Izstāde “DZĪVES PRIEKS”

Notiek: 12. aprīlis 16:00 - 19. maijs 16:00
MADONA; Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs

Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja izstāžu zālēs no aprīļa mēneša būs apskatāma izstāde “Dzīves prieks”. Nosaukumu izstādei no ikdienas emocijām devusi māksliniece Laine Kainaize

Madonieši un tās viesi varēs priecēt acis košo krāsu salikumos un dažādajos gleznu personāžos un motīvos līdz Muzeju naktij. Izstādē autore piedāvās darbus, kuri jau pabijuši izstādēs, gan tādus, kuri tikko no molberta nocelti.
„Laine Kainaize ir latviešu reālistiskās glezniecības skolas tradīciju turpinātāja, tādēļ ainavās un no tām atvasinātās modifikācijās saceres piesitieni nav novērojami. Vienlaikus krāsu risinājumi ir tālu no fotogrāfiskas precizitātes. Gleznu veido lielāki un mazāki vispārinoši krāsu laukumi, kuru vienmuļību iztraucē smalkas tonālās krāsu nianses un ko atdzīvina košāku, pat kontrastainu, krāsu piesitieni." (No Māra Branča apceres.)

Laine Kainaize dzimusi 1953. gada 31. augustā Rīgā tēlnieka Kārļa Baumaņa un gleznotājas Birutas Baumanes ģimenē. Mācījusies Valsts Mākslas akadēmijas stājglezniecības nodaļā. Absolvējot veidojusi diplomdarbu „Zvejnieki” Borisa Bērziņa vadībā. Kopš 1978. gada piedalās izstādēs. 2001. gadā iegūts mākslas maģistra grāds. Mākslinieces darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības kolekcijā, Krievijas Mākslas fondā, privātkolekcijās Latvijā, Lietuvā, Vācijā, Francijā, Anglijā un  ASV.

 “Esmu daudzus gadu desmitus gleznojusi. Tas ir noticis daudzās un dažādās vietās aci pret aci ar topošo audeklu. Latvijā, Lietuvā -  ar eļļas krāsām, tālākās zemēs ar akvareli. Bet gleznots tiek ne tikai ar acīm aptveramais, bet tiek piejaucēti arī citi iespaidi, norises, atmiņas. Tā arī šajā izstādē gribu likt akcentu uz kompozīcijām, kurās apvienojas vairāki elementi ar manu brīvu kolorītu un zīmējumu. Tēmu loks – Latvija, Francija, Itālija, Portugāle u.c.

Vienu zāli veltu Rēķu kalnam un Cesvainai, kur esmu vairāku gadu garumā piedalījusies glezniecības plenēros. Noslēdzošā ekspozīcijas daļa – mani garīgie ceļojumi, atklājumi, svētceļojumi.

Kas visu to apvieno? Dzīves prieks! Pateicība Dievam un liktenim par dāvanu dzīvot un radīt šajā zemē. Radīt tā, ka no nodzīvotā izfiltrējas prieks, gluži kā bites no ziedputekšņiem rada medu. Saviem skatītājiem vēlu dzīvi apliecinošu, spēka, lepnuma un prieka pilnu pēcgaršu.” vēl māksliniece Laine Kainaize

Turpinot atzīmēt mākslinieces Laines Kainaizes 70 gadu jubilejas gadu, aicinām uz izstādes  atklāšanas pasākumu 12.aprīlī plkst. 16.00 Madonas muzeja Izstāžu zālēs, Skolas ielā 10A. Izstāde būs aplūkojama līdz šā gada 19. maijam.


Informāciju iesūtīja: Mākslas nodaļas vadītāja Elīna Krupko
‌M.: +371 27637785


 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums