.

Ērgļu deju kolektīvam “RŪDOLFS” - 30

iesūtīts: 2024.03.18 09:32
9. martā Ērgļu saieta nams bija piepildīts ar īpašu svētku gaisotni, ko radīja Vidējās paaudzes deju kolektīva “Rūdolfs” 30 radošo darba gadu jubilejas koncerta dalībnieki un viesi.

Dzīvē visu nosaka nevis ieelpas un izelpas mirkļi, bet gan īpašie mirkļi, kad aizraujas elpa – tā VPDK “Rūdolfs” aicināja bijušos dejotājus, tuvākus un tālākus kolektīva draugus, kā arī visus dejas cienītājus uz savu 30 gadu jubilejas koncertu “Deju duelis – Šeit un Tagad”.’

Kolektīvs vienmēr darbojies aizrautīgi un enerģiski, un tieši tāpat notika gatavošanās svētkiem, kas bija ne tikai varēšanas, bet arī kopības apliecinājums. Telpu noformēšana, fotosesija, idejas neformālākai koncerta norisei un gaisotnei – priekšdarbi, lai skatītāji izjustu mirkļu burvību, ko žēl projām laist. Par to īpašs paldies “Rūdolfa” dejotājai Lienei Opincānei.

Dejotāju galvenais dzinējspēks ir pašu griba un, bez šaubām, kolektīva vadītājs. “Rūdolfam” tā ir Antra Grinberga, kura visus trīsdesmit gadus vada kolektīvu.

Antras Grinbergas nesavtīgā  un neatlaidīgā darba rezultāts ir ne tikai “Rūdolfa” piedalīšanās dažāda līmeņa pasākumos pagasta un novada svētkos, konkursos un Vispārējos latviešu dziesmu un deju svētkos, bet arī latviešu dejas popularizēšana aiz mūsu valsts robežām. Deju kolektīva “Rūdolfs” dalībnieki ir piedalījušies Eiropiādes deju festivālos Spānijā, Dānijā, Šveicē, Itālijā, Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Beļģijā, Portugālē, ar latviešu tautas deju iepazīstinājuši skatītājus festivālos Rumānijā, Bulgārijā, Francijā, Slovākijā. Visi braucieni bijuši neaizmirstami gan kā iespēja reprezentēt savu dejas prasmi, gan iepazīt citu valstu vēsturi, ģeogrāfiju un kultūru, jo vadītāja allaž rūpējusies par dalībnieku labsajūtu, rūpīgi plānojot katru braucienu.

“Rūdolfs” ne tikai brauc ciemos, bet arī uzņem viesus. 24 reizes Ērgļos noticis vidējās paaudzes deju kolektīvu pasākums “Jautrā pastaliņa”, kurā tradicionāli aicināti gan Madonas novada vidējās paaudzes deju kolektīvi, gan sadraudzības kolektīvi no visas Latvijas. Sena šī pasākuma tradīcija ir paša kolektīva radīta jaunrades deja.

Ērgļos ir notikuši vairāki festivāli “Ērgļu raksti”, kuros piedalījušies ārvalstu deju kolektīvi no Izraēlas, Lielbritānijas, Francijas un Igaunijas. 

Ar deju kolektīvu “Röömutallad” VPDK “Rūdolfs” saista ilgstoša draudzība, un viņi bija viesos arī šajā jubilejas reizē.

“Rūdolfam” deja – ne tikai vaļasprieks, bet neizsīkstošs enerģijas avots un dzīvesveids. Mēģinājumos neatlaidīgā darbā apgūtais tika rādīts koncerta pirmajā daļā kopā ar jauniešu deju kolektīviem “Trimiņš” un “Rūdis”. Šoreiz gan netika dejots kopā ar bērniem, bet abos minētajos kolektīvos dejo “Rūdolfa” dalībnieku bērni, kas apliecina, ka deju tradīcijas Ērgļos ir spēcīgas un ilgtspējīgas. Savukārt aizkustinošs mirklis bija “Rūdolfa” bijušo dejotāju priekšnesums – vadītājas radītais “Deju popūrijs”.

Iesaistīšanās kolektīvā ir ne tikai lieliska iespēja no darba brīvajos brīžos izkopt stāju un ritma izjūtu, bet arī lustēt un vairot enerģijas pieplūdumu pie draugu kolektīviem un uzņemt viņus savās mājās. Tāpēc arī šajā jubilejas reizē koncerta otrajā daļā bija iespēja baudīt “Amatas” - vadītāja Lilita Ventere, “Dzēses” ( Skrīveri) vadītāja Gita Skudra, “Muduraiņa” (Vecpiebalga) vadītāja Antra Grinberga, TDA”Lubānas” (Lubāna) vadītāja Laila Ozoliņa,” Kalsnavas” (Jaunkalsnava) vadītājs Aivars Normunds Briedis. Un “Dzirnu” (Cēsis) vadītāja Ilona Klince dejotāju uzstāšanos.

Koncertā “Rūdolfs” starp deju ritmiem tika izspēlēti trīs dueļi - starp tagadējā “Rūdolfa” un viedā “Rūdolfa” dalībniekiem, starp “Rūdi” un “Trimiņu” un starp draugu kolektīviem. Kapteiņi Māris Grīnbergs un Mārtiņš Āzens iejutās kapteiņu lomās un kopā ar komandu, atbildot uz sagatavotajiem uzdevumiem, ieskatījās kolektīva vēstures lappusēs.

Koncerta izskaņā jubilāri piedāvāja skatītājiem improvizētu priekšnesumu, ar prieku un azartu iejūtoties “Skroderdienu” tēlos – kā jau “Rūdolfs”!

Sirsnīgi, nepiespiesti, mīļi – diez vai vārdi spēs raksturot īpašo atmosfēru, kas valdīja saieta namā šajā vakarā. To nevar ne pateikt, ne uzrakstīt, to vajag sajust! Par to bija parūpējies katrs deju kolektīva dalībnieks. Par to gādāja atraktīvā koncerta vadītāja Ilona Muižniece, kas, iejutusies Pindacīšas tēlā, uzturēja īsti “Blaumanisku” garu. Milzīgs paldies skatītājiem par labvēlību un atbalstu koncerta laikā!

Tāpat gribam teikt paldies mūsu sponsoriem: Ievziedi un Ogas par skaisto vakara atmosfēru un bufetnieci; “NEGANTI gardi” un ZS “Paurēni” par gardajām pirmssvētku pusdienām; “KL Kūkas”, “KORE”, Andrim Stalīdzānam, Gatim Truksnim par bufetes galda satura papildināšanu; “Stiprs” un “Drukas Nams” par skaisto “Rūdolfa” foto izstādi; visai Ērgļu Saieta nama saimei par atbalstu un māju sajūtu visus 30 gadus.

Vai labākais ir jau pagājis? NĒ! Labākais vēl priekšā… Gaidīsim ciemos nākamajā jubilejas reizē!

 

Deju kolektīva “Rūdolfs” dejotāja no kolektīva pirmsākumiem - Vita Sondore

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums