Ingemāra Vektera foto izstāde “Foto stāsti”

Notiek: 10. februāris 12:00 - 7. jūlijs 17:00
PRAULIENA; Haralda Medņa Dziesmusvētku skola

Ingemāra Vektera foto izstāde būs aplūkojama Haralda Medņa Dziesmusvētku skolā no 10. februāra līdz 7. jūlijam.

Tas bija pārsteigums, kad ilggadējais un nu jau bijušais Vidzemes mediju (Vidzemes TV, Re -TV, Radio Skonto Vidzeme) vadītājs un mediju eksperts Ingemārs Vekteris sociālajos tīklos sāka aktīvi likt savas fotogrāfijas. Tās bija ainavas, aerofotogrāfijas, ceļojumu piezīmes – pilsētu un arhitektūras fiksējumi. Šīs mazās foto sērijas pārsteidza skatītāju ar jauniem rakursiem, askētisko rokrakstu un emocionālo uzlādi. Tās bija un ir interesanti vērot, palielināt, meklēt tajās idejas un simbolus – tie ir kā mazi foto stāsti, kuri attēlo dabas spēku un trauslumu, izceļ cilvēka unikalitāti un laika ritējuma skaudrumu. Šo foto stāstu lasīšana pārsvarā bija iespējama tikai sociālajos tīklos, kas nav tas labākais formāts un nelielās izstādēs pirms sešiem gadiem. 

‌Haralda Medņa Dziesmusvētku skolā būs pirmā izstāde, kurā varēs redzēt Ingemāra Vektera pēdējo gadu uzņemtās fotogrāfijas, kas ir arī ieguvušas godalgotas vietas konkursos, to vislabākajā formātā – foto izstādē.

Ingemārs atceras, kā sākās viņa aizraušanās ar fotogrāfiju: “Fotogrāfija un māksla manā dzīvē ienāca samērā agri. Pirmo fotokameru man 7 gados uzdāvināja opis, kurš pats bija fotogrāfs un gleznotājs. Redzot viņa darbus un izjūtot mākslas radīšanas brīnumu, tas mani aizrāva. Iespējams, kā bērnam, tas vairāk saistījās ar tehnisko izzināšanas procesu, kā top fotogrāfija, taču vēlāk tas pārauga gan hobijā, gan darbā; jo strādājot gan mediju nozarē, gan reklāmas industrijā, foto un arī video bija ikdienas nepieciešamība. Ejot gadiem, no reportāžas un ikdienas mirkļu iemūžināšanas formāta, pievērsos fotogrāfijām jau kā mākslas veidam. Kritiski uztvēru savu veikumu un, paralēli mācoties un īpaši nereklamējot, es anonīmi iesniedzu darbus dažādos kritiķu forumos, kur sapratu, ka tik traki nemaz nav! Pamatā bildēju ainavas, taču neatsakos arī no portretēšanas un dažādiem foto eksperimentiem. Bildēju gan uz zemes, gan debesīs. Par profesionālu fotogrāfu kautrējos sevi saukt, lai gan nu jau esmu saņēmis godalgotas vietas gan Eiropas, gan pasaules foto konkursos. Mans pašmērķis nav uzvarēt konkursos, bet radīt darbus, kas rada pārdomas vai vienkārši ir tīkami acij.”

Tomēr pieminēšanas vērti ir viņa panākumi starptautiskos foto konkursos - 2021. gadā saņēma 2. vietu “International Photography Awards” un 2022. gadā iekļuva starp pieciem labākajiem Eiropas Profesionālo fotogrāfu konkursā. Kopš 2021. gada Ingemārs ir saņēmis ap 30 godalgotas vietas gan Eiropas, gan pasaules foto konkursos.

Izstādes atklāšanas dienā varēs iepazīties ar fotogrāfu, lai aizrautos un satiktos kādā no foto stāstiem. Ingemārs Vekteris, gaidot izstādes atklāšanu, raksta: “Man patiesi ir liels gods, ka izvēlējāties fotogrāfijas izlikt muzejā. Manā dzimtā Haralda Medņa vārds bijis īpašā godā - Oma (nu gan jau mirusi) ar savu vīru lielāko savu mūža daļu bija kora dziedātāji un neskaitāmas reizes stāstīja par 1985. gada Dziesmu svētkiem, kad dziedāja "Gaismas pili" un izsauca Haraldu Medni diriģēt šo leģendāro dziesmu, kas asociējas tieši ar viņu. Viņai Haralds Mednis bija elks.”

Jāpiebilst, ka Haralds Mednis arī bija kaismīgs fotogrāfs un priecājamies, ka viņa mājā tagad regulāri ir skatāmas foto izstādes. 


Haralda Medņa Dziesmusvētku skolas muzejpedagoģiskā-izglītojošā darba speciāliste Zane Kumsāre ‌
Mob. tālr.: +371 28080668
 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums