Madonietis Kaparkalējs izcīna vēsturisko pirmo zeltu Latvijai slēpošanā

iesūtīts: 2022.03.24 18:23
Latvijai vēsturisko pirmo zelta medaļu distanču slēpošanā izcīnījis madonietis Lauris Kaparkalējs, kurš šodien rādīja lielisku ātrumu un taktiku, kļūstot par uzvarētāju sprintā brīvajā Eiropas Jaunatnes ziemas olimpiskajā festivālā (EJZOF), kas norisinās Somijas pilsētā Vuokati un kur sacenšas 2003. un 2004.gadā dzimušie slēpotāji.

Tā Latvijai pēc madonieša Rinalda Kostjukova 2009.gadā iegūtās bronzas EJZOF sprintā un Patrīcijas Eidukas šogad pasaules U23 čempionātā izcīnītā sudraba 10km klasikā Latvijai ir trešā medaļa distanču slēpošanā šāda un līdzīga mēroga sacensībās, kā arī pirmā zelta medaļa slēpošanas sporta veidos.

Šodien Latvijas jaunie distanču slēpotāji ļoti labi iesāka sprintu, trijiem izdedoties pārvarēt kvalifikāciju un tikt ceturtdaļfinālā jeb labāko trīsdesmitniekā. To 74 slēpotāju konkurencē puišiem paveica madonietis Lauris Kaparkalējs, turklāt ar otro ātrāko laiku, un Edijs Eiduks (28.laiks) no Vecbebriem, kā arī rīdziniece Samanta Krampe (11.laiks) 64 meiteņu konkurencē.

Tas, ka vairākiem mūsējiem ir labas iespējas pārvarēt kvalifikāciju, bija redzams pēc FIS punktu reitinga, kaut arī ne vienmēr pēc tā var precīzi vadīties, jo neatspoguļo reālo varējumu. Pēc reitinga labāko trīsdesmitniekā bija četri latvieši – Lauris Kaparkalējs, Edijs Eiduks, siguldietis Rainers Paeglis un Samanta Krampe. Trijiem no viņiem izdevās kvalificēties ceturtdaļfinālam, bet Paeglis uzrādīja 39.laiku (+13,60 sek.), kas arī nav slikti, jo siguldietis tomēr lielāku uzsvaru liek uz distanci.

Sprinta trase līdzīgi kā pasaules junioru čempionātā bija ļoti īsa, tāpēc arī kvalifikācijas uzvarētāja meitenēm Elīna Neslunda no Zviedrijas to veica 2:18,46, bet puišiem soms Ilke Melnits pat zem divām minūtēm – 1:59,99. No slēpošanas lielvalstīm EJZOF nestartē Norvēģija, kā arī Krievija, kurai tāpat kā Baltkrievijai ir aizliegts piedalīties. Līdz ar to tas nāca par labu pārējām valstīm, ļaujot pakāpties vairākas pozīcijas augstāk.

Ar otro numuru startējušais soms Melnits, kurš pasaule junioru čempionātā ieguva 4.vietu, sprintu veica ātrāk par divām minūtēm un beigās bija vienīgais, kas to paveica. Viņam vistuvāk bija neviens cits, kā pasaules junioru čempionāta 16.vietas ieguvējs no Madonas BJSS – Lauris Kaparkalējs. Tādējādi madonietis kvalificējās kā otrs ātrākais. Lai arī sprinti viņam šajā sezonā nepadodas, tomēr samērā ātrs ar 28.laiku (+10,33 sek.) bija arī Edijs Eiduks un tāpat kā Kaparkalējs iekļuva ceturtdaļfinālā. Rīdzinieks Gustavs Staņa, kurš nupat izcīnīja medaļu pasaules junioru čempionātā orientēšanās uz slēpēm, uzrādīja 56.laiku (+19,11).

Ceturtdaļfinālā Eiduks parādīja labu sniegumu, apsteidzot divus par sevi kvalifikācijā ātrākus konkurentus finišējot ceturtajam braucienā un kopējā ieskaitē iegūstot 20.vietu. Kaparkalējs, kurš pirms dažām dienām izcīnīja 10km slidsolī 8.vietu, kontrolēja situāciju ceturtdaļfinālā un finišēja pirmais, pārliecinoši tiekot pusfināla divpadsmitniekā. Pusfinālā madonietis bija otrajā braucienā, kurā pretendēja uz uzvaru, bet finiša taisnē salūza nūja, tāpēc sanāca finišēt tikai trešajam, taču pēc laika kā “veiksmīgais zaudētājs” viņš tika fināla sešiniekā. Finālā Daiņa Vuškāna audzēknis nostartēja teicami un pārspēja visus konkurentus, izcīnot savu pirmo medaļu un Latvijas pirmo zeltu. Jau pirms mēneša pasaules junioru čempionātā 16.vietu ieguvušais Kaparkalējs parādīja, ka pusfināls toreiz bija reāli sasniedzams.

Jaunietēm 64 dalībnieču konkurencē Samanta Krampe (SS “Arkādija) pēc ranga bija 21. un pārliecinoši ar 11.laiku (+6,26 sek.) iekļuva ceturtdaļfinālā. Otra Latvijas pārstāve Katrīna Bērziņa no Madonas BJSS diemžēl nevarēja parādīt labu ātrumu un palika 61.vietā (+37,91 sek.), apsteidzot vien trīs konkurentes.

Ceturtdaļfinālā Krampe bija pirmajā no pieciem braucieniem, kur finišēja 4.vietā aiz kvalifikācijas uzvarētājas zviedrietes Neslundas, vācietes Lizas Cinikeres (10.laiks) un andorietes Džinas Rio (Andora). Tas nozīmēja, ka rīdziniece nodrošināja vietu divdesmitniekā, bet ne pusfināla divpadsmitniekā, beigās tiekot ierindotai 16.vietā, kas ir ļoti labs panākums. 



‌Informāciju sagatavoja: Ivars Bācis
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums