PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Dziedošo muzicējošo ģimeņu “Spiets”

iesūtīts: 2017.10.23 18:21
Šobrīd miķelītes un mārtiņrozes dārzos vēl dāvā visiem savu krāsu prieku, bet tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, 4.novembrī, Madonas pilsētas kultūras namā, valsts 100 gadu jubilejas ieskaņas koncertā, dziedošo un muzicējošo ģimeņu “Spiets” sadarbībā ar Madonas novada pašvaldību, piedāvā tikšanos ar mūsu Latvijas Gaismas cilvēku - Jāni Streiču un mūsu novadnieci, leģendāro aktrisi Olgu Dreģi, kura iejutusies visdažādākajos tēlos izcilā režisora filmās.

Par Olgu Dreģi teātra krustmeita Sarmīte Rubule (mūsu novadniece) teikusi: “Viņai piemīt iedzimts magnētisms, ko šodien sauc par harizmu... Tikai tāds aktieris var tik nozīmīgi atklāt ne vien tēla dzīvi, bet arī visas tautas likteni... Man dažbrīd šķiet, ka garīgo enerģiju Olga saņem no kāda augstāka spēka”.


Savukārt, par Jāni Streiču teātra zinātniecei Irēnai Lagzdiņai ir šāds viedoklis: “Skatoties viņa filmu “Cilvēka bērns”, arī citus Streiča darbus, mani neviļus pārņēmusi pārliecība, ka viņam šai dzīvē piešķirta kāda īpaša misija.”

Olga Dreģe pievienojas: “Viņš ir savas zemes, savas tautas sirdsgudrs tulks, pats īsts zemes bērns, kura darbos jūtama Dieva klātbūtne. Tas viņam laikam nāk no senčiem. Dievs viņam dāvājis tādu lielu talantu, lai viņš palīdzētu mūsu tautai garīgi neiznīkt.”

Nu šie Latvijas Gaismas cilvēki 4.novembrī būs uz Madonas kultūras nama skatuves, reizē izjūtot atkalredzēšanās prieku ar Meirānu puses dzejnieka Jāņa Gavara dzimtas kapelu, kura muzicēja Jāņa Streiča filmā “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, kur Olga Dreģe tik asprātīgi atklāj filmas tēlu Dagniju, kā visu dzīves norišu “diriģenti”.

Gavaru dzimtas kapelas tradīcijas dzīvas uztur nu jau aizsaulē esošā dzejnieka Jāņa Gavara bērni ar ģimenēm un iesākto turpina arī mazdēls Aigars Noviks - mūsu kinoteātra “Vidzeme” vadītājs. Kinoteātrim “Vidzeme” novembra mēnesī aprit 55 gadu darbības jubileja. Šobrīd gan tajā ir uzsākti nozīmīgi remontdarbi.

Arī man pašai dzīves gados ir bijusi personīga saskarsme ar Jāni Streiču viņa radu godos, kuri savulaik dzīvoja Lazdonas pusē. No tā laika ar apbrīnu sekoju šai radošajai, reizē dziļi cilvēciskajai un saskarsmē patiesi vienkāršajai personībai. Ilgi auklēju domu par tikšanos ar viņu uz Madonas kultūras nama skatuves.

Pasākuma laikā melodijas no Jāņa Streiča filmām izdejos TDA “Vidzeme” vidējās paaudzes deju kolektīvs, Rudītes Jurciņas vadībā, savukārt Igauņu ģimenes kapela, kuri kapelas “Dziga” sastāvā iespēlēja mūziku kinofilmai “Rūdolfa mantojums”, mēros ceļu no Rēzeknes novada Gaigalavas, lai koncertuzvedumā ienestu draiskus, latgaliskus akcentus.

Bet Ikšķiles novada jauktais koris “Ikšķile” (diriģents Česlavs Batņa, solists Arvis Petkuns (mūsu novadnieks), koncertmeistare Jolanta Grase) izdziedās dziesmas no Jāņa Streiča kinofilmām.

Pasākuma 2.daļā mūs uzrunās vēl kāds īpašs viesis - kinoaktieris. Kurš? To šobrīd neizpaudīšu. Tas lai paliek pārsteigumam!

Un pārsteigumus atnesīs arī citi viesi, jo mūzika, deja un vārds būs mijiedarbībā. Tikai daļu minēšu. Būs Sarkaņu pagasta jauktais vokālais ansamblis “Rondo”, vadītāja Dace Kalniņa, TDA “Vidzeme” jauniešu un vidējās paaudzes deju kolektīvi, Rudītes Jurciņas vadībā, viesi no “Brakiem”, Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolas saksofonistu kvartets, Andreja Cepīša vadībā.

Nāciet! Klausieties, skatieties. Sirsnīgi aicinu - ieiesim visi kopīgi mūsu Latvijas 100 gadu ieskaņas Gaismas ceļā tā mīļi un gaiši!

Pasākumā būs arī divas izstādes - viena veltīta Jāņa Streiča un Olgas Dreģes radošajam ceļam, otra veltīta “Spieta” 25 gadu darbībai.

Videomontāža: Kārlis Kumsārs.

Madonas pilsētas kultūras namā 4.novembrī pulksten 18:00.
Pateicoties labvēļiem un atbalstītājiem ieeja pasākumā bez maksas.



Informāciju sagatavoja: pasākuma organizatore un režisore Anita Kļaviņa.

‌Ievietoja:
‌Inga Arāja
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums