"Latvijas Skolas soma” Barkavas pamatskolā

iesūtīts: 2022.12.21 12:39
Barkavas pamatskolai 2021./2022.m.g. 1.semestrī zīmīga un nopietna sadarbība izvērtās ar Artu un Miku Abaroniņiem. Semestra laikā paspējām iepazīt, baudīt un piedzīvot 4 dažādus piedāvājumus, kas bija interesanti, izglītojoši un iedvesmojoši. Pasākumus skatījām gan klātienē, gan digitāli.

"Sprādziens mūzikā"
16. septembrī Barkavas pamatskolas skolēniem iniciatīvas “Latvijas skolas soma” ietvaros bija iespēja piedalīties klātienes koncertlekcijā ‘’Sprādziens mūzikā”. To vadīja dziedātājs Mikus Abaroniņš kopā ar multiinstrumentālisti Artu Abaroniņu.
Koncertlekcija bija muzikāli iespaidīgs, interesanti izzinošs ceļojums populārās mūzikas attīstības līkločos no 1920. līdz 2020.gadam: džeza, blūza ēra, svinga laiks, revolucionārie rock’n’roll gadi, hipiju plūsma, disko spožums, astoņdesmitie, 90.gadu popkultūra un mūsdienas. Kopā tika veikts ceļojums laikā, izzinot, kā mūzika iet roku rokā ar 20.gadsimta vēstures lielākajiem notikumiem un atspoguļo savu laikmetu. Koncertstāsts veiksmīgi bija papildināts ar īpaši veidotiem video materiāliem.
Skolēniem ļoti patika piedzīvot šo pasākumu klātienē, līdzdarboties un sajusties īpaši, neikdienišķi, protams, ievērojot visus uz to brīdi noteiktos epidemioloģiskos noteikumus.
"Dzeja un mūzika"
Koncertlekcijā “Dzeja un mūzika”, ko vadīja dziedātājs Mikus Abaroniņš kopā ar Artu Abaroniņu, 5.-9. klašu skolēniem bija lieliska iespēja gūt ieskatu latviešu dižāko, populārāko dzejnieku dzīvē un daiļradē. Tā bija reāla tikšanās, lai pievērstu uzmanību un iepazītu iemīļoto, zināmo dzejoļu paralēles ar mūzikas pasauli, un baudītu skanīgās dziesmas, kas tapušas sadarbībā starp šīm mākslām.
Koncertlekcijā skolēni atsvaidzināja zināšanas un vairāk iepazina Aleksandru Čaku, Raini, Imantu Ziedoni, Aspaziju, Vizmu Belševicu, Klāvu Elsbergu, Ojāru Vācieti u.c.
Pēc koncertlekcijas bērni ar patiesu interesi noskatījās un noklausījās piedāvātās idejas, piemēram, V. Plūdoņa “Zaķīšu pirtiņa” u.c. populārus darbus.
"Kosmosa burvis"
Barkavas pamatskolas 1.-5. klašu skolēniem bija lieliska iespēja digitāli baudīt vizuāli ļoti iespaidīgo, muzikāli izglītojošo un izklaidējošo piedzīvojumu Kosmosā, ko katra klase noskatījās sev vēlamā un mācību saturam atbilstošā laikā semestra garumā.
Interesanti bija kopā ar Kosmosa Burvi - atraktīvo Nacionālā teātra aktieri Uldi Siliņu doties ceļojumā Visuma brīnumu pasaulē. Aktieris vienkāršā, bērniem saprotamā valodā palīdzēja iepazīt Kosmosa noslēpumus. Ceļojumu papildināja jautri muzikālie priekšnesumi, kur bērniem bija iespēja līdzdarboties gan dziedot, gan dejojot. Pēc pasākuma skolēni labprāt individuāli un mazās grupiņās pētīja Visuma enciklopēdiju, gatavoja planētu parades modeli, demonstrējot snieguma prasmes gan dabaszinību, gan vizuālās mākslas un dizaina tehnoloģiju starppriekšmetu apguvē.
"Atmodas dziesmas – dziesmotā revolūcija"
Ļoti pārdomāta, saturīga un skolu jaunatnes audzināšanas vadlīnijām atbilstoša ir “Latvijas skolas somas” ietvaros izveidotā un skolām piedāvātā koncertprogramma “Atmodas dziesmas”, kas mudina iepazīt savas valsts vēsturi un kultūru.
Šo iespēju – baudīt koncertprogrammu digitāli - izmantoja arī Barkavas pamatskolas 5. – 9. klašu skolēni, noskatoties un pārrunājot būtiskāko vēstures un sociālo zinību mācību stundās, kā arī veicot interaktīvus uzdevumus Latvijas nedēļas ārpusklases pasākumu ietvaros.
Lieliska iespēja iepazīt Latvijas ceļu uz neatkarību caur slavenām latviešu dziesmām, gūt priekšstatu par trešo Latvijas atmodu caur mūziku.
Koncertlekciju vada dziedātājs Mikus Abaroniņš kopā ar Artu Abaroniņu un grupu Jāņa Miltiņa vadībā.
Koncertā skan populārākās latviešu komponistu dziesmas un skaņdarbi no Raimonda Paula, Imanta Kalniņa, Zigmāra Liepiņa, grupas Pērkons, Emīla Dārziņa u.c. Koncertstāstu papildina īpaši veidoti video materiāli no Latvijas skaistās dabas, kā arī vēsturiskie materiāli.
Lai motivētu bērnus redzētajā un dzirdētajā uzzināt un ieraudzīt jaunus faktus un notikumus, lai gūtu atgriezenisko saiti par piedzīvoto, izmantojām autoru piedāvātos materiālus: darba lapas ar krustvārdu mīklas uzdevumu un interesi rosinošiem jautājumiem.
Paldies Artai un Mikum Abaroniņiem par tik dažādajām, ļoti saturīgajām, izglītojošajām un profesionāli sagatavotajām koncertlekcijām, ko Barkavas pamatskolas skolēni šajā 2021./2022.m.g. 1.semestrī baudīja gan klātienē, gan digitālā formātā.
Paldies par iedvesmu un iespēju kopā ar “Latvijas Skolas Somu” izglītot mūsu Latvijas nākotni – jaunos skolniekus, dod iespēju nodot savas zināšanas nākamajām paaudzēm.

“Latvijas Skolas somas” koordinatore
Barkavas pamatskolā I. Gailuma
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums