.

“Imanta Lancmaņa māksla gadu gaitā” - Izstādes atklāšana

iesūtīts: 2023.12.04 08:42
Izstāde Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā būs aplūkojama no 8. decembra līdz 2024. gada 11. februārim. Aicinām tikties ar mākslinieku izstādes atklāšanas pasākumā šā gada 8. decembrī plkst. 16.00 muzeja Izstāžu zālēs, Skolas ielā 10a, Madonā.

Mākslinieka vārds saistās ar Rundāles pils ilggadējā direktora amatu (1976 – 2018), Triju Zvaiģžņu ordeņa virsnieku (1994), Eiropas gada cilvēku Latvijā (2021), mākslas un arhitektūras pieminekļu restaurēšanas speciālistu un iniciatoru, vairāku grāmatu autoru un sabiedrisko darbinieku, mākslas vēsturnieku, izcilu muzejnieku - mākslinieku Imantu Lancmani.

Mākslinieka darbi pēc 13 gadu pārrāvuma būs aplūkojami Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā. Tie pārsteigs, iepriecinās un sniegs gandarījumu skatītājiem. Vairāki no darbiem muzeja Izstāžu zālēs Imanta Lancmaņa personālizstādē viesojās jau iepriekš, tomēr tie ir tik komplicēti,niansēti un smalki, ka nav iespējams tos nevērot un netvert smalkās detaļas atkal un atkal. Šogad tā jau ir trešā mākslinieka personālizstāde. Gada sākumā darbi bija apskatāmi Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Valmieras muzeja Izstāžu namā, kā arī atsevišķus darbus varēja aplūkot Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē Jelgavā. Pēc darba gaitām Rundāles pilī muzeja direktora amatā, Imants Lancmanis daudz vairāk laika atvēlējis gleznošanai.

Madonas muzejā izstādē “Imanta Lancmaņa māksla gadu gaitā” būs apskatāmi darbi no gleznotāja pirmsākumiem, kā arī paši jaunākie darbi – tā tiks papildināta ar četriem iepriekš nekur neizstādītiem darbiem.

Mākslinieka darbos redzēsim vairākus ciklus – no ikdienas ainām un klusām dabām līdz pat klasiskiem Eiropas glezniecības vēstures žanriem un figuratīvām kompozīcijām.

 "Apmeklētājiem būs iespēja apskatīt ne tikai skaistus puķu pušķus un ainavas, bet arī manas pārdomas par mūžības tēmām. Iešana cauri 81 gadam, kas līdz šim ir bijis lemts, ir bijusi kā avantūra, ceļojums laikā un telpā. Ja rakstu grāmatu, es iztēlojos visu, kas ir bijis tajā vidē, bet, kad gleznoju, tad padaru šo darbu ticamu arī sev. Tāpēc detaļu pārbagātība. Es būtībā dzemdēju jaunu realitāti, kurā pats varu ieiet un par to priecāties. Skatos un brīnos – vai, es taču tajā pilnīgi varu iekāpt iekšā! Kā man tas viss patīk! Es gleznoju lietas, kas mani aizrauj un saista,” tā intervijās saka pats Imants Lancmanis

Izstādē iekļauti Imanta Lancmaņa darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Rundāles pils muzeja un Bauskas muzeja krājuma, Latvijas Mākslas akadēmijas, Latvijas Mākslinieku savienības, Latvijas Zinātņu akadēmijas, Zuzānu kolekcijas un citām privātkolekcijām. Izstāde būs papildināta ar nodarbībām bērniem, pieaugušajiem un senioriem.


Informāciju sagatavoja: Mākslas nodaļas vadītāja Elīna Krupko 
‌Tālr. Nr.: 64823844 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums