Visvalža Eglīša piemiņas kausa izcīņa basketbolā

iesūtīts: 2022.06.06 11:38
Visvaldis Eglītis bija Latvijas basketbolists, dzimis 1936.gadā Madonas apriņķī Medzules pagastā (tagad Liezere), 20 km attālumā no Gaiziņa.

Eglīšu ģimenē bija septiņi bērni. Tēvs bija izsūtīts un tādēļ Visvaldis, būdams vecākais no bērniem, uzņēmās ģimenes apgādnieka lomu. Basketbola gaitas sācis diezgan vēlu - 16 gadu vecumā. Visvalža augums šajā vecumā bijis 1,98 m. Pie Eglīša atbraucis treneris Raimonds Karnītis. Treneris jaunieti aicinājis braukt uz Rīgu, tomēr Visvaldis nolēma vispirms pabeigt Cesvaines vidusskolu. Pēc izlaiduma 1958.gadā viņš palicis Rīgā un iestājies Fiziskās kultūras institūtā. VEF komandā Eglītis iesaistījās no tās sākuma (1958.g. - 1965.g.), kļūdams par vienu no redzamākajiem komandas spēlētājiem. 1965.gadā V.Eglīti uzaicināja spēlēt PSRS izlasē un tās sastāvā viņš kļuva par Eiropas čempionu. No VEF komandas V.Eglītis aizgāja, kad no trenera vietas atcēla viņa treneri A.Kraukli un iekļāvās ASK. Vēlāk atgriezās VEF komandā (1974.g.-1976.g.).

      V.Eglītis ir bijis 18 - kārtējs PSRS čempions (no Latvijas basketbolistiem viņu pārspējusi vienīgi 20 - kārtējā PSRS čempione Uļjana Semjonova). Viņš bijis arī pieckārtējs Latvijas čempions, guvis medaļas PSRS čempionātos un 4 PSRS tautu spartakiādēs. Latvijas izlases sastāvā V.Eglītis spēlējjis 128 reizes.

Pēc aiziešanas no lielā sporta spēlējis Latvijas senioru jeb veterānu izlasē, 1996.gadā piedalījies Pasaules senioru spēlēs ASV. V.Eglītis aktīvi spēlējis līdz 40 gadu vecumam. Septiņas reizes kā spēlējošais treneris vadījis Bauskas rajona izlasi Lauku sporta spēlēs un visās reizēs ieguvis godalgotas vietas, 15 reizes bijis Bauskas rajona čempions, Dartijas komandā spēlējis un trenējis basketbolistus līdz 52 gadu vecumam, kopā 14 sezonas.  Turpat 19 gadus bijis „Progress” sporta kluba vadītājs, metodiķis, instruktors. 

     V.Eglītim ir trīs bērni un pieci mazbērni. Arī Eglīša meitas bijušas Latvijas izlases basketbolistes - vecākā meita Anita ir 9 - kārtēja Latvijas čempione, pabeigusi Rīgas Stradiņa universitāti, Dace - četrkārtēja čempione, apguvusi sociālā darbinieka specialitāti, dēls spēlējis jaunatnes izlasē un izvēlējies jūrnieka profesiju. Dzimtas gājumu un sporta gaitas V.Eglītis, atzīmējot savu 78.dzimšanas dienu visiem basketbola interesentiem uzdāvināja paša rakstīto grāmatu "Mūža mīlestība - basketbols. Višuka stāsts". 1998.gadā Visvaldim Eglītim piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis. 2008.gadā saņemta Iecavā nodibinātā īpašā balva „Par mūža ieguldījumu sportā”. Visvaldis Eglītis 2014.gadā beidza šīs saules gaitas.

     28.maijā Madonas pilsētas sporta centrā, uz V.Eglīša piemiņas kausa izcīņu basketbolā,  bija ieradušās 4 jaunkā vecuma grupas (2012.g.dz.un jaunāki) un 4 vīru komandas.

     U-10 vecuma grupā šajā turnīrā labākā izrādījās Rēzeknes „Ezerzeme” komanda , 2.vietu izcīnīja Gulbenes jaunie basketbolisti, 3.vietā Balvi/Rugāji komnda, bet tikai šoreiz 4.vietā Madonas komanda.

     Vīru konkurencē pirmajā pusfinālā cīnījās BK Madona – Cesvaine. Spēle izvērsās ļoti spraiga un skatām, ar rezultātu 78:73 pārāki izrādījās BK Madona vīri. Arī otrs pusfināls bija visai spraigs un skatāms, kur Gulbene/Juniors ar 68:59 uzvarēja BK Lazdukalns komandu.

     Turnīra laikā notika arī dažādi metienu un bumbas triekšanas grozā no aukšas konkursi, kas īpaši priecēja pašus jaunākos dalībniekus un visi uzvarētāji saņēma turnīra vērtīgās piemiņas balvas. 

     Spēlē par 3.vietu starp BK Lazdukalns un Cesvaine komandām, atkal ļoti spraigā, interesantā spēlē, ar rezultātu 79:74 uzvaru izcīnīja komanda BK Lazdukalns.

     Finālā starp BK Madona un Gulbene/Juniors , ar pārsteidzošu precizitāti spēles pirmajā daļā, uzvaru spēlē ar rezultātu 105:70 svinēja BK Madona vīri.

     Madonā notikušajā pirmajā V.Eglīša piemiņas kausa izcīņas turnīrā triumfēja Dagnis Sakne, Tomass Holsts, Edijs Skuja, Jurģis Juška, Ojārs Krūmiņš, Edgars Bērziņā, Rūdolfs Zemītis, Kristaps Bitels, Jānis Mednis, Artūrs Škute, Ralfs Ozolnieks,  Mikus Sokolovs.

     Paldies par atblastu Madonas novada pašvaldībai, Gulbenes novada domei, Madonas BJSS, BK Madona, krodziņš „Šlāgeris”, sporta preču veikalam „MySport”, basketbola preču veikalam „ProBasketball”, personīgi Gulbenes novada domes priekšsēdētājam Andim Caunītim, Visvalža Eglīša dēlam Uldim Eglītim, BK Madona prezidentam Mārim Caunītim, dalībniekiem, treneriem, spēlētājiem, tiesnešiem un līdzjutējiem, un uz tikšanos nākošgad otrajā V.Eglīša piemiņas kausa izcīņas turnīrā! 

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums