"Latvijas Skolas soma” dāvā piedzīvojumus Cēsīs un Vecpiebalgā

iesūtīts: 2022.12.21 11:37
Mazliet dzestrā un miglainā 2021.gada 22.septembra rītā Vestienas pamatskolas skolēni devās mācību ekskursijā uz Cēsīm un Vecpiebalgu projekta "Latvijas Skolas soma” ietvaros.

6.-9.klašu skolēni apmeklēja nodibinājuma "Sirdsapziņas ugunskurs” izveidoto nodarbību "Kas ir demokrātija?”, kurā jaunieši atkārtoja piecus demokrātijas pamatprincipus un uzzināja varonību apliecinošus iedzīvotāju pretošanās stāstus ekspozīcijā, kas izveidota padomju laika īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Nodarbību virtuāli vadīja Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa. Skolēniem procesā bija jāiesaistās gan pētot ekspozīcijā izvietotos vēsturiskos materiālus, gan izmantojot savas viedierīces, gan iepazīstot kāda pretošanās kustības dalībnieka piedzīvoto.

1.-5. klašu skolēni izpētīja Cēsu pils vēsturi un piedalījās viduslaiku spēlēs un rotaļās – gaiļu cīņās, staigāja ar ķekatām, spēkojās, izmantojot koka nūjas. Staigājot pa pils telpām, skolēni sev ceļu apgaismoja ar senlaicīgiem sveču lukturiem un vēroja pils vēstures projekciju.

Nākamajā pieturvietā – Brežģa kalnā (255 m v.j.l., relatīvais augstums – 40 m) – skolēni varēja izlocīt kājas, uzkāpt 11 m augstajā skatu tornī un aplūkot Vecpiebalgas novada zilos ezerus, krāšņās pļavas un zaļos pakalnus.

Kārļa Skalbes memoriālajā muzejā "Saulrieti” jaunāko klašu bērni klausījās "Pasaku par Pasakķēniņu”, bet vecāko klašu skolēni pēc muzeja apskates un gides aizraujošā stāstījuma piedalījās erudīcijas spēlē, kur tika likta lietā gan spēja asi reaģēt, gan zināšanas. Negaidīti pārsteidzošas bija 6.-9.klašu skolēnu pozitīvās atsauksmes par piedzīvoto muzejā.

Mācību ekskursija pagāja lieliskā noskaņojumā, laiks bija brīnišķīgs, visi bija gandarīti un apmierināti par saturīgi un aktīvi pavadīto dienu svaigā gaisā un ārpus tik ierastajām skolas telpām.

Materiālu sagatavoja

Inga Stradiņa

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums