"Iepazīstam profesijas" Bērzaunes pamatskolā

18.oktobrī skolā viesojās profesionāļi, lai radītu jauniešos interesi par dažādām profesijām.8. un 9.klases skolēni tikās ar skolas absolventi Zani Silmanoviču, kas šobrīd strādā Valsts policijā un ir Aizkraukles nodaļas Kriminālpolicijas nodaļas inspektore. Zane pastāstīja, ka jau vidusskolā izlēmusi savu nākotni saistīt ar darbu policijā un mērķtiecīgi uz to virzījusies. Viņa iepazīstināja ar izglītības iestādēm, kuras nepieciešams absolvēt, lai iegūtu atbilstošu kvalifikāciju. Tomēr ar zināšanām vien nepietiek. Policistam jābūt arī atbilstošā fiziskā formā, un tā tiek pārbaudīta katru gadu. Lai sevi uzturētu atbilstošā formā, Zane nodarbojas ar daudzcīņu un regulāri ar panākumiem piedalās dažāda mēroga sacensībās. Darbs policijā ir atbildīgs, tas prasa precizitāti, vēsu prātu, stabilu nervu sistēmu, bet tas ir arī labi atalgots.

8.klase

1.-6.klases skolēni iepazina mākslinieka profesiju, tiekoties ar tekstilmākslinieci Danuti Vēzi un koka mēbeļu galdnieku- mākslinieku Zigmundu Lauriņu.

Skolēni uzzināja, kāds izglītības ceļš ejams, lai Latvijā kļūtu par šo arodu pratējiem, kādas prasmes, talanti jāattīsta un nemitīgi jāpilnveido, kādi šķēršļi jāpārvar, lai izcīnītu savu vietu darba tirgū. Meistardarbnīcā  klātesošie iepazinās ar dažādu kokamatniecības izstrādājumu un mākslas darbu paraugiem. Mākslinieki sniedza nelielu ieskatu par izmantotajām tehnoloģijām. Katram bija iespēja iejusties arī meistara lomā un pašiem izgatavot nelielu koka rotu, izmantojot meistaru iepriekš sagatavotus materiālus.

Mākslinieki aicināja skolēnus jau tagad būt vērīgiem un attīstīt savus īpašos talantus. Ja padodas zīmēt, šūt, darboties ar dabas materiāliem, tas jāliek lietā. Māksla ir vērtība, bet, lai to radītu, jāattīsta tādas rakstura īpašības kā pacietība, precizitāte, radošums. Būt māksliniekam ir sirdsdarbs. Tā ir profesija, kas bija gan senatnē, gan būs nākotnē. Mākslinieki skolēniem vēlēja drosmi uzdrīkstēties darīt to, kas ļoti patīk. Starp citu, par Zigmunda Lauriņa darbošanos pavisam drīz TV varēsim skatīties raidījumā „Meža stāsti”.

Jolanta Pabērza

Šis pasākums notika Eiropas Savienību fondu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 8.3.5. specifiskā atbalsta mērķa “Uzlabot pieeju karjeras atbalstam izglītojamajiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” projekts Nr.8.3.5.0/16/I/001 “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums