Pasaules junioru/U23 čempionātā Kaparkalējam un Vīgantam vēsturiski panākumi sprintā

iesūtīts: 2022.02.28 14:54
Norvēģijas pilsētā Lignā notikušajā pasaules junioru un U23 čempionātā distanču slēpošanā vēsturiskus panākumus guvuši madonieši Raimo Vīgants un Lauris Kaparkalējs, kuri sarūpēja Latvijai pirmos ceturtdaļfinālus pasaules čempionātos vīriešu konkurencē, turklāt Kaparkalējs ar sasniegto 16.rezultātu ceturtdaļfinālā izcīnīja visu laiku augstāko vietu Latvijai pasaules junioru čempionātos vīriešu konkurencē.

Vīgants ieguva 22.vietu U23 grupā (1999.-2001.g.), kas ir viņa labākā vieta sprinta disciplīnā un arī pirmā reize Latvijai izslēgšanas kārtās vīriešu konkurencē. Dienu vēlāk to atkārtoja Kaparkalējs.

Pirms diviem gadiem Raimo Vīgants U23 grupā izcīnīja 9.vietu 30km brīvajā stilā ar masu startu, bet pērn viņš 15km distancē bija 17.vietā. Tie ir madonieša labākie panākumi pasaules čempionātos, bet sprintā pirms diviem gadiem viņš pasaules U23 čempionātā ieņēma 50.vietu, bet pērn ierindojās 37.vietā. Vīgants olimpiskajās spēlēs teicami nostartēja individuālajā un komandu sprintā. Individuālajā sprintā viņš sasniedza Latvijas augstāko vietu olimpiskajās spēlēs – divdesmito. Pirms divām nedēļām Pekinā sprintā sasniegtais panākums vedināja uz to, ka madonietim beidzot ir jātiek Top30 jeb vismaz ceturtdaļfinālā arī pasaules čempionātā U23 grupā.

To Raimo savā vienīgajā startā šogad pasaules U23 čempionātā arī pārliecinoši paveica, pirmo reizi sasniedzot izslēgšanas kārtu U23 čempionātā, kaut arī pēc reitinga bija 33.  Madonietis 70 dalībnieku konkurencē uzrādīja 13.laiku, kvalifikācijas uzvarētājam Valerio Grondam (Šveice), kurš izcīnījis divas medaļas pasaules junioru čempionātos sprintā, bet Pasaules kausa posmos bijis pusfinālā un arī finālā, zaudējot 4,36 sekundes.

Madonietis startēja piektajā ceturtdaļfināla braucienā,  pirmajā daļā turoties sešu slēpotāju grupiņas viducī, tad noslīdot uz 5.vietu, bet pēdējā nelielajā kāpumā kāpināja tempu un sāka iet garām 4.vietā esošajam Ivanam Gorbunovam (Krievija). Taču kāpuma beigās, latvietim esot iekšmalā, abi saķērās, kaut arī zaudējot pavisam nedaudz laika, tomēr ar to pietika, lai diemžēl vairs nevarētu cīnīties par trijnieku. Raimo finišēja piektajā vietā braucienā, beigās ieņemot 22.vietu. Šis bija pēdējais Vīganta starts pasaules čempionātā U23 grupā, un pusfināls būtu ļoti labs noslēgums, taču arī iekļūšana ceturtdaļfinālā ir labs veikums, jo kā nekā tā bija pirmā reize ne tikai pašam sportistam, bet arī Latvijai izslēgšanas kārtās vīriešu konkurencē.  

Raimo atzīst, ka 22.vieta nebūt nebija maksimums: “Noteikti, ka varēja daudz labāk, bet kā ir, tā ir. Brauciens bija diezgan ātrs. To sarežģītāku vēl padarīja abi krievi, kas jau pirmajā kalnā patraucēja taktiski ieņemt labāku pozīciju. Arī otrajā kalnā mēģinot atkal atcīnīt izdevīgāku pozīciju, pirms nobrauciena kalna galā tiku iespiests, kā rezultātā nespēju vairs cīnīties vismaz par četrinieku. Bet nu prieks, ka vismaz vienreiz iebraucu Top30 arī sprintā U23 čempionātā.”


Pirms gada Somijā savā debijā pasaules junioru čempionātos Lauris Kaparkalējs ieņēma 62.un 81.vietu, bet šī gada čempionātā jau pirmajā startā 30km distancē brīvajā stilā ar masu startu madonietis sasniedza savu labāko rezultātu, iekļūstot piecdesmitniekā, kas nav bijis dažus gadus, jo pēdējā reize, kad kāds no Latvijas bija ticis Top50, bija 2019.gadā Vīganta iegūtā 37.vieta 10km brīvajā stilā. Kaparkalējs ilgāku laiku turējās grupiņā no 35.-43.vietai. Vēlāk grupiņa izretinājās, Laurim esot 43.vietā. Beigās madonietis pakāpās uz 41.vietu (+7:36). Šī bija pirmā reize, kad Kaparkalējs veica tik garu distanci. 32.vietu ieguva otrs mūsu juniors Edijs Eiduks.  

Klasiskajā stilā 10km klājās grūtāk, L.Kaparkalējam ieņemot 75.vietu 100 dalībnieku vidū. Savukārt pēdējā startā sprintā brīvajā stilā nāca milzīgs pārsteigums un lielisks sasniegums. Pēc FIS punktu reitinga Lauris Kaparkalējs bija 58., bet Edijs Eiduks no Aizkraukles novada vien 81. Līdz ar to šķita, ka būs ļoti grūti vai pat neiespējami atkārtot pirmajā dienā 30km masu startā sasniegto, proti, 32. (Eiduks) un 41.vietu (Kaparkalējs). Arī atšķirībā no junioru meitenēm puiši iepriekšējos divos startos kopā bija veikuši divas reizes garāku distanci – 40km, tāpēc uzkrājies arī lielāks nogurums. Taču Lauris Kaparkalējs sarūpēju negaidītu pārsteigumu, pārvarot kvalifikāciju un iekļūstot labāko trīsdesmitniekā uz ceturtdaļfināliem, ko neviens līdz šim no Latvijas nebija spējis izdarīt puišu konkurencē. Patrīcija Eiduka 2018.gadā izcīnīja pusfinālā 10.vietu, bet 2019.gadā viņa ierindojās tieši aiz pusfināla 13.vietā, kaut arī kvalifikācijā bija uzrādījusi 3.laiku.

1,2km sprintu Lauris Kaparkalējs veica 2:18,28, kas deva negaidīti ļoti augsto 17.vietu un drošu kvalificēšanos ceturtdaļfinālam, no līdera Johannesa Flotena (Norvēģija) atpaliekot tikai 4,58 sekundes. Edijs Eiduks nostartēja labāk nekā viņa reitings un iekļuva septiņdesmitniekā ar 67.rezultātu (+11,69 sek.).

Madonas BJSS audzēknis Kaparkalējs bija otrajā no pieciem ceturtdaļfināla braucieniem un atzīstami cīnījās līdz pat pašām beigām ar pārējiem pieciem konkurentiem, divi no kuriem jau bija atstāji aiz muguras līdz finiša taisnei. Pēdējos simts metros Daiņa Vuškāna audzēknis metrs metrā līdzīgi cīnījās par uzvaru ar norvēģi, igauni un vācieti, finišējot 4.vietā un ceturtdaļsekundi aiz uzvarētāja. Lauris ļoti labi taktiski aizvadīja braucienu, esot līderpozīcijās pēdējā kāpumā, jo vakar Eidukai un Vīgantam nebija iespēju pēdējā kāpumā apsteigt priekšā esošos konkurentus. Vienīgi pretinieki bija lielāki un smagāki, ar lielāku ātrumu nobraucienā panākot latvieti un pavisam nedaudz apsteidzot finiša taisnē.

Madonietis bija labākais no visu piecu braucienu 4.vietu ieguvējiem, tādējādi beigās izcīnot 16.vietu un pārspējot madonieti Induli Bikši, kuram 2015.gadā Kazahstānā iegūtā 17.vieta 10km brīvajā stilā bija labākais Latvijas veikums junioru puišu konkurencē. Vienīgi augstākas vietas junioru meiteņu konkurencē ir ieguvusi Patrīcija Eiduka, kurai ir 4., 10., 11. un 13.vieta periodā no 2018. līdz 2022.gadam, bet tagad jau sudraba medaļa U23 grupā. Tikmēr U23 grupā pirms diviem gadiem 9.vietu ieguva madonietis Raimo Vīgants.

Kaparkalējs atzīst, ka reāli šķitis iekļūt piecdesmitniekā, bet klusībā cerējis, ka varbūt varētu sanākt trīsdesmitnieks.  

Lauris centās piekopt atšķirīgāku taktiku nekā Eiduka un Vīgants iepriekšējā dienā, jau vidusdaļā esot līderpozcījās, lai netiktu iespiests vai nobloķēts. “Esmu ļoti priecīgs par savu startu sprinta disciplīnā 16.vieta ir noteikti kas vairāk, nekā biju cerējis. Tiesa, tikt līdz pusfinālam arī nemaz nebija tik nereāli. Domāju, ka izvēlējos pareizu taktiku, proti, braukt pa priekšu grupai otrajā sprinta apļa pusē, jo ja būtu turējies aizmugurē, izredžu finiša taisnē pret sāncenšiem, kas bija lielāka auguma, būtu vēl krietni mazāk. Atrodoties visiem priekšā, varēju cerēt uz ātru finišu, izstieptu grupu un pirmajām divām vietām, kas nodrošinātu automātisku vietu nākamajā kārtā pusfinālā. Beigās tieši pirms finiša mani apsteidza vēl divi sportisti. Manuprāt vērts bija riskēt, un rezultāts vienalga ir superīgs. Man noteikti palīdzēja milzīgais komandas atbalsts, jo treneri un komandas pārstāvji bija visas trases garumā.”

Lauris arī novērtē pārējos startus: “Runājot par pārējām distancē, savus startus vērtēju šādi: masu starts 30km bija vidējs, bet 10km klasikā vairāk sliektos vērtēt kā sliktu. Jāteic, ka šajā mēnesī neesmu startējis teicami līdz pat junioru čempionāta pēdējai dienai. Visu laiku likās, ka ir paliels formas kritums. Interesanti, bet uz sprintu jutos pārsteidzoši labi. Tāpēc ceru, ka spēšu labi sagatavoties Eiropas Jaunatnes olimpiskajam festivālam, kas notiks marta beigās.” Beigās slēpotājs no Madonas pasākās par atbalstu līdzjutējiem un atbalstītājiem un piebilst, ka šajā junioru čempionātā bija patiess prieks startēt foršā komandas sastāvā. Kaparkalējs tic, ka arī turpmāk sanāks būt vienotiem un rezultāti augs, jo latvieši var. 

Šeit arī jāmin madonieša Rinalda Kostjukova 2009.gadā gadā izcīnītā bronzas medaļa Eiropas Jaunatnes ziemas olimpiskajā festivālā.    


‌Informāciju sagatavoja: Ivars Bācis
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums