PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Gaidot Lieldienas, Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs piedāvā

iesūtīts: 2021.03.26 10:41
Tuvojas Lieldienas, Kristus augšāmcelšanās svētki, gaismas uzvara pār tumsu. Lieldienas tiek svinētas arī kā vienas no četrām latviešu gadskārtām, kad tiek ievērotas tradīcijas – cilvēki ar savām ģimenēm dodas uz baznīcu, mājās krāso olas un rīko olu kaujas, šūpojas, dārzā meklē Lieldienu garauša paslēptās olas un sūta apsveikuma kartītes ar laba vēlējumiem.

Saistībā ar šo skaisto notikumu, piedāvājam aplūkot pastkartes/apsveikuma kartītes no Madonas muzeja krājuma.

Virtuālā izstāde Pastkartes “Priecīgus Lieldienas svētkus!” Nacionālajā Muzeju Krājuma kopkatalogā:  http://www.nmkk.lv/Exhibitions/ExhibitionForm.aspx?id=529 – pieejama no 19.marta.

Pirmo pastkarti izdeva Austrijas pasts 1869. gada 1. oktobrī Austroungārijā pēc austriešu ekonomista Emanuela Hermana ierosinājuma. 1870. gadā Vācijā sāka izdot pirmās ilustrētās pastkartes. Savukārt uz Latvijā pirmās nosūtītās pastkartes, ko izdeva Rīgas izdevniecība "O. Grīnvalds un Ko", tika uzspiests 1894. gada 8. augusta zīmogs. Madonas muzeja krājumā glabājas krāsainas, sirsnīgas un jaukas pastkartes/apsveikuma kartītes ar Lieldienu tematiku. 

Nelielajā virtuālajā izstādē aplūkojamas 1908.–1939. gadā nosūtītas pastkartes. Dažām pastkartēm otrā pusē rakstīta neliela vēstule, dažas savukārt ir neaizpildītas.

Lai atcerētos, kādi agrāk bija ticējumi un paražas, izstādei pievienoti Ilzes Miezones pierakstītie ticējumi.


‌Orientēšanās spēle pilsētā “Apaļš kā pūpols!” no 29.marta līdz 6.aprīlim
Madonas muzeja un Madonas novada lapā pieejama uzdevumu lapa, lai varētu iziet Lieldienu orientēšanās ceļu “Apaļš kā pūpols” un rast pareizās atbildes pilsētvidē.

Foto stūrītis Lieldienu noskaņās pie tiltiņa starp abām muzeja ēkām, no 29.marta.

‌Sagatavoja: 
‌Zane Grīnvalde, 
‌Izglītojošā darba nodaļas vadītāja


‌‌
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums