Latvijā kafijas dzeršanas tradīcijas ir cieši saistītas ar viesmīlību un sadzīvi. Vēl 19. gadsimtā kafiju uzskatīja par svētku dzērienu, ko baudīja svētdienās vai ciemiņu uzņemšanā. Vēlāk, 20. gadsimtā kafija bija īpaša vērtība – to pasniedza pie galda kā zīmi, ka viesis ir gaidīts.
Cienājot viesi ar kafiju, vai baudot savu sagatavoto kafiju, klāt pievienoti gardumi – mājās cepta plātsmaize, rauši, smalkmaizītes, kāds kūkas gabaliņš vai cepumi. Nereti klāt piekoda arī kādu ievārījuma maizīti, vēlākos gados, šokolādes gabaliņi vai konfektes. Mūsdienās kafiju bauda ar tortes gabaliņu, siera kūku vai kruasānu, bet tradīcija – kafijas tase ar kādu gardumu – joprojām ir neatņemama ikdienas un svētku sastāvdaļa.
Starptautiskā kafijas diena ir veltīta tam, lai popularizētu šo dzērienu visā pasaulē. 2014. gada martā Starptautiskās kafijas organizācijas dalībvalstis vienojās noteikt 1. oktobri par Starptautisko kafijas dienu, lai radītu vienotu svinību dienu kafijas cienītājiem visā pasaulē.
Tādēļ arī Madonas muzejā, kur būs iespējams skatīt izstādi, veltītu kafijai, mēs aicinām uz sirsnīgu un mazliet citādu sarunu ar muzejniekiem, uz kafijošu. Tiekamies 1. oktobrī plkst. 12.00 un plkst. 17.00, kur piedāvāsim tasi gardas kafijas, kādu gardumu un sarunas ar muzejniekiem.
Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja direktore Zane Grīnvalde