“Skolas soma” iedvesmo Kusas pamatskolas audzēkņus un skolotājus 2020./2021.m.g. I semestrī

iesūtīts: 2021.02.23 14:39
Tik brīnišķīgu rudens sākumu esam piedzīvojuši! Visi klātienē skolā, veseli un dzīvespriecīgi. Septembrī joprojām smaržo pēc vasaras, saule lutina un vilināt vilina doties laukā. Tā arī darījām!

1. un 2. klase vēroja Latvijas dabu, braucot uz Kalsnavas arborētumu (nodarbība šeit gan vēl nav iekļauta Skolas Somas programmā, bet varbūt drīz būs!). 3. un 4. klase mācību gadu sāka ar Vidzemes augstienes izpēti. Izrādās, daudzi nebija bijuši Latvijas virsotnē – Gaiziņā! 5. klase piedzīvoja fantāzijas lidojumu Minhauzena pasaulē, Dzejas dienu pie jūras un pārgājienu gar jūras krastu. 6. un 7.  klase Skolas Somas finansējumu izmantoja, iepazīstot Rīgas Motormuzeju un piedaloties tehniskā nodarbībā, kas sagādāja lielu izziņas prieku. Savukārt 8. un 9. klasei bija Latvijas vēstures nodarbība loti neparastā vietā - Amatas Mežabrāļu bunkurā. Visi minētie braucieni bija būtiski radošām mācību stundām latviešu valodā un literatūrā, sociālajās zinībās, vēsture, vizuālajā mākslā, kā arī deva daudz pašu acīm piedzīvota materiāla, mācoties dabaszinības, ģeogrāfiju un inženierzinības.

Daļu finansējuma izmantojām arī attālināto kultūras norišu iepazīšanai projektā “Kino visiem un visur Latvijā”, kā arī Ziemassvētku laikā izjūtot koncertprogrammu “Ziemassvētki apkārt pasaulei”, ko bija iespējams piedzīvot gan klasē kopā ar klasesbiedriem, kā  arī mājās kopā ar ģimeni, svētku noskaņā, degot svecītēm Ziemssvētku eglītē. Mazo klašu bērni priecājās, ka savā pulciņā bijis jaukāk dziedāt koncertā līdzi, nekā publiski zālē. Viņi arī ar lielu interesi skatījās filmu “Puika”, jo klasē bija lasījuši filmā atainotos “Baltās gramatas” fragmentus.


Piektklasnieku iespaidi par ceļojumu 2020.gada 11.septembrī programmas “Skolas soma” ietvaros.
 Maršruts: Kusa – Minhauzena muzejs, takas un Atrakciju kuģis Duntē – pārgājiens uz Lauču akmeni gar jūru – Kusa. 



‌ Ko par ceļojumu saka paši jaunieši?

“Minhauzena muzejā man jo īpaši patika dažādie dzīvnieki, izbāzeņi, kurus uzmanīgi varēja arī pataustīt un paglaudīt. Es daudz uzzināju gan par seniem laikiem, gan Latvijas dabu. Paldies Skolas Somas programmai, kas mums apmaksāja biļetes!”

“Man ļoti patika gan Minhauzena muzejā, gan pārgājiens gar jūru līdz Lauču akmenim, kopā noejot 7 km. Mēs pie jūras skaitījām dzejoļus. Tas bija tieši Raiņa dzimšanas dienā 11.septembrī”.

“Man šī ekskursija ļoti patika. Minhauzena muzejā mani pārsteidza vaska figūras, īpaši tā ar sensoru – ja piespieda ar kāju sensoru, tad dzejnieks Rainis grozīja galvu. Aizraujošs bija Minhauzena atrakciju kuģis, un pārsteidzoši liels bija Lauču akmens”.

“Mēs gājām pa takām, kur bija daudz koka figūru ar visādiem Minhauzena stāstiem. Uz figūrām varēja arī apsēsties un fotografēties. Man patika iet kopā ar citiem klasesbiedriem. Atrakciju kuģī bija jautri, tur varēja kāpt, stūrēt, šūpoties uz riepām un justies kā īstā Minhauzena kuģī”. 

“Man patika staigāt gar jūru un lasīt akmeņus, sarunāties ar klasesbiedru par jūru un ūdeņiem. Patika Minhauzena taka. Muzejā bija interesanti skatīties gleznas un filmu. Bija jauki spēlēt ķerenes!”

“Minhauzena muzejā mani pārsteidza Medību zāle un vaska figūras. Meža takā redzēju 21 koka figūru, vislabāk man patika “Nīlas plūdi”. Kad nokļuvām pie jūras, man iemirdzējās acis. Es salasīju daudz akmentiņu, gliemežvāku un kaiju spalvas. Man ļoti patika būt pie jūras! Mājās braucot, redzējām gaisa balonus”.

“Ceļojums bija ļoti noderīgs. Es uzzināju tik daudz jauna! Ļoti gaidu nākamo Skolas Somas ceļojumu!”


‌ 7.klase par Motormuzejā apgūto
‌ 
Mēs, 7.klase, 17.septembrī devāmies uz Motormuzeju. Tur mēs sākumā devāmies uz vienu telpu, un mums tur stāstija par izgudrotājiem un par elektrību. Sākumā mēs eksperimentējām, vai citrons ražo elektrību. Brīnumainā kārtā tas ražoja elektrību! Pēc citronu eksperimenta mēs taisījām paši savu kvēlspūdzi un  pārbaudījām, kurš materiāls spīd spožāk un ilgāk. Visspožāk spīdēja grafīts bet ilgāk spīdēja volframs. Mēs uzinājām, ka kvēlspūldze ražo 60% siltumu, bet 40% gaismu. Pēc tam mēs devāmies sagaidīt gidu.Un pēc tam mēs devāmies ekskursijā skatīties mašīnas un motociklus . Man ļoti patika, ka mums stāstīja par Andri Dambi un viņa sasniegumiem. Man patika viņa elektromašīnas. (Kristaps)

Mēs no sākuma taisījām eksperimentus ar elektrību. Mums vajadzēja saslēgt elektrības ķēdi ar citroniem un, kad saslēdzām, tad sāka skanēt mūzika kastītē. Tad mēs taisījām kvēlspuldzi, to mēs darījām ar bateriju, nerūsējošo tēraudu, volframu un grafītu, sveci un burku. Mēs vadus savienojām ar vienu no materiāliem un aizdedzinājām sveci, tad uzlikām burku virsū,  tur izveidojās vakuums un tad savienojām ar baterijām, un spuldze sāka spīdēt. (Ludvigs)

Man ļoti patika ekskursija pa Motormuzeju. Ieejot iekšā, varēja redzēt gan riteņus, gan močus, gan, protams, mašīnas. Dažviet bija novietotas dažas detaļas, kuras varēja pagriezt vai citādi iekustināt. Ik pa brīdim bija novietoti ekrāni, kuros varēja atrast info par dažiem auto. Gandrīz pie pašās izejas bija spēle, kur bija jātiek līdz startam vai finišam. Tad devāmies uz otro stāvu. Ejot uz augšu, zem kājām lidoja bultiņas, kas izveidotas  ar prožektoru palīdzibu. Otrajā stāvā bija divas nelielas kopā saliktas sienas, pie kurām nostājoties un uzpiežot pogu, varēja izveidot video, kur tu brauc ar mašīnu kā karavīrs. Tālāk bija telefonu būdiņa - uzliekot kādu numuru, tu varēji uzlikt anekdoti. Paejot tālāk, bija neliels dīvāniņš, uz kura uzsēžoties skanēja skaņa, it kā tu brauktu ralliju, kā arī bija neliels krateklis, lai liktos īstāk. Tad devāmies uz zemāko stāvu, kur bija riteņu kolekcija, unguns dzēšamās mašīnas un balts busiņš, kuru ar prožektora palīdzību varēja nokrāsot. Lieta, kas man ļoti patika, bija autobuss ar neredzamo šoferi. Bet kā tas ir iespējams, uzzini pats, aizbraucot uz Motormuzeju!

Vēl vēlos piebilst, ka mums ļoti paveicās ar gidu, kuram bija lieliska humora izjūta. (Evija)

Ilona Sāre, “Skolas somas” koordinatore Kusas pamatskolā.

07.01.2021












Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums