.

Muzeju Nakts

iesūtīts: 2023.05.09 14:44
Muzejs – vieta, kur rast iedvesmu. Muzeju nakts Madonas muzejā!

Jau 19. gadu visā Latvijā notiek Eiropas Muzeju nakts pasākumi. Laiks, kad muzejs apmeklētājiem atvērts vēlā vakara stundā un naktī. Laiks, kad durvis ver tādas telpas, kur ikdienā apmeklētāji netiek. Laiks, kad ikvienam ir iespēja pārliecināties, ka muzejs ir vieta, kur rast iedvesmu.

Mēs Madonas muzejā aicinām pavadīt šo laiku Madonas muzeja Izstāžu zālēs un Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuvē Sarkaņos.  Muzejā ne tikai krāj un glabā vēsturiskas liecības par pagātni un tagadni, bet arī pēta šīs vērtības, rod vēsturē un kultūras mantojumā iedvesmu. Un muzejs ir vieta, kur izstādēs šodiena satiekas ar pagātni, bet māksla skatāma dažādākajās izpausmēs.

Šajā gadā Muzeju nakts Madonas muzejam ir īpašs notikums, jo ikvienam būs iespēja skatīt Izstāžu zāles pēc Vides pieejamības projekta realizācijas.

Madonas muzeja direktore Līvija Zepa: “Šobrīd muzeji arvien vairāk tuvinās aktuālajām dzīves norisēm un stiprina saites ar savu publiku, vēstot par aktuālajām tendencēm mākslā, pētniecībā  un sabiedrībā. Patīkami, ka ar Madonas novada pašvaldības atbalstu, pateicoties veiksmīgam  arhitekta Jāņa Liepiņa  arhitektoniskajam un  dizaina risinājumam,  darbu veicējiem SIA “Trast Būve”, Andra Seržāna vadībā, esam ieguvuši mūsdienīgu, pievilcīgu  un ērtu Izstāžu zāli. Aicinu būt kopā ar mums muzeju naktī un baudīt mākslu, vēsturi un mūziku.”

Visas dienas garumā muzeja Izstāžu zāles būs atvērts ģimeņu dienas pasākuma dalībniekiem, kad ieeja muzejā būs bez maksas. Plkst. 15.00 aicinām uz sieviešu vokālā ansambļa “Madara” (vadītāja Ginta Āriņa) koncertuzvedumu, lai iejustos tuvojošā Muzeju nakts ieskaņās.

No plkst. 19.00 aicinām skatīt Izstāžu zāļu jaunās telpas vakara gaismā. Muzeju nakts programmas “Muzejs – vieta, kur rast iedvesmu” kulminācija būs franču džeza koncerts, kas muzeja apmeklētājiem tiek piedāvāts pateicoties Madonas novada pašvaldības finansējumam.  Plkst. 20.00 džeza ieskaņās muzicēs duets “Mamie Jotax” no Francijas: Karmena Lefransuā (Carmen Lefrançois) alts, soprāna un baritona saksofoni, flauta, vokāls, skaņdarbi, aranžējumi un Kamilla Mosjona (Camille Maussion) tenora un soprāna saksofoni, skaņdarbi, aranžējumi. Kā raksta Francijas Institūts Latvijā: “Šis ļoti iedvesmojošais un neparastais duets ir programmas Jazz Migration laureāts. Duetā “Mamie Jotax” Kamilla spēlē uz tenora vai soprāna saksofona un Karmena - baritona vai alta saksofons. Karmena spēlē arī flautu, dzied vai arī spēlē flautu un dzied vienlaicīgi! Abas mūziķes smēlušās ietekmes visdažādākajos mūzikas žanros. Savā izpildījumā viņas jūtas ērti gan eksperimentāli kontemplatīvajā, gan pasaules mūzikas un folkloras repertuārā. Nemitīgi žonglējot ar reģistriem, top trakulīgas un aizraujošas aranžijas.”

Savukārt plkst. 21.00 uzstāsies džeza improvizāciju meistars, čellists Vensāns Kurtuā (Vincent Courtois), aicinot meistara improvizācijā izpildītiem skaņdarbiem. Un noslēgumā Vensāns Kurtuā vienosies kopīgā mūzikas spēlē ar duetu “Mamie Jotax”.

Šajā naktī būs iespēja aplūkot jaunās izstādes: lielajās zālēs vairāk kā 80 Vidzemes mākslinieku darbu izstāde “Zeme deg”, mazajā zālē Madonas novada bibliotēkas 100 gadei veltīta izstāde “Gadsimta pietura – Madonas bibliotēka”, mansardā - “Zemē iesētās dienas”, savukārt foajē - Dzintara Lindena un Ivara Kļaviņa radītie darbi izstādē “Koka sirds”.

Savukārt Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuvē Sarkaņos aicinām uz Muzeju nakts pasākumu “Radīsim kopā”, kur no plkst. 19.00 – 24.00 varēs piedalīties dažādās radošās aktivitātēs:  lielās šalles adīšana, linu maisiņu šūšana ar rokas šujmašīnu, grāmatzīmju gatavošana, kā arī būs lieliska iespēja pārbaudīt savas zināšanas un maņas vienā no krātuves telpām par senajiem amatiem, savukārt pagalmā lieli un mazi varēs piedalīties spēlēs un rotaļās.

Esam patiesi saviļņoti tikties ar jums, muzeja apmeklētāji un draugi jau 13. maijā. Ar detalizētu Muzeju nakts programmu var iepazīties Madonas muzeja mājas lapā: www.madonasmuzejs.lv


Informāciju sagatavoja 
Zane Grīnvalde 
Izglītojošā darba nodaļas vadītāja 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums