Lubānas folkloras kopa

Dibināšanas gads:1985
Dalībnieku skaits:10
Kolektīva vadītājs:Līga Grāvere 26196119, lgravere@inbox.lv
Mēģinājuma vieta:Lubānas pilsētas klubs
Mēģinājuma laiks:Trešdienās un piektdienās. Ja nepieciešams, tad pirms koncertiem notiek papildus mēģinājumi.

1985.gadā Krišjāņa Barona 150 jubilejas gads bija nozīmīgs Lubānas kultūras dzīvē. Vietējo teicēju: dziedātās dziesmas sagaidīja dzirdīgas ausis un skanīgas balsis. Lubānas vidusskolas meitenes skolotājas Aijas Portnovas (vēlāk Andersones) vadībā pierakstīja vietējo teicēju dziesmas.              Mēs esam kolektīvs ar 35 gadu stāžu. Kolektīvā ir dziedājuši 60 dziedātāji. Pašlaik kolektīvā aktīvi dzied 10 dziedātājas, divas no kurām dzied no kolektīva dibināšanas. Vēlamies saglabāt tēvu tēvu teiktās dziesmas un padarīt mūsdienu Latviju latviskāku. Vēlamies lai tautasdziesmai būtu sava redzama vieta mūsu bērnu un mazbērnu dzīvē

Dziedam vietējo teicēju Marciannas Dārznieces un Annas Gruzītes dziesmas, kā arī Latgales teicēju Broņislavas Martuževas, Broņislavas Stērninieces, Eleonoras Volkovas, Martas Šmidtes, Valentīnas Baranovskas un Līvijas Medisas teiktās dziesmas, kā arī 30. – 60. gadu galda dziesmas un ziņģes. Kuplinām laulību ceremonijas, mičošanas kāzās, piedalāmies Aiviekstes svētkos, veidojam gadskārtu ieražu koncertus – Līgo, Ziemassvētkus, Meteņus, Mārtiņus, Miķeļus. 

 

Piedāvājums

Dziedam vietējo teicēju Marciannas Dārznieces un Annas Gruzītes dziesmas, kā arī Latgales teicēju Broņislavas Martuževas, Broņislavas Stērninieces, Eleonoras Volkovas, Martas Šmidtes, Valentīnas Baranovskas un Līvijas Medisas teiktās dziesmas, kā arī 30. – 60. gadu galda dziesmas un ziņģes. Mums ir bagāts dziesmu pūrs par cerēšanos, derībām, kāzām, gadskārtu ieražu svētkiem.

 

Vēsture

1985.gadā Lubānas vidusskolas meitenes skolotājas Aijas Portnovas (vēlāk Andersones) vadībā pierakstīja vietējo teicēju dziesmas. Pamazām pievienojās Lubānā dzīvojošās Latgales teicējas un dziedātājas un aizsākās folkloras kustība Lubānā. Pirmās kolektīva vadītājas Aija Portnova (vēlāk Andersone)  un  Dace Koļesņikova. No 1989.gada kolektīvu vada Valentīna Baranovska. No 2017. gada kolektīvu vada Līga Grāvere.

Kolektīvs piedalījies:

Folkloras festivālos “Baltica” Latvijā, kuru tēmas ir bijušas – 1988. gadā  - Saule, 1991. gadā - Ģimeņu godi, 1994. gadā – Saule, Pasaule. Viņsaule, 1997.gadā  Cilvēks un darbs, 2003. gadā - Zeme, 2006. gadā - Mūsmājas, 2009. gadā - Zīmes, 2012. gadā - Ceļš, 2015. gadā Mantojums, 2018. gadā  - Jāņi, Ziedēšana.

1995. gadā kopā ar Madonas folkloras kopu „Vērtumnieki” piedalījāmies Festivālā „Baltica 95” Igaunijā.

Esam neiztrūkstošas arī visos Dziesmu un Deju svētkos no 1990. līdz 2018. gadam.

Esam piedalījušās visos Lubānas kultūras nama rīkotajos “Aiviekstes svētkos”, īpaši atzīmējot

folkloras kopu, tautisko deju kolektīvu, kāzu muzikantu un kāzu saimnieču uzvedumu „Kāzas Lubānā ar etnogrāfiskiem elementiem” - “Aiviekstes svētkos 2002”, kur mums bija atvēlēta vadoša loma šajā uzvedumā.

 

Sasniegumi

2011. gads Folkloras kopu un etnogrāfisko ansambļu skate Valmierā - 1. kategorija

2014. gads Folkloras kopu un etnogrāfisko ansambļu skate festivālam „Baltica 2015”-

II pakāpe

2015. gads Pateicība par veikumu starptautiskajā folkloras festivālā „Baltica 2015”

2017. gads  Folkloras kopu skate - II pakāpe

 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums