PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Gadsimta pietura – MADONAS BIBLIOTĒKA

Notiek: 12. maijs 10:00 - 9. jūlijs 17:00
MADONA; Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs

2023. gads ir zīmīgs ar gadsimta sagaidīšanu Madonas novada bibliotēkā. Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs sadarbojoties ar kaimiņiem Madonas novada bibliotēkā no 12.maija piedāvā ielūkoties bibliotēkas ikdienas procesos 100 gadu garumā.

Par bibliotēkas dibināšanas brīdi ir uzskatāms, kad 1922.gadā (5. septembrī) vietējā skolotāju arodbiedrība griezās Kultūras fondā ar lūgumu atļaut atvērt bibliotēku. 1922. gada decembrī „Valdības Vēstnesī” tika izsludināts, ka skolotāju arodbiedrībai un kultūras organizācijai „Kultūras balss”(arī tāda nosaukuma veikals) bija piešķīris naudas līdzekļus bibliotēkas dibināšanai. Grāmatas bija saņēmis novadnieks, ļaudonietis, bibliogrāfs, grāmatnieks un sabiedriskais darbinieks Teodors Līventāls. 1923. gada 26. februārī tika saņemtas 505 grāmatas par summu 440 Ls. Šis datums uzskatāms par bibliotēkas dibināšanas dienu.

Atzīmējot apaļo dzimšanas dienas gadu ir tapusi izstāde “Gadsimta pietura – MADONAS BIBLIOTĒKA”. Tā ļaus apmeklētājam iepazīties ar cilvēkiem, kuri ir pamats jebkurai sabiedrības labā strādājošai iestādei. Izstādē gadsimta garumā dos iespēju iedziļināties grāmatas ceļā bibliotēkas koridoros līdz lasītāja rokām, iepazīstinās ar Madonas bibliotekāru panākumiem gadu gaitā, pārmaiņām, pielāgošanos un dažādiem pārmaiņu procesiem.

Tā kā grāmatas ir jebkuras bibliotēkas  pamats – iepazīstināsim ar 100 dažādām īpaši izraudzītām grāmatām no Madonas novada bibliotēkas krājuma. Kādas tās būs – apmeklētājs uzzinās atnākot uz izstādi. Izstāde būs papildināta ar priekšmetiem no senākas bibliotekāra ikdienas un tagadējās darba dienas detaļām, kas visiem lasītājiem ienākot pēc grāmatas bibliotēkā nav ievērojamas.

Lai sajustu bibliotēkas gadsimta ceļu un atbildētu uz jautājumu: Vai viegla ir bibliotekāra profesija? - aicināti apmeklēt izstādi  no 12.maija līdz 9.jūlijam Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu mazajā zālē, Skolas ielā 10a, Madonā.

Foto: A. Veckalniņš
 

Informāciju sagatavoja mākslas nodaļas vadītāja Elīna Krupko

 
 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums