Pirms piecdesmit gadiem

iesūtīts: 2022.04.04 18:09
1972. gada 28. februārī notika Mētrienas kausa volejbolā pirmās sacensības. Mētrienas kausus vīriešu un sieviešu komandām pēc grafiķa Gunāra Kroļļa metiem pagatavoja keramiķe Izabella Krolle. Keramikas kausus komandām nedevām, jo tie ir trausla materiāla. Pasniedzām metāla kausus. Pirmajās sacensībās 1972. gadā vīriešiem uzvarēja Madonas gāzes kantora komanda, kuras spēlētājs un organizators tajos gados bija kantora priekšnieks Antons Zaļoksnis. Otro vietu izcīnīja Cesvaines komanda ar skolotāju Edgaru Vizuli. Trešajā vietā bija Dzelzavas komanda un tikai ceturtie bija mētrienieši.

Mētrienas sporta zāle ne vienmēr bijusi labvēlīga tās saimniekiem – Mētrienas komandai. Pirmie veiksmīgākie volejbolisti bija no Madonas komandas “Bruģis”, kura izcīnīja balvu četrus gadus no vietas. Komandā spēlēja pazīstamais mūziķis Sandris Sproģis. Taču vēl veiksmīgāki bija no 1986. gada kausā dalību ņēmušie – Ramatas pagasta komanda no Mazsalacas. Viņi izcīnījuši kausu deviņas reizes. No 1986. gada kausa sacensībās piedalās arī Atašienes un Barkavas komandas. Atašiene divus gadus izcīnīja otro vietu un piecus gadus trešo vietu.

Ļaudona izcīnīja otro vietu tikai šogad. Uz Ļaudonas komandas spēli lielu iespaidu atstāj pazīstamais volejbola speciālists Ļaudonas vidusskolas direktors Guntis Lazda. Pirms darba Ļaudonā viņš bija Rīgas volejbola skolas direktors un agrāk vadīja Latvijas sieviešu volejbola izlasi. Pie tam 1970. gada 23. augustā Guntis Lazda kolhoza “Līdums” sporta svētkos komandas “Alauksts” sastāvā izcīnīja pirmo vietu sešu komandu konkurencē.

Lubānas komanda piedalījās no 1972. gada četras reizes. Pa reizei bija otrajā un trešajā vietā. Trīs reizes Mētrienas kausu ieguva Smiltenes komanda. Arī Sarkaņu komanda kausu izcīnīja trīs reizes. Divas reizes uzvarētāju godā bijusi Cēsu komanda. Vēl pirmajā trijniekā pabijušas Kalsnavas, Kusas PMK – 19 komandas, “Četri pagasti”, komanda “Vairogi” un Gulbenes novada Beļavas pagasta komanda.

2022. gada sacensībās pirmajā vietā atkal bija Ramatas komanda, kuras vadībā ar apbrīnojamu ilggadību izceļas Ilgonis Brokāns, kurš piedalījās visās Ramatas komandas sacensībās Mētrienā kā spēlētājs un treneris. Otro vietu izcīnīja Ļaudonas komanda. Trešā palika mājinieku Mētrienas komanda. Ceturtajā vietā Aleksandra Šruba veidotā komanda no vairāku pagastu spēlētājiem. Piektajā vietā palika Mētrienas jauniešu komanda. Bija pieteikusies arī Atašienes komanda, taču pēdējā brīdī pandēmija liedza viņiem dalību.

Patīkami ir tas, ka Mētrienas kausa sacensībās agrā jaunībā rūdījumu guva un volejbola spēli joprojām turpina prasmīgi sportisti: Latvijas kausa ieguvējs Roberts Ābols, Tokijas olimpisko spēļu 4.vietas ieguvējs Edgars Točs, četrkārtējais Latvijas čempions Zigurds Adamovičs un divkārtējais Nacionālās līgas čempions Armands Grudulis.

Mētrienas kausa izcīņa vīriešu komandām notiek katru gadu vienā un tajā pašā laikā februāra pēdējā nedēļā. Aicinām volejbolistus piedalīties Mētrienas kausa turnīrā.


Informāciju sagatavoja: Ilmārs Grudulis      

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums