Tikšanās ciklā “Dzīves un mākslas krāsās”

Notiek: 20. marts 12:00 - 13:00
MADONA; Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu zāles

2024.gada 8.aprīlī 100 gadus atzīmējam dzejniecei, nacionālās pretošanās kustības dalībniecei Broņislavai Martuževai

B.Martuževa piedzima 1924.gadā, Zaļajā ceturtdienā, Latgalē, Domopoles (tagad. Bērzpils) pagasta Slavītu sādžā Helēnas un Jāņa Martuževu ģimenē. Kad mazajai Broņislavai bija trīs gadi, ģimene izceļoja uz Vidzemi, un tā viņas bērna dienas tika aizvadītas Lubānas pagasta “Lazdiņās”. Broņislava mācījās Cepurītes četrklasīgajā skolā, Lubānas sešklasīgajā pamatskolā, vēlāk viņa studēja Rēzeknes Skolotāju institūtā, taču slimības dēļ nav izdevies to pabeigt. 

Pēckara gados B.Martuževa  sadarbojās ar Latvijas Nacionālo partizānu apvienības mežabrāļiem – viņa ar roku pārrakstīja pagrīdes žurnālu “Dzimtene”. Viņas vārds tika iekļauts meklējamo sarakstā, lai pasargātu Broņislavu, viņas brālis ierīkoja “Lazdiņās” zem grīdas bunkuru, kurā Broņislavai nācās uzturēties gandrīz piecus gadus. Dzīvojot pagrīdē, viņa sāka rakstīt un tā domas, dienas un sajūtas tika sakārtotas 96 lapu biezā kladē – dzejas krājumā “Rakstītāja”.

Broņislava Martuževa izjuta Padomju varas režīmu skaudri, līdzīgi kā liela daļa Latvijas iedzīvotāju, viņas vārds bija iekļauts “melnajā sarakstā”, līdz ar to  viņa nevarēja publicēties ar savu īsto vārdu. Tomēr Padomju vara nesalauza dzejnieces mīlestību pret Latviju, pret savu zemi. Atjaunotās Latvijas laika B.Martuževa saņēma vairākus apbalvojumus: Triju Zvaigžņu ordeni par nopelniem Tēvzemes labā (1994), Rakstnieku savienības Gada balvu par dzejoļu krājumu “Nopūtas” (1999) un Kultūras fonda Spīdolas balvu par dzejas krājumu “Kā putni dzied” (2004)

Tādēļ šajā tikšanās reizē, ciklā “Dzīves un mākslas krāsās” Madonas muzejā būs Broņislavas Martuževas fonda “Rakstītāja” valdes priekšsēdētāja, dzejnieces biogrāfe Anna Egliena un mēs runāsim par Broņislavu Martuževu, par dzejas rindām, kas dzirdamas mūzikā, par sīkstumu un izturību, ko viens cilvēks spēj nest un turēt.

Ikvienam būs iespēja aplūkot Lubānas tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra ceļojošo izstādi no par Broņislavu Martuževu, kā arī 8.martā atvērto izstādi “Krāšņumaugi – laiks un mode. Telpaugi laika griezumā”.

           Uz tikšanos muzejā!

Ieejas maksa: Bezmaksas 


‌Informāciju sagatavoja: Madonas muzeja Izglītojošā darba nodaļas vadītāja Zane Grīnvalde 
‌Tālr. 64823844

 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums