PK rollerslēpošanā kopvērtējumā trijniekā Vīgants un Auziņa, Kaparkalējam 4.vieta

iesūtīts: 2022.09.15 09:43
Pagājušajā nedēļas nogalē ar pēdējo ceturto posmu noslēdzās 2022.gada Pasaules kausa sezona rollerslēpošanā pieaugušajiem un junioriem. Divi madonieši Raimo Vīgants un Kitija Auziņa četru posmu kopsummā iekļuva trijniekā, bet Laurim Kaparkalējam, kurš piedalījās tikai trijos posmos, līdz trešajai vietai pietrūka tikai pāris punktu.

Pagājušajā ziemā gan olimpiskajās spēlēs, gan pasaules U23 čempionātā trīsdesmitniekā sprintā tikušais Raimo Vīgants trešo gadu pēc kārtas Pasaules kausa sezonu noslēdza godalgoto trijniekā. Pirms diviem gadiem madonietis arī bija trešais, bet pērn aiz itāļa Mateo Tanela ieņēma otro vietu. Arī šogad Tanels bija tieši priekš otrajā vietā (561 punkts), bet par kopvērtējuma uzvarētāju kļuva norvēģis Amunds Korsets (684 punkti). Vīgants nopelnīja 482 punktus un uz trešo vietu pakāpās pēc pēdējā starta sprintā, par 27 punktiem apsteidzot itāli Delladžiakomu, kurš sprintā nestartēja.

Raimo piedalījās visos četros posmos, aizvadot kopumā 12 startus, no kuriem divas reizes iekļuva trijniekā. Otrā vieta tika iegūta 200m sprintā Madonā augusta beigās, bet uzvara izcīnīta nedēļu iepriekš 1,5km sprintā Igaunijā. Nieka tiesa – kādi pāris centimetri – viņam pietrūka līdz trešajai godalgotajai vietai Madonā 20km masu starta distancē, kad finiša taisnē cīņā par trešo vietu nedaudz priekšā bija titulētais rollersprinteris Emanuele Bekis. Pirmajā posmā Norvēģijā startēja norvēģu izlases “zieds”, tajā skaitā arī olimpiskie un pasaules čempioni vai medaļnieki kā Peters Nortugs, Johannes Klēbo, Simens Krīgers, Kristers Holunds un Emīls Iversens. Šādā konkurencē nebija iespējas tikt pie augstām vietām, tāpēc sprintā iegūtā 12.vieta bija labākais Raimo veikums pirmajā posmā.

Kitijai Auziņai, kura olimpiskajā spēlēs atzīstami nostartēja komandu sprintā un 10km klasikā, šī ir tāda pirmā īstā reize kopvērtējuma trijniekā rollerslēpošanā. Arī 2020.gadā madoniete ar otro vietu bija labāko trīs vidū, bet togad piedalījās tikai Latvija un Igaunija, tāpēc par PK to nevarēja uzskatīt. Arī Auziņai izdevās iegūt divas godalgotas vietas, abas reizes to paveicot savās mājās Madonā – 200m sprintā un 15km brīvajā stilā ar masu startu. Taču viens no augstvērtīgākajiem rezultātiem tika sasniegts Igaunijā, kad Kitija sprintā ieguva 4.vietu. Auziņa Norvēģijas posmā arī izbaudīja sacenšanos ar Norvēģijas slēpošanas izlases pārstāvēm, kuru vidū bija arī 2018.gada olimpiskā čempione Ragnhilda Hāga.

Pagājušajā gadā Lauris Kaparkalējs ieguva kopvērtējuma titulu rollerslēpošanā junioru konkurencē, bet šogad šajā ziemās vēsturisko zeltu Eiropas jaunatnes ziemas olimpiskajā festivālā sprintā izcīnījušais madonietis ar 424 punktiem aiz trijiem zviedriem ieņēma 4.vietu, tikai par 8 punktiem atpaliekot no trešās vietas. Sezonas laikā bija vairāki spilgti brīži, jo Lauris izcīnīja uzvaru sprintā gan ļoti spēcīgajā sastāvā Norvēģijā, gan arī spēcīgu konkurentu vidū Madonā. Pagājušā nedēļas beigās noslēdzošajā startā sprintā atkal tika izcīnīta godalga – šoreiz trešā vieta. Protams, arī šogad Lauris varēja, ja ne nu atkārtot pērnā gada panākumu, tad otro vai trešo vietu izcīnīt noteikti, taču veiksme šajā vasarā nebija madonieša pusē.

Tam, kāpēc tā nenotika, ir daži iemesli. Kopvērtējumā Top3 sasniegt neizdevās, jo, pirmkārt, slimības dēļ nācās izlaist Igaunijas posmu. Jā, arī pirmie divi zviedri Antons Grāns un Malte Juterdāls izlaida vienu posmu, taču šajā sakarā noteikti jāmin viens būtisks faktors, kas nāk par labu zviedriem, proti, viņi izlaida spēcīgākā sastāva posmu Norvēģijā, kur šie labie zviedri diez vai būtu ierastajās pirmajās divās vietās. Kaparkalējs Norvēģijā nopelnīja 154 punktus, bet Igaunijā Grāns un Juterdāls trijās dienās abi pāri par diviem simtiem. Ja Lauris izlaistu Norvēģijas posmu, bet startētu Igaunijā, arī viņam visticamāk būtu bijis vairāk par 200 punktu. Otrkārt, slimības atstātais iespaids un kritiens Madonā. Savā mājas posmā pirmajā dienā klasikā dēļ slimošanas Top3 vai Top5 vietā Kaparkalējam nācās palikt ārpus desmitnieka, bet pēdējā dienā 20km brīvajā stilā ar masu startu kritiens pēdējā apļi vidū nobraucienā liedza izcīnīt uzvaru vai vismaz iekļūt Top3, finišējot 14.vietā. Taču tik un tā nevar noliegt, ka zviedri bija labi un spēcīgi konkurenti – līdzvērtīgi ar madonieti cīņā par uzvaru.



Informāciju sagatavoja: Ivars Bācis
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums