Madonieši otro reizi vēsturē iekļūst Pasaules kausa kopvērtējumā slēpošanā, pirmo reizi sievietēm

iesūtīts: 2023.03.28 16:02
2022./2023. gada Pasaules kausa sezonas distanču slēpošanā madonieši Raimo Vīgants un Kitija Auziņa ir tikuši pie kopvērtējuma punktiem, otro reizi vēsturē to paveicot kādam no Madonas un pirmo reizi tam notiekot sieviešu konkurencē. Vīgants nopelnīja 15, bet Auziņa septiņu punktus, abiem ierindojoties otrā simta vidū.

Ar pagājušā sestdienā Somijas slēpošanas centrā Lahti Raimo Vīganta un Nika Saulīša iegūto 23. vietu 26 komandu konkurencē Madonas distanču slēpotāji pabeidza dalību 2022./2023. gada Pasaules kausa sezonā. Madoniešiem šī bijusi kopumā veiksmīga sezona, ko pasvītro Raimo Vīganta un Kitijas Auziņas tikšana pie saviem pirmajiem Pasaules kausa kopvērtējuma punktiem un sezonas noslēgumā atrašanās Pasaules kausa kopvērtējuma sarakstā.

Šos punktus kopvērtējumam viņi ir nopelnījuši, kaut arī nebija labāko trīsdesmit vidū, bet gan piecdesmitniekā. Tas ir iespējams, jo šajā sezonā Starptautiskā Slēpošanas federācija (FIS) bija pieņēmusi jaunu punktu piešķiršanas sistēmu, proti, ja daudzu gadu garumā punktus Pasaules kausa kopvērtējumam varēja nopelnīt par iekļūšanu trīsdesmitniekā, tad šajā sezonās tos varēja iegūt par piecdesmitnieka sasniegšanu.

Raimo Vīgants šajā sezonā PK posmos startējis desmit reizes, sasniedzot arī karjerā augstāko vietu. To madonietis paveica februāra sākumā Toblahā, kur sprintā slidsolī jeb brīvajā stilā kvalifikācijā uzrādīja 43. rezultātu, tikai pusotrai sekundei pietrūkstot līdz trīsdesmitniekam jeb ceturtdaļfinālam. Ja iepriekšējās sezonās ieņemtā 44., 48. un 49. vieta punktus nedeva, tad pēc jaunās sistēmas Vīgants Toblahā tika pie 8 punktiem.

Arī nupat Tallinā madonietis labi veica sprintu, līdz trīsdesmitniekam pietrūkstot nedaudz virs divām sekundēm. Ļoti blīvajos rezultātos olimpisko spēļu 20. vietas ieguvējs no Madonas ieguva 44. vietu, otro reizi šosezon tiekot piecdesmitniekā jeb pie punktiem (7 punkti) un atkārtojot līdz šai sezonai piederošo labāko rezultātu. Ar 15 punktiem sezonas kopvērtējumā Latvijas vadošais slēpotājs ierindojās 169. vietā.

Kitija Auziņa šajā sezonā piedalījās divos startos PK posmos, un atšķirībā no Raimo tie bija Kitijas debijas starti PK posmos. Taču Latvijas otras labākās slēpotājas Auziņas kontā ir vairāki pasaules čempionāti un arī olimpiskās spēle Pekinā. Novembra beigās Somijā (Rukā) madoniete 59 dalībnieču vidū sprintā klasikā ierindojās 55. vietā, bet pirms nedēļas Tallinā 55 slēpotāju konkurencē vēlreiz aiz Patrīcijas Eidukas bija otra labākā no Latvijas, šoreiz sprintā slidsolī iegūstot 44. vietu un pirmo reizi tiekot piecdesmitniekā un līdz ar to arī pie PK kopvērtējuma punktiem.

Ņemot vērā sastāvu Igaunijas galvaspilsētā, iekļūšana piecdesmitniekā nebija sarežģīts uzdevums. Kā jau dažkārt minēts, pēc jaunās sistēmas kopvērtējuma punktus ir daudz vieglāk nopelnīt nekā iepriekš, jo tos saņem ne vairs trīsdesmitnieks, bet piecdesmitnieks. Iegūtie septiņi punkti deva Auziņai iespēju sezonas kopvērtējumā ieņemt 155. vietu, kaut arī pēc varējuma varēja būt vismaz divdesmit vietas augstāk, jo vairākas par madonieti vājākas slēpotājas bija startējušas PK posmos, kur piedalījās ne tikai mazāk par 50, bet atsevišķos gadījumos pat mazāk par 40 slēpotājām.

Pasaules kausa apritē šajā sezonā pirmo reizi parādījās vēl divi madonieši, kuru kontā jau bija starti pasaules čempionātā – Lauris Kaparkalējs un Niks Saulītis. Kaparkalējs tāpat kā Auziņa startēja novembrī Rukā un martā Tallinā, abas reizes sprinta kvalifikācijā uzrādot 63. laiku. Savukārt abas reizes aiz Laura ierindojušais Saulītis PK posmos startēja četras reizes, turklāt vēl piekto reizi komandu sprintā ar Vīgantu. Nikam labākā vieta sanāca februāra sākumā Toblahā, kur madonietis sprinta kvalifikācijā uzrādīja 62. laiku.  

Atgādinām, ka pirmo reizi kāds ne tikai no Madonas, bet arī Latvijas slēpotājiem tika pie PK kopvērtējuma punktiem bija Indulis Bikše, kurš 2017.gadā “Tour de ski” pēdējā posmā izcīnīja 27. vietu, nopelnot toreiz četrus punktus un sezonu pabeidzot 157. vietā.  



‌Informāciju sagatavoja: Ivars Bācis
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums