.

Informācija par izmaiņām normatīvajos aktos saistībā ar dzīvnieku sludinājumu publicēšanu un reklamēšanu

iesūtīts: 2024.04.15 11:14
Lai valstī nodrošinātu mājas (istabas) dzīvnieku izsekojamību, labturību un novērstu neatbilstošu sludinājumu publicēšanu un reklamēšanos, informējam, ka ir izstrādāti un pieņemti sekojoši normatīvie akti:

2024. gada 14. martā Saeimā pieņemts likums “Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā” (turpmāk -likums), kas stāsies spēkā 2024. gada 1. jūlijā. Likuma 18.3 panta otrajā daļā noteikts, ka persona, kas piedāvā atsavināšanai suni, kaķi vai mājas (istabas) sesku, sludinājumā norāda informāciju atbilstoši normatīvajiem aktiem par mājas (istabas) dzīvnieka atsavināšanu. Vienlaikus skaidrojam, ka mājas (istabas) dzīvnieka atsavināšana ietver dzīvnieku pārdošanu, pirkšanu, atdošanu, dāvināšanu, iegūšanu vai jebkuru citu darbību, ar kuru tiek gūta vai netiek gūta peļņa un pēc kuras mainās dzīvnieka īpašnieks.

Savukārt, pamatojoties uz likuma 18.3 trešajā daļā doto pilnvarojumu Ministru kabinetam, Zemkopības ministrija ir izstrādājusi jaunu Ministru kabineta  noteikumu projektu “Mājas (istabas) dzīvnieka atsavināšanas noteikumi” (turpmāk – noteikumu projekts), kas stāsies spēkā š.g. 1. jūlijā.

Noteikumu projektā ir noteikta obligāti norādāmā informācija sludinājumā par suni, kaķi vai mājas (istabas) sesku, kuru piedāvā atsavināšanai:

I. Atsavināmā mājas (istabas) dzīvnieka dzimšanas datums vai vecums;

(ja nav zināms precīzs dzīvnieka dzimšanas datums, tikai tad jānorāda domājamais (aptuvenais) dzīvnieka vecums).

Tālāk ir iespējami 3 varianti:

1.varants: suni un mājas (istabas) sesku drīkst atsavināt ne agrāk kā pēc astoņu nedēļu vecuma sasniegšanas, savukārt kaķi - ne agrāk kā pēc 12 nedēļu vecuma sasniegšanas.

2. variants: suni, kaķi un mājas (istabas) sesku drīkst atsavināt ātrāk, bet tikai kopā ar māti (sludinājums tad ir par māti, kuru atsavina kopā ar mazuļiem).

3. variants: drīkst reklamēties un meklēt nākamos potenciālos dzīvnieka īpašniekus sunim vai mājas (istabas) seskam, kas ir jaunāks par 8 nedēļām vai kaķim, kas ir jaunāks par 12 nedēļām, bet obligāti norādot arī datumu, no kura būs iespējams atsavināt attiecīgo mājas (istabas) dzīvnieku.

II. Mājas (istabas) dzīvnieka šķirne, šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizācijas un audzētavas vai audzētāja nosaukums.

Dzīvnieka šķirni norāda tikai tiem dzīvniekiem, kuru ciltsrakstus izdevusi vai izdos reģistrēta mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizācija. Sludinājumā norāda arī audzētāju organizācijas nosaukumu un  tās sastāvā esošās audzētavas vai audzētāja nosaukumu.

Potenciālais pircējs par Latvijā reģistrētas mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizācijas un audzētavas atbilstību ir iespējams pārliecināties >Lauksaimniecības datu centra reģistrā< 

III. Ja nevar izpildīt II. punktā minēto informāciju par šķirni, tad sludinājumā jānorāda “bezšķirne”.

IV. dzīvniekam ievadītās mikroshēmas numurs:

Tālāk iespējami 2 varianti:

1. variants: Latvijas izcelsmes dzīvniekam jānorāda Lauksaimniecības datu centra mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē reģistrētā dzīvnieka mikroshēmas numurs un  tīmekļvietnes adrese, kurā iespējams pārliecināties par mājas (istabas) dzīvnieka reģistrāciju datu centra mājas (istabas) dzīvnieka reģistra >datubāzē<.

Savukārt, ja reklamē atsavināšanu sunim vai mājas (istabas) seskam, kas ir jaunāks par 8 nedēļām vai kaķim, kas ir jaunāks par 12 nedēļām, tad obligāti norāda mātes mikroshēmas numuru, kā arī tīmekļvietnes adresi, kurā iespējams pārliecināties par dzīvnieka reģistrāciju datubāzē.

Info: Tīmekļvietnes adrese, kurā iespējams pārliecināties par mājas (istabas) dzīvnieka reģistrāciju datu centra mājas (istabas) dzīvnieka reģistra >datubāzē<

2. variants: ja tiek ievietots sludinājums par citas valsts izcelsmes dzīvnieku, tad jānorāda dzīvnieka mikroshēmas numurs, bet sunim vai mājas (istabas) seskam, kas ir jaunāks par 8 nedēļām vai kaķim, kas ir jaunāks par 12 nedēļām – norāda kucēna vai kaķēna mātes mikroshēmas numurs.

V. Mājas (istabas) dzīvnieka izcelsmes valsts.

VI. Mājas (istabas) dzīvnieka veselības stāvoklis.

Norāda īsu informāciju par mājas (istabas) dzīvnieka hroniskajām slimībām, kroplībām vai patoloģijām, ja tādas ir.

! Ja sludinājumā, kurā piedāvā atsavināšanai suni, kaķi vai mājas (istabas) sesku, netiek ietverta visa informācija, kas noteikta ar noteikumu projektu, sludinājums netiek publicēts.


Jautājumu gadījumā lūgums sazināties ar Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Dzīvnieku tirdzniecības, labturības un barības nodaļas vecāko eksperti Edīti Kokari elektroniski, izmantojot e – pasta adresi Edite.Kokare@zm.gov.lv vai telefoniski pa tālruni 67027066.


 
Iesūtīja: Zemkopības ministrija
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums