Karjeras attīstības atbalsta pasākums „Amatu diena - 2019” Madonas pilsētas vidusskolā

Pasākums notika projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts  vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

Mērķis: iepazīstināt skolēnus ar vecāku, vecvecāku profesijām un vaļaspriekiem.

Dalībnieki: Madonas pilsētas vidusskolas 1.klašu skolēni.

Pasākuma apraksts ar foto:

29.aprīlis 1.klašu skolēniem un viņu audzinātājām bija īpaša diena. Nodarbības vadīja un ar savām amata (vaļasprieku) zināšanām un  prasmēm dalījās 1.klašu 8 skolēnu vecāki, vecvecāki un domubiedri. 1.a klasi pārstāvēja Baiba Briede (ārsta palīgs), 1.b.klasi  -  Zintis Ravinskis (ugunsdzēsēju vada komandieris) un Voldemārs Krieviņš (ugunsdzēsējs), 1.c – Uldis Auziņš (motokluba prezidents) un Jānis Raškovskis (motobraucējs), 1.d – Jānis Bakmanis (biškopis) un Linda Bakmane (mājsaimniece), 1.e – Andris Plinte (zemessargs).

Liels PALDIES! nodarbību vadītājiem! Jūs bijāt LIELISKI!



Nodarbību vadītāji 20 minūšu laikā katrai klasei stāstīja, rādīja un radīja interesi par savu profesiju, vaļasprieku. Pavisam tika novadītas 25 nodarbības.

Baiba Briede -  ārsta palīgs, ikdienā strādā Vidzemes reģionālā centra Madonas NMPD

(neatliekamajā medicīniskajā palīdzības dienestā). NMPD misija – glābt un saglabāt cilvēku dzīvības.

Uz NMP  dienesta ārkārtas tālruni ‘113’ jāzvana situācijās, kad cilvēka dzīvība ir apdraudēta un neatliekamās medicīniskās palīdzības saņemšanā izšķirošas ir minūtes – ir gūta ļoti smaga trauma vai ir pēkšņa saslimšana un neatliekamā medicīniskā palīdzība nepieciešama nekavējoties. 

Baiba Briede skolēniem pastāstīja, kā jārīkojas kritiskās situācijās un kā palīdzēt pašam sev, kādām rakstura īpašībām jābūt, lai strādātu NMP, kur jāmācās par medicīnas darbinieku. Īpaši tika uzsvērti drošības jautājumi. Visvairāk skolēniem patika praktiskā darbošanās -  mulāžas elpināšana, roku, kāju dažādu traumu saitēšana utt. .Paldies jaukajai lektorītei par daudzveidīgo darbošanos!


Zintis Ravinskis - VUGD VRB Alūksnes daļas vada komandieris un Voldemārs Krieviņš  - VUGD ugunsdzēsējs.

Zintis Ravinskis pastāstīja ugunsdzēsēja galvenos pienākumus:

1. īstenot valsts politiku ugunsdrošības, ugunsdzēsības, civilās aizsardzības un vienotā ārkārtas palīdzības izsaukumu numura "112" darbības jomā; 2. uzraudzīt normatīvajos aktos noteikto ugunsdrošības un civilās aizsardzības prasību ievērošanu; 3. veikt ugunsdzēsības un glābšanas darbus; 4. koordinēt iestāžu, organizāciju, komercsabiedrību un pašvaldību izveidoto ugunsdrošības, ugunsdzēsības un glābšanas dienestu un brīvprātīgo ugunsdzēsēju organizāciju darbību, kas saistīta ar ugunsdrošību un ugunsdzēsību.

‌Interesantākā nodarbības daļa bija tā, kur praktiski ugunsdzēsēji parādīja, kāds ir ugunsdzēsēju darba aprīkojums – viņi darbā strādā ar ugunsdzēsēju glābēju tehnisko aprīkojumu, sakaru līdzekļiem, uztur sakarus ar notikuma vietā iesaistītajiem dienestiem. Valkā formas tērpu, kaujas tērpu, siksnu ar karabīni, cimdus, ķiveri ar pasegu. Darbā izmanto arī cirvi un individuālo lukturi. Ja nepieciešams doties elpošanai nepiemērotā vidē, izmanto masku, kas tiek piestiprināta pie elpošanas aparāta. 

Darba vide – ugunsdzēsēju depo.  Darba apstākļi  -  darbs maiņās: viena diennakts jāstrādā un trīs - brīvas. Strādā dzīvībai un veselībai bīstamā vidē (elpošanai nepiemērota vide, bīstamo un bioloģiski aktīvo vielu, jonizējošā starojuma avotu iedarbība, darbs augstumā, ūdeņos un uz ledus).

Nodarbību vadītāji skolēniem uzsvēra drošības jautājumus, jo tikai esot uzmanīgiem ar uguni, var sevi pasargāt no nelaimes. Ne visi var kļūt par ugunsdzēsējiem. Jābūt fiziski un psiholoģiski stipriem. Ir pat tā, ka vispirms cilvēks praktiski pamēģina, vai spēs izturēt gan fiziski, gan emocionāli ugunsdzēsēja darbu, tikai tad, ja pierāda, ka spēj veikt šo darbu, tad iegūst attiecīgo izglītību.

Zintis Ravisnkis skolēniem novēlēja – „Izturību, aizrautību mācībās un zinātkāri”.‌


Uldis Auziņš un Jānis Raškovskis pārstāvēja motoklubu „MAD FOX”.
‌Pavisam nedaudz tika ieskicēta motokluba vēsture  - motoklubs dibināts tālajā 2000.gadā Liepājā, bet aktīvu darbību izbeidza 2007.gadā. Pēc 10 gadiem 2017.gada rudenī MAD FOX ieradās rudens sapulcē un paziņoja par kluba darbības atjaunošanu, stilizējot kluba „krāsas”, un klubs tika atzīts! Motoklubs MAD FOX ir savienība, kurā pamatvērtības ir brālība un ģimeniskums, ne tikai labi pavadīt laiku baudot izbraucienus, bet arī atbalstīt vienam otru ikdienā, tādējādi kļūstot par lielas ģimenes daļu – (MAD FOX Family). Bērniem īpaši interesēja motocikli, arī kluba biedru apģērbs. Tika uzdoti visdažādākie jautājumi gan par motocikliem, gan par to, kas nepieciešams, lai kļūtu par motokluba biedru. Uldis Auziņš uzsvēra, ka darbošanās motoklubā ir dzīvesveids, ir jābūt fiziski un  morāli stipram, lai būtu pārliecināts par sevi un spētu vadīt gan klubu, gan motociklu. Īpaši tika uzsvērti drošības jautājumi. Jaunajai paaudzei viņš novēl: „Būt saliedētiem, patstāvīgiem!”.


Jānis Bakmanis – biškopis (pensionēts pedagogs) vēlēja bērniem kļūt par biškopjiem vismaz hobija līmenī. Nodarbībā viņš labprāt dalījās ar savu amata prasmi. 1.d klase kopā ar biškopi Jāni Bakmani. Audzinātāja Inita Rūka ietērpta bitenieka tērpā.

Kas tad ir biškopis? Biškopis, arī saukts par dravnieku un bitenieku, ir cilvēks, kurš tur medus bites, to ražoto produktu — medus, vaska, putekšņu, apputeksnēto augļu un dārzeņu dēļ, lai audzētu un pārdotu bites un bišu mātes citiem biškopjiem vai vienkārši kā vaļasprieku. Tā ir vissenākā profesija.

1.c klase uzmanīgi klausās stāstījumu par bišu dzīvi. Atbildot precīzi uz jautājumiem, varēja tikt arī pie medus burciņām. Saldākais mirklis – medus degustācija. Jānim Bakmanim palīdz 1.d klases skolnieces Sofijas mamma – Linda Bakmane. Paldies par atsaucību un vēlējumu bērniem – „Lielāku atsaucību it visā!”


Andris Plinte – Latvijas Republikas 55 KB zemessargs. Nodarbībā Andris Plinte pastāstīja, kas ir zemessardze, kādi ir zemessarga pienākumi, kāda ir zemessarga ikdiena, kādām jābūt rakstura īpašībām, lai kļūtu par zemessargu. Praktiskajā daļā nodarbības vadītājs skolēnus iepazīstināja ar zemessarga aprīkojumu. 1.e klase kopā ar zemessargu Andri Plinti.

‌Latvijas Republikas Zemessardze ir Nacionālo Bruņoto Spēku sastāvdaļa. Zemessardzes mērķis ir iesaistīt Latvijas Republikas pilsoņus valsts teritorijas un sabiedrības aizsardzībā, tā piedalās valsts aizsardzības sistēmas uzdevumu plānošanā un izpildē saskaņā ar valsts aizsardzības plānu.

Būt par zemessargu  - tas ir dzīvesveids, jo zemessargos darbojas brīvprātīgi, ārpus ikdienas darba pienākumiem. Ar savu piemēru, stāstījumu par darbošanos zemessargos, Andris Plinte aicināja ikvienu skolēnu aizdomāties, cik svarīgi ir domāt par savas Tēvzemes aizsardzību.

Ir visdažādākās brīvā laika pavadīšanas iespējas, tomēr daudzi jauni cilvēki vēlas pievienoties Zemessardzei. Tā viņi gūst iespēju brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību un aizsardzību.  Motīvi, kāpēc stāties Zemessardzē, var būt dažādi. Piemēram, vēlme pilnveidot sevi, apgūstot militārās pamatiemaņas un uzlabojot fizisko formu. Tā ir iespēja aktīvi un saturīgi pavadīt brīvo laiku, kā arī iegūt jaunus draugus. Daļai pilsoņu Zemessardze ļauj izvērtēt savus spēkus un saprast, vai turpināt ar iestāšanos profesionālajā dienestā. Gūtā pieredze un zināšanas, protams, var noderēt arī tiem, kas neplāno kļūt par profesionāliem karavīriem. Taču lielākais ieguvums ikvienam – iespēja kalpot dzimtenei, tā apliecinot savu  patriotismu ne tikai vārdos, bet arī darbos.

 

Paldies 1.klašu skolēniem un viņu audzinātājām par ieinteresētību, atsaucību pasākuma „Amatu diena – 2019” 1.klasēm īstenošanā!  Pasākums tika novērtēts kā ļoti  izglītojošs! Savukārt nodarbību vadītāji visi kā viens  aptaujā atzina, ka nākamajā gadā noteikti lietderīgi ir iepazīstināt  skolēnus  ar citu  vecāku, vecvecāku profesijām un vaļaspriekiem!

 

Madonas pilsētas vidusskolas sākumskolas pedagogs karjeras konsultants – Jolanta Pabērza
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums