Eidukai un madoniešiem augstas vietas pasaules rangā, Vīgants gatavs rīt uzsākt “Tour de ski”

iesūtīts: 2021.12.27 14:15
Latvijas vadošā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka no Aizkraukles novada pirms dažām dienām iznākušajā Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) listē distancē iekļuvusi labāko sešdesmitniekā, kur neviens no neatkarīgās Latvijas slēpošanas sporta veidu pārstāvjiem nekad nav bijis. Vīriešiem pārliecinoši labākais ir trīssimtniekā abās disciplīnās (distance un sprints) atrodošais madonietis Raimo Vīgants.

Šī gada pasaules U23 čempionātā divas reizes desmitniekā iekļuvusī latviete distancē ar reitingu 40 FIS punkti ieņem 59.vietu. Sprintā Patrīcijai ir 56 FIS punkti un 71.vieta. Eiduka ar saviem sasniegumiem ir sarūpējusi vēl trīs vietas latvietēm iespēju piedalīties Olimpiskajās spēlēs. 

Nākamā aiz Eidukas ir Kitija Auziņa, kura decembrī arī atzīstami ir nostartējusi FIS sacensībās. Madoniete abās disciplīnās ir labāko piecsimtniekā, turklāt distancē netālu no trīssimtnieka.  Auziņa ar 83 FIS punktu reitingu, kas ir tik augsts pateicoties pamatā rollerslēpošanas sacensībām, distancē ieņem 334.vietu, bet sprintā ar 172 FIS punktiem ir 487.vietā. Trešā ir panākumus biatlonā guvusī Baiba Bendika, kura nopelnījusi 98 FIS punktu reitingu un atrodas 457.vietā. Pārējās latvietes ir krietni tālāk.

Arī vīriešu konkurencē no mūsējiem ir viens izteikts līderis, kurš atrodas pamatīgi priekšā pārējiem. Tas ir 2020.gada pasaules U23 čempionāta 9.vietas ieguvējs Raimo Vīgants. Lai arī madonietim augstajā reitingā palīdzējušas vasaras rollerslēpošanas sacensības, viņš arī pasaules kausa posmos Somijā un Šveicē nopelnījis labus punktus. Raimo distancē ar 43 FIS punktiem joprojām ir tuvu divsimtniekam – 238.vietā, bet sprintā ar 93 FIS punktiem ieņem 278.vietu. Raimo ir veicis vislielāko ieguldījumu, lai Latvijai nākamgad Olimpiskajās spēlēs Ķīnā vīriešu konkurencē būtu papildu otra vieta.

Diemžēl pārējie latvieši ir krietni zemāk. Distancē pasaules rangā nākamais Latvijas pārstāvis ir madonietis Indulis Bikše, kurš ir vairāk nekā piecsimt vietas aiz Vīganta un atrodas astotajā simtā, bet sprintā – dažus simtus aiz Raimo un ārpus piecsimtnieka.

Raimo Vīgants pagājušajā sezonā debitēja prestižajā slēpošanas seriālā “Tour de ski”, startējot pirmajos trijos no kopumā septiņiem posmiem un labāko rezultātu sasniedzot pirmajā dienā sprintā Valmustērā (Šveice) – 44.vieta. Šogad Latvijas labākajam slēpotājam no Madonas būs otrā reize šajā slēpošanas seriālā, kas sāksies otrdien, 28.decembrī.

Viņš pastāsta, ka problēmas ar apsaldēto zobu jau ir aiz muguras un ka vakar lidoja uz Minheni, lai pēc tam dotos tālāk uz Šveici, kur noritēs pirmo tūres posmi. “Pašsajūtai nav ne vainas. Šobrīd ir labāk,” labā noskaņojumā izklausās Raimo. “Aizvadīšu tikai pirmos divus posmus – 28.decembrī sprintu brīvajā stilā un 29.decembrī 15km distanci klasikā.” Raimo neslēpj, ka labprāt būt nostartējis vēl kādā posmā vai posmos, taču viņš šajā sezonā ir Igaunijas komandā, bet igauņi pēc otrās dienas dodas mājup, jo viņiem 30.decembrī ir nacionālais čempionāts, tāpēc madonietim ir jāpielāgojas savai komandai un jāizstājas no “Tour de ski” pēc otrās sacensību dienas.

 

Ivars Bācis

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums