Meirānu tautas nama amatierteātris “Zeltrači”

Dibināšanas gads:1991
Dalībnieku skaits:15
Kolektīva vadītājs:Ilona Malahovska T.26825836
Mēģinājuma vieta:Meirānu tautas nams
Mēģinājuma laiks:otrdiena, ceturtdiena 20:00- 21:30

1991.gada februārī  teātra spēlēšana Meirānos atjaunojas. Ar tautas nama vadītājas Ilonas Malahovskas iniciatīvu, dramatisko kolektīvu sāk vadīt Andris Briezis. Savos daudzajos kolektīva vadīšanas gados, Andris ir devis lielu pienesumu aktiermākslas prasmju apguvē. Vairākus gadus kolektīva vadītāja bija Gunta Brieze. Tā, katrs dalībnieks, ieliekot daļiņu no sevis,  esam izauguši par savstarpēji atsaucīgu, atbalstošu kolektīvu, kurš gatavs dažādiem izaicinājumiem un ideju īstenošanām.  Prieks ir mūsu dzīves enerģija. Tas dod spēku dzīvot un darboties, tas dod iedvesmu, lai tiktu iestudētas lugas, viencēlieni, skeči ar humora pieskaņu un ne tikai. Kā mums tas izdodas, lai vērtē skatītāji, kas ir visbargākā žūrija. Pa šiem gadiem esam sapratuši, cik ļoti viņi mūs mīl un atbalsta ar saviem aplausiem.

  Aktieru sastāvs  pa šiem daudzajiem gadiem ir bijis dažāds. Savu artavu ir iedevuši ļoti daudzi meirānieši, kas dažādos laika posmos ir spēlējuši teātri un iepriecinājuši skatītājus. Vai katrā mājā mīt pa aktierim.

  Kolektīvam ir izveidojusies sadarbība ar lugu autoru Aivaru Banku no Liezēres. Mūsu repertuārā iestudētas vairākas viņa sarakstītās lugas. Autors arī centās būt uz visām pirmizrādēm. “Barona bunduļa atgriešanās”, ”Kredīts”. “Visi radi kopā”, kuri piedzīvoja 13 izrādes un ar šo lugu tika izcīnīta 3. vieta rajona skatē. Pie sava nosaukuma kolektīvs 2011.g. tika pateicoties iestudējumam “Žņaudzavas zelts”. Turpmāk mēs sauksimies- “Zeltrači”. Tas ir tik zīmīgi! Daudzas lugas iestudētas, kuru autors ir Andris Niedzviedzis. “Viņa ir īstā, muterīt!”,”Trīarpus atraitnes ”,”Dūdene zin”. Šī arī bija skatītāju iemīlēta izrāde. Izrāde “Dūdene zin” 2018.g.piedalījās skatē, kas notika Cesvainē un ieguva 2. pakāpi. Tās bija ugunskristības režisorei Ilonai Malahovskai, kura turpina kolektīvu virzīt jaunām virsotnēm.

    Amatierteātra kolektīvs ir atsaucīgs un, labprāt piedalās un kuplina arī citus tautas nama un kolektīvu pasākumus. Lubānā vairākus gadus tika rīkotas skeču parādes, kur piedalījās daudzi kolektīvi. Meirānieši arī vienmēr aktīvi atbalstīja un skatītāju vērtējumam nodeva savu sniegumu. Esam bijuši uzaicināti uz jaukiem skeču pasākumiem gan Barkavā, Gaigalavā, Litenē, Biksērē. Uz šiem pasākumiem kā ciemakukuli aizvedām jautrus, asprātīgus skečus, kuri neatstāja vienaldzīgos. Ar savām izrādēm esam pabijuši gan tuvākā, gan tālākā apkaimē. Brauciena laikā tika nospēlētas pat  2 izrādes dienā. To tikai mēs varam!

    2014. gadā jūlijā pabijām Ventspilī uz 13. Latvijas amatierteātru salidojumu. Ļoti jauks brauciens 3 dienu garumā. 2016. gadā, ar izrādi “Šauj viņu nost”, “Zeltrači” atzīmēja savu 25.gadu jubileju. No 2018. gada marta “Zeltači” kopā ar tautas namu sāka rīkot skeču pasākumu, ar domu, ka tas varētu kļūt par tradīciju, teātra dienu atzīmējot. Tāds notika arī 2019. g., bet 2020. g. izpalika ierobežojumu dēļ. Tomēr rudenī pabijām uz jauku īslugu festivālu Dzelzavā.

   Esam iestudējuši arī Neretieša “Kam tiks Pičs”, Ritas Misūnes “”Šauj viņu nost!, Māras Hormas “Brango ķērienu”. Šajā izrādē bija ļoti izaicinoša dekorācija-zārks. Nospēlējām 7 izrādes. Interesanta likās Ivetas Salgrāves sarakstītā luga ”Līču vilinājums”. Tas bija izaicinājums visam kolektīvam, ar kuru mēs ļoti labi tikām galā, jo uzslavas dzirdējām arī no pašas autores, kas apmeklēja  pirmizrādi. “Zeltrači” pirmie iestudēja šo lugu.  Žēl, ka šī izrāde tika nospēlēta tikai 2 reizes…bet, kas zin….Elizabete Hafere mūs pamudināja uz “Gadsimta lapsu medībām”(nospēlētas 8 izrādes, epidēmija nedaudz piebremzēja, bet vēl 5 izrādes paredzētas!). Mums vēl tik daudz darāmā!

  Lai dzīvotu, ir jārada. Jārada prieks, iespējas, domas, darbi, attiecības, māksla, jo kas ir teātris?  Dzīvs organisms vai ilūziju fantāzija? Aizmiršanās vai skola? Vieta, kur pierādīt sevi, vai iespēja satikt  laikabiedru? Lai kādā vārdā mēs to sauktu, tas ir brīnums. Brīžam noslēpumains un valdzinošs, brīžam uzjautrinošs, dažreiz dzēlīgs. 

 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums