atlasot labākos finālsacensībām. TOP GUN finālturnīrā tiks izspēlēts Latvijas čempionu tituls, apmaksāts brauciens uz starptautisku FIBA 3x3 turnīru un tehniskā finansējuma balva, ko komanda varēs izmantot starptautiskajiem braucieniem. Tāpat finālturnīrā tiks noskaidrots labākais tālmetienu izpildītājs un izmanīgākais spēlētājs.

     Uz tikšanos 3x3 basketbola sacensību „27.Top Bumba-2020” 3.posma sacensībās 8.augustā Madonā, Priežu kalna laukumos, kuras sāksies 12.00- U-10 un U-12 grupām; 14.00-  U-14 un U-16 grupām; 16.00- V grupai !

 Agnis Beķeris
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums