Rakstnieks PAR Ar Rakstnieku

Notiek: 11. aprīlis 15:30 - 17:00
CESVAINE; Cesvaines bibliotēka

Rakstnieku tikšanās turpinās: gaidām viesus!

„Kas gan spēja pietiekami gleznaini attēlot šo visvidzemnieciskāko apgabalu ar stāvajiem grantskalniņiem, paugurgalu birzīm, ieplaku eglienām, tumšu alkšņu noēnotajiem strautiem, kalmjainajiem ezeriņiem, līkumainiem ceļiem un vecajām, skaistos kuplos kokos iegrimušajām saimniecībām? Tā bija īpaša pasaule, to varēja īsti izjust un novērtēt tikai tas, kas tur bija nodzīvojis sava mūža labākos gadus. Un labākie mūža gadi, kā zināms, ir pusaudzība. Kas nebija dukurējis Kujā, cilājis akmeņus, strautos vēžodams, peldējies dzirnavdambjos, skrējis basām kājām pa mīkstām pļavām un asiem rugājiem, kas nebija grozījies gadatirgū klajumā pie Šļākas kroga un baidījies naktī iet gar Karātavu kalnu un Ķinderu kapiem, ko gan tas zināja no īstās dzīves?” raksta Anšlavs Eglītis grāmatā „Trešais zvans”.

Visvidzemnieciskākais apgabals — Cesvaine un tās apkārtne — ir bagāts literātiem, un izsenis rīkotas tikšanās ar rakstniekiem. Lasītāju un rakstnieku dzīvās tikšanās saiti turpinām stiprināt pasākumu ciklā „Rakstnieks PAR • AR rakstnieku”.

Pirmā šāgada tikšanās veltīta Anšlava Eglīša vēstuļu draugam trimdas rakstniekam un māksliniekam Gunaram Anatolijam Janovskim (1916–2000). 11. aprīlī plkst. 15.30 Cesvaines pilsētas bibliotēkā tiksimies ar rakstnieku Osvaldu Zebri, kurš, iejuties Gunara Janovska pasaulē, uzrakstījis romānu „Mežakaija”, un literatūrzinātnieci Ingunu Dauksti-Silasproģi, kura sarakstījusi „Balsis pār jūru” — monogrāfiju par Gunara Janovska dzīvi un daiļradi. Ar viesiem runāsim par Gunaru Janovski, rakstnieka un literatūrzinātnieka darbu, grāmatu tapšanu. Abās apgāda „Dienas grāmata” sērijas „Es esmu…” grāmatās, kas būs nopērkamas tikšanās laikā, varēs iegūt viesu autogrāfus.

Bibliotēkā pasākuma laikā un divas nedēļas pēc tam būs aplūkojamas visu triju autoru — Gunara Janovska, Osvalda Zebra un Ingunas Daukstes-Silasproģes — sarakstītās grāmatas. Priecājos, ka lasīšanas iniciatīvas „Burtu spēles pieaugušajiem” 2024. gada sezonas grāmatu sarakstā iekļauti arī Gunara Janovska darbi. Rakstnieks Cesvainē maz zināms, lai gan 20. gadsimta 90. gados, kad saņēmām trimdas grāmatu sūtījumus un atjaunotajā Cesvaines ģimnāzijā pastāvēja literatūras profilkurss „Trimdas literatūra”, Janovska darbi tika lasīti. Daudziem varbūt pasvešā trimdas rakstnieka sarakstīto darbu sējumi var sagādāt negaidītu lasīšanas piedzīvojumu un jaunas atziņas. Rosinu lasīt, jau gaidot viesus, — tad radīsies jautājumi, veidosies saistošāka saruna. Starp citu, Janovskim tuva bijusi mūsu novadnieka Augusta Saulieša daiļrade — Saulieša darbus rakstnieks pārlasījis regulāri.

Gunara Janovska vārds Latvijā visplašāk izskanēja 2020. gadā, kad piedzīvojām režisora Viestura Kairiša spēlfilmas „Pilsēta pie upes” pirmizrādi. Filmu piedāvājam noskatīties pirms tikšanās — 11. aprīlī plkst. 13.20 Cesvaines kultūras namā. Ieeja — bez maksas. Tādējādi Gunaru Janovski varēsim iepazīt iespējami daudzveidīgi un dienas iespaidi rosinās lasīt gan viņa darbus, gan grāmatas par viņu.

Uz tikšanos aicinām Cesvaines un apkārtējo pagastu, Madonas un kaimiņu novadu literatūras interesentus, literatūras un kultūrvēstures cienītājus un izzinātājus, bibliotēku lasītājus, mākslas interesentus, skolēnus un studentus. Nākamā tikšanās — jūlijā, tad izzināsim Jāņa Ziemeļnieka dzīvi un daiļradi. Papildu informācija: zvanot uz tālruni 29432776.

Pasākumu ciklu rīko Cesvaines kultūras veicināšanas biedrība sadarbībā ar Cesvaines pilsētas bibliotēku un Cesvaines kultūras namu, atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Madonas novada pašvaldība.

Ieeja pasākumā bez maksas


‌Informāciju iesūtīja: projekta vadītājaSanita Dāboliņa
‌M.: +371  29432776

 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums