.

Madonietis Vīgants sarūpē vēsturisku panākumu Olimpiskajās spēlēs slēpošanā

iesūtīts: 2022.02.09 16:31
Vakar, 8. februārī, Olimpiskajās spēlēs Pekinā Latvijas sporta līdzjutējus pārsteidza un vēsturisku panākumu sarūpēja madonietis Raimo Vīgants, izcīnot sprintā 20. vietu un sasniedzot mūsu valsts augstāko panākumu Olimpiskajās spēlēs slēpošanā.

22 gadus vecais madonietis sprintā kvalifikācijā uzrādīja 28. laiku, pirmajam no latviešiem nozīmīgākajās sacensībās pārvārot kvalifikāciju un tiekot ceturtdaļfinālā. Savās pirmajās Olimpiskajās spēlēs Vīgants ceturtdaļfināla braucienā tika ierindots 4. vietā, kas deva iespēju kopējā ieskaitē ieņemt 20. vietu, par ko neviens nevarēja pat iedomāties. Iekļūšana piecdesmitniekā jau būtu apsveicams rezultāts, četrdesmitnieks – lielisks panākums, bet trīsdesmitnieka sasniegšana – tas ir kaut kas pavisam negaidīts un fantastisks.

Ceturtdaļfināla braucienā, pirmo reizi tiekot tik tālu un sacenšoties ar tādiem pasaules elites sprinteriem, ir sarežģīti atrast kādu, ar ko varētu līdzīgi cīnīties, bet Raimo centās un ļoti labi darīja savu darbu. Un tas bija tikai loģiski, ka pārējie brauciena konkurenti pamazām attālinājās. 250m līdz finišam, saduroties ar Vangu, nokrita Pasaules kausa posmos septiņas uzvaras izcīnījušais norvēģis Pols Gulbergs. Ķīnietis par šo pārkāpumu tika ierindots kā pēdējais. Šie notikumu nāca par labu Raimo, kuram tādējādi sanāca pakāpties uz ceturto vietu braucienā un divdesmito kopvērtējumā. Tā ir Latvijas augstākā vieta Olimpiskajās spēlēs slēpošanā, ieskaitot arī kalnu slēpošanu.

"Tas ir sapņa piepildījums. Pasaka!”. Tādi ir pirmie vārdi no pārsteiguma sarūpētāja, kurš apgalvo, ka motivācija pēc grūtā skiatlona esot bijusi liela, un ar aizkustinājumu pasakās ģimenei, draudzenei, Jānim Puidam, Aināram Mirovicam un daudziem citiem, kuri palīdzējuši, jo bez viņiem to droši vien nebūtu paveicis. "Bija jauki braukt kopā ar džekiem, bet darāmā netrūkst – darbs vēl nav padarīts, varu cīnīties arī par augstākām vietām. Bišķīt varbūt pievīla slēpes, jo uz vakaru palika aukstāks, bet ir sakrāts daudz emociju. Bija prieks braukt," pauž 22 gadus vecais olimpisko spēļu debitants.”

"Taktiski biju izplānojis, ko darīšu, bet krievs un norvēģi ir spēcīgi, arī ķīnietis. Biju gaidījis, ka ķīnietis sāks ar lielu uzbrukumu, lai gan to nedarīja, bet kalna galā norvēģis, ķīnietis, krievs kopā uztaisīja mazu atstarpīti, kas nobraucienā jau nozīmēja lielu atstarpi. Pēc tam bija grūti to atspēlēt, tādēļ taktiski vairs nevarēja nekas izdoties."

"Nākamās olimpiskās spēles vēl ir tālu, bet nākamajai sezonai motivācija ir. Prieks redzēt, ka latvieši – es, Patrīcija [Eiduka] – var tikt trīsdesmitniekā un cīnīties par augstākām vietām. Lai tiktu elitē, ir jāiegulda neskaitāmas stundas, neskaitāmas treniņstundas. Daudzi to neaptver, cik daudz mums ir jātrenējas un cik daudz mums ir jāziedo, lai mēs tiktu un cīnītos ar šo eliti – kaut vai par to pašu trīsdesmitnieku, jo konkurence ir milzīga – slēpotāju kopskaits ir milzīgs. Tie, kuri aptver, kas šis ir par rezultātu, domāju, ir ļoti priecīgi," teica Vīgants, kurš savu sasniegto salīdzināja ar tikšanu Nacionālajā hokeja līgā un Nacionālajā basketbola asociācijā.

Arī debijas startu svētdien 30km skiatlonā, kur Raimo tika noķerts pa apli un ierindots 51. vietā, var nosaukt par labu, jo reti kurš no mūsējiem ir bijis tik augstā vietā. Līdera Aleksandra Boļšunova temps bija ļoti augsts, ka pat titulēti slēpotāji ļoti daudz atpalika no viņa, tāpēc Vīganta noķeršanu pa apli var tikai saprast. “Laikam šīs bija smagākās sacensības, kādas man bijušas. Trase bija ļoti smaga un bija ļoti grūti pamodināt ķermeni. Nebija labākās sajūtas trasē, bet mēģināju noslēpot līdz galam, lai gan galvā bija visādas domas. Tādas ir olimpiskās spēles – skaidrs, ka nekas viegls te nebūs,” savu sniegumu komentēja Raimo.

Vakardienas sprintā startēja un Olimpiskajās spēlēs debitēja arī Kitija Auziņa. Pēc reitinga viņa bija astotā desmita vidū, kurā arī ierindojās finišā – 76. vieta. Līdz ar to madoniete nostartēja savu spēju robežās, un viņas startu var vērtēt pozitīvi. Vislabāk no latvietēm nostartēja Patrīcija Eiduka, kura ieguva 32. vietu, līdz ceturtdaļfinālam jeb trīsdesmitniekam pietrūkstot nieka 0,19 sekundēm. Eiduka sasniedza Latvijas vēsturē labāko olimpisko rezultātu distanču slēpošanā sieviešu konkurencē.

10. februārī Kitija Auziņa startēs 10 km klasikā, bet Raimo sacentīsies 15 km klasikā piektdien, 12. februārī. 



Informāciju sagatavoja: Ivars Bācis
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums